Ambrozija u punom jeku

Autor: Tomislav Rukavina, mag. pharm.
Ljekarna Prima Pharme

Alergije su kronične nezarazne bolesti koje se smatraju bolestima 21. stoljeća. Iako ne ugrožavaju život, uveliko narušavaju kvalitetu života. Alergene dijelimo na stalne, tj. cjelogodišnje (grinje, alergeni kućnih ljubimaca, hrana…), i sezonske. To su peludi trava, stabla i korova, a za nastanak simptoma potrebna je njihova određena koncentracija. Distribucija biljaka regionalna je i za svaku od njih postoji tzv. peludni kalendar. 

Smatra se da je ambrozija (Ambrosia artemisiifolia) jedan od najjačih alergena na našem području. To je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika, a može narasti i do 150 m visine. Najrasprostranjenija je u Slavoniji, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i primorsko-goranskom području, a sve se više širi i prema morskoj obali. Spada u vrlo invazivne biljke, cvate od srpnja do rujna, a najčešće je vrhunac cvatnje u kolovozu. U vrijeme cvatnje jedna biljka može proizvesti nekoliko bilijuna peludnih zrnaca, koja se lako prenose zrakom, pa za vjetrovitog vremena pelud ambrozije putuje i do 600 kilometara. Procjenjuje se da je svaki deseti stanovnik Hrvatske alergičan na ambroziju, a broj oboljelih stalno se povećava jer se korov širi od 6 do 20 kilometara godišnje. Prema genetskoj predispoziciji ako je jedan roditelj alergičar, vjerojatnost da će dijete biti alergičar uvećava se za 30 %, a ako su oba roditelja alergičari, vjerojatnost se uvećava za 50 – 70 %.

Alergijska reakcija koja nastaje zbog peludi (bez obzira na to je li izvor ambrozija ili neka druga biljka) poznata je kao alergijski rinitis. Simptomi alergijskog rinitisa nalikuju simptomima obične prehlade, ali nisu izazvani infekcijom. Simptomi uključuju: nadražene i crvene oči, svrbež, curenje i začepljenost nosa, kihanje, grlobolju, nadraženost u grlu i nosu, a u težem obliku može biti prisutna astma, kronični sinusitis, glavobolja i nesanica.

Liječenje podrazumijeva prilagodbu načina života u tom periodu (što više biti u zatvorenom klimatiziranom prostoru, što manje izlaziti kada je koncentracija peludi visoka, higijena dišnih puteva). Od lijekova koriste se antihistaminici, intranazalni kortikosteroidi i dekongestivi (mogu se koristiti 7 – 10 dana). Antihistaminici novije generacije skoro više nemaju nuspojave od kojih je najznačajnija bila pospanost.

Odlična preporuka za sve alergičare pripravci su s ektoinom. Ektoin je prirodni sastojak koji se dobiva iz ekstremofila (mikroorganizama koji žive u ekstremnim uvjetima). Ektoin na nosnoj sluznici stvara zaštitni film patentiranog naziva Ectoin®-Hydro-Complex, koji sprječava doticaj alergena sa stanicama sluznice i time ublažava alergijsku reakciju (barijera na molekularnoj razini). Alergeni i iritansi ne mogu se približiti nosnoj sluznici i lakše se odstranjuju ispuhivanjem nosa. Tako ektoin sprječava oštećenje epitelne barijere sluznice. Aqua Maris® 4Allergy sprej za nos kombinacija je ektoina (2 %) i morske vode, što omogućuje kvalitetnu njegu i zaštitu epitela nosne sluznice. Djelotvornost ektoina dokazana je u brojnim kliničkim studijama i metaanalizama. 

U metaanalizi (Eichel A., et al. Meta-Analysis of the Efficacy of Ectoine Nasal Spray in Patients with Allergic Rhinoconjunctivitis. Journal of Allergy, Hindawi) provedenoj na 262 pacijenta (odrasli i djeca) od 2008. do 2011. godine praćen je učinak ublažavanja simptoma usporediv s konvencionalnim antihistaminicima (azelastin) te je dokazano da je ektoin prirodna molekula sigurnog profila s trenutnim početkom djelovanja bez nuspojava, tj. sediranja. Ectoin® smanjuje 33 % curenje nosa, 28 % začepljenost nosa i 25 % kihanje.

Aqua Maris® 4Allergy sprej za nos ublažava simptome alergijskog rinitisa, ali može se koristiti i preventivno tijekom cijele godine te je prikladan za odrasle i djecu od najranije dobi.

Kombinacija ektoina (2 %) prisutna je i u Vizol S ALLERGY kapima za oči. Ista metaanaliza pokazala je da Ectoin® smanjuje 52 % crvenilo i 34 % svrbež oka. Osim ublažavanja simptoma alergijskog konjunktivitisa Vizol S ALLERGY kapi za oči pomažu i kod pretjeranog suzenja očiju, ali i u procesu obnavljanja nadražene i osjetljive sluznice oka. Pogodne su za osobe koje nose kontaktne leće, djecu i osobe koje imaju osjetljive oči. Posebna tehnologija spremnika omogućuje očuvanje djelotvornosti proizvoda do 6 tjedana od otvaranja. 

Vizol S ALLERGY kapi za oči i Aqua Maris® 4Allergy sprej za nos s Ectoin®om bez konzervansa su, 100 % prirodni i sigurni proizvodi, koji će pomoći svim osobama sklonim alergijama.

Povezani proizvodi

Aqua Maris 4Allergy, sprej za nos

Aqua Maris 4Allergy, sprej za nos

Sprej za nos Aqua Maris 4Allergy na siguran i učinkovit način ublažava simptome alergijskog rinitisa i podupire proces regeneracije nosne sluznice. Sto posto prirodan proizvod, klinički dokazane učinkovitosti, bez konzervansa i prikladan za djecu i najosjetljivije pacijente! Dostupan je u praktičnoj bočici za nježno raspršivanje.

Saznaj više
Vizol S Allergy kapi za oči

Vizol S Allergy kapi za oči

Uz dodatak ektoina djeluju preventivno kod izloženosti različitim alergenima, ali i ublažavaju postojeće simptome. Štite od štetnog djelovanja alergena i pomažu u procesu obnavljanja nadražene i osjetljive sluznice oka. Proizvod je pogodan za osobe koje nose kontaktne leće, djecu i za osobe koje imaju osjetljive oči. Bez konzervansa je i siguran za primjenu do šest tjedana nakon otvaranja.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.