e-DUCIRAJMO SE

Alergijski rinokonjuktivitis i uloga ljekarnika

Autor: Robert Jerinić, mag. pharm.

Ljekarna Kalenić

 

Alergija je reakcija imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. U ponovljenom kontaktu s čimbenicima dolazi do reakcija između alergena i protutijela. Simptomi alergije ovise o načinu na koji alergeni ulaze u tijelo. Ako ih udišemo, simptomi variraju od nadražajnog kašlja, suhoće usta, crvenila očiju, curenja nosa i osjećaja peckanja. Tada govorimo o alergijskom rinitisu kao upali sluznice nosnih šupljina uzrokovanoj alergijskom reakcijom organizma na neku tvar iz okoliša.

Kod djece su prisutni alergijski pozdrav, podočnjaci, nabori ispod očiju, disanje kroz usta i nazalni govor. U Hrvatskoj oko 17 % djece boluje od alergijskog rinitisa. Češće se javlja u primorskoj nego u kontinentalnoj Hrvatskoj. Javlja se u obiteljima u kojima postoji sklonost alergijama. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 10 – 25 % populacije boluje od jednog oblika alergijskog rinitisa: akutnog ili kroničnog rinitisa. U Hrvatskoj se prevalencija alergijskog rinitisa u djece procjenjuje na 16 – 17 % u svim dobnim skupinama djece.

Citološka analiza brisa nosne sluznice vrlo je korisna u dijagnosticiranju i praćenju alergijskog rinitisa. Pacijenti koji imaju veći postotak eozinofila u nosnoj sluznici u većini slučajeva imaju pridružene bolesti kao što su astma, upala srednjeg uha, rinosinuitis i nosna polipoza. Prema smjernicama udruženja ARIA iz 2010. godine, nisu potrebne kemijske ili fizičke mjere smanjenja izloženosti grinjama kućne prašine. Nadalje, smjernice ARIA-e preporučuju uklanjanje životinja iz stana za osobe koje su alergične na životinjsku dlaku i preporučuje se izbjegavanje izloženosti vlažnim prostorima za osobe alergične na plijesni.

Za liječenju alergijskog rinitisa mogu se primijeniti sljedeći lijekovi: oralni ili intranazalni antihistaminici, intranazalni kortikosteroidi i antagonisti leukotrienskih receptora. Najviši stupanj dokaza imaju inhalacijski kortikosteroidi kod djece i odraslih. Izbor lijeka ovisi i o fenotipu alergijskog rinitisa. Ako prevladaju simptomi sekrecije nosa, preporučuju se antihistaminici, antagonisti leukotriena i inhalacijski kortikosteroidi, a ako su prisutni simptomi začepljenosti nosa, preporučuju se inhalacijski kortikosteroidi. Uz navedene preporuke liječenja alergijskog rinitisa, preporučuje se nosna lavaža hipertoničnom otopinom.

Kako bi se postigao antibakterijski i antivirusni učinak, dodaje se bakar, ali i mangan za povećanje otpornosti prema alergenima, zatim dekspantenol koji potiče regeneraciju nosne sluznice i aloa vera za smirivanje nadraženosti nosne sluznice. Posebno su prilagođeni oblici za djecu s anatomskim aplikatorom i raspršivačem slabijeg pritiska. Prije boravka na otvorenom treba ojačati obrambenu funkciju nosne i očne sluznice, a korisni nam mogu biti sprejevi s Ectoinom®. Vanjski štetni utjecaji (npr. alergeni, nadražujuće tvari, UV radijacija) uzrokuju oštećenje membrane, gubitak vode te otpuštanje medijatora upale. Ectoin®-Hydro-Complex smanjuje otpuštanje medijatora upale te štiti sluznicu očiju i nosa ublažavajući alergijsku reakciju. Dobar sigurnosni profil i učinkovitost čine ga izborom kod alergijskog rinokonjunktivitisa.

Pored farmakoloških mjera, pacijenta je potrebno savjetovati da izbjegava alergene, primjerice praćenjem peludnog kalendara te iskuhavanjem posteljine na temperaturi većoj od 55 °C. Potrebno je voditi računa o pravilnoj upotrebi spreja/kapi za nos. Važna je i suradljivost bolesnika. Predložite svojim pacijentima aplikaciju MASK-rinitis App za procjenu kontrole bolesti. Podaci se mogu izmjenjivati između pacijenta, ljekarnika i liječnika. Na taj način uspjet ćemo uspostaviti trokut zdravstva te pacijentu pomoći da postigne što bolju kvalitetu života s alergijskim rinitisom.

Povezani proizvodi

Vizol S

Umjetne suze Vizol S ublažavaju tegobe suhog i vrlo suhog oka, iritacije, pečenja i nelagode. Primjenjuju se i kod umornih očiju.

Saznaj više

Aqua Maris

Linija naših proizvoda namijenjena je specifičnim potrebama dojenčadi, djece i odraslih te donosi olakšanje kod problema s disanjem, osnažuje tjelesnu obranu protiv prehlada i gripe i pomaže u reguliranju problema sa sinusima, alergijama i rinitisom.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.