Atletsko stopalo - preporuka ljekarnika

Autorica: Silvija Hržić, mag. pharm.

Ljekarna Čakovec

Mikoze su najčešće gljivične infekcije kože i adneksa. Zahtijevaju dugotrajno liječenje kako bi se spriječila pojava recidiva.

Gljivične infekcije kože stopala (Tinea pedis) zahvaćaju kožu između prstiju i na tabanima, a praćene su crvenilom, ljuštenjem, oteklinom, pojavom svrbeži i mjehurića. Liječe se uglavnom lokalnim antimikoticima i obaveznim uvođenjem općih higijenskih mjera, koje podrazumjevaju dobro isušivanje kože nakon tuširanja i kupanja. Ako pacijent boravi u toplim i vlažnim prostorima poput bazena ili sauna, treba nositi zaštitnu obuću, pamučne čarape koje je potrebno prati na 60 °C, a obuću tretirati fungicidom. Vlaga uslijed znojenja nogu olakšava rast gljivica i predstavlja veliki rizik od razvoja bakterijskih suprainfekcija. Postoji i veliki rizik od prijenosa zaraze na ostale članove obitelji, pa i oni moraju primijeniti sve higijenske mjere.

Učinkovita lokalna terapija jest otopina naftifinklorida. Fungicidno djelovanje naftifinklorida temelji se na inhibiciji skvalen epoksidaze. Skvalen epoksidaza je enzim odgovoran za sintezu ergosterola, koji je važan element stanične membrane gljivica. Osim što djeluje na širok spektar uzročnika: dermatofite (Trichophyton spp., Microsporon spp., Epidermophyton flocosum), kvasnice (Candida spp., Pityriasis versicolor), plijesni (Aspergillus spp.) i druge gljivice, npr. Sporothrix schenkii, studije pokazuju da se na naftifinklorid ne stvara rezistencija.

Osim što ima antimikotični učinak, naftifinklorid djeluje i antibakterijski na gram pozitivne i gram negativne mikroorganizme koji se često javljaju uz gljivične infekcije. Prema podacima kliničkih ispitivanja zabilježen je i protuupalni učinak naftifinklorida.

Otopina naftifinklorida u koncentraciji od 10 mg/ml primjenjuje se nerazrijeđena, samo jedanput na dan, na očišćeni i pažljivo osušeni bolesni dio kože i na okolnu površinu. Nanosi se direktno iz bočice pomoću nastavka za kapanje ili natopljenim jastučićima vate tako da se navlaži cijela površina. Otopina brzo prodire kroz kožu, a aktivna supstanca trenutno je dostupna za djelovanje, za razliku od kreme, gdje se prvo treba odvojiti od baze da bi penetrirala kroz kožu. Otopina naftifinklorida pogodna je i za područja s dlakama i noktima te za teško dostupna područja (interdigitalno), a ima i učinak hlađenja zbog svojstva hlapljenja otapala s površine kože, pa tako ublažava svrbež i crvenilo.

Samo oko 4 % topički primijenjene doze naftifinklorida apsorbira se u sistemsku cirkulaciju, uz poluvijek eliminacije od 2 do 4 dana.Treba izbjegavati dodir s očima i sluznicama zbog sadržaja etanola u otopini. U slučaju da dođe u doticaj s očima, oči treba pažljivo isprati pod mlazom vode. Pri pravilnoj primjeni lijeka tijekom trudnoće i dojenja ne očekuju se štetni učinci na plod i dojenče, no kao mjera opreza primjena se ipak ne preporučije za vrijeme trudnoće i dojenja. Nakon povlačenja simptoma liječenje treba nastaviti još najmanje 2 tjedna nakon nestanka kliničkih znakova bolesti kako bi se prevenirala pojava recidiva.

Sistemska terapija kod Tineae pedis u pravilu nije potrebna, osim u slučajevima kad dođe do ulcerirajućih oblika – tada se primjenjuju sistemski antimikotici.

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.