Kardiologija

Balans tekućine u organizmu

Autor: doc. dr. sc. Nikola Bulj, Klinika za bolesti srca i krvnih žila, KBC "Sestre milosrdnice" Zagreb

Zatajivanje srca predstavlja klinički sindrom u kojemu se minutni volumen održava uz povišene tlakove punjenja lijevog ventrikula. Klinički, bolesnici sa zatajivanjem srca mogu imati različite kliničke manifestacije: od potpuno asimptomatskih pa sve do po život ugrožavajućih stanja, kao što je edem pluća.

Kongestija, odnosno zadržavanje tekućine u organizmu, jedna je od najčešćih posljedica zatajivanja srca i može se manifestirati različitim kliničkim simptomima i znakovima kao što su periferni edemi, zaduha, organomegalijom itd. Bolesnici sa zatajivanjem srca i simptomima kongestije liječe se uporabom diuretika u svrhu volumnog rasterećenja organizma i uspostavljanja ispravnog balansa tekućine.

U svakodnevnom radu koristimo se s nekoliko podskupina diuretika: tijazidskim diureticima, diureticima Henleove petlje, mineralokortikoidnim antagonistima (diureticima koji štede kalij). U kliničkoj praksi izazov mogu predstavljati ispravna doziranja diuretika s obzirom na to da je ono izrazito individualno i da ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su unos tekućine i soli, pridružena terapija, fizička aktivnost itd.

U indikaciji zatajivanja srca obično terapija započinje diuretikom Henleove petlje (fursemid 40 mg ili torasemid 10 mg) i doza se individualno prilagođava ovisno o kliničkom stanju bolesnika. U svakodnevnoj praksi, pogotovo u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, uputno je bolesnike educirati da se svakodnevno važu jer dnevne oscilacije tjelesne težine obično reflektiraju balans tekućine u organizmu.

Podskupine diuretika mogu se propisivati zasebno, a u težim slučajevima retencije tekućine i u kombinacijama. Terapiju antagonistima mineralokortikoidnih receptora trebalo bi (ako ne postoje kontraindikacije) uvesti svim bolesnicima sa zatajivanjem srca jer su njihova učinkovitost i utjecaj na preživljenje dokazani u velikim randomiziranim kliničkim pokusima.

Više o ovoj temi saznajte u bodovanoj on-line edukaciji kojoj možete pristupiti kroz POVEZNICU.

JGL kardio program

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.