Blagdanska ljekarna

Autorica: Irena Hrgović, mag. pharm.

Ljekarne Crnković

Blagdani su vrijeme okupljanja obitelji i prijatelja, ali i nezaobilazne tradicije uživanja u hrani. Blagdanske delicije stižu nam baš u vrijeme kada nam je tjelesna aktivnost u pravilu smanjena. Pretjeran energetski unos uzrokuje pohranu kalorija u obliku masnog tkiva, posljedični porast tjelesne težine te povišene razine masnoće i glukoze u krvi. Kako bismo izbjegli neugodne tegobe za vrijeme blagdana, ali i ozbiljnije posljedice, važno je odgovorno uživati u hrani.

Konzumiranje obilnih obroka i hrane bogate mastima i ugljikohidratima, prezačinjenih jela, ali i alkohola, često uzrokuje dispepsiju, odnosno osjećaj boli ili neugode u gornjem dijelu probavnog sustava. Tegobe koje se javljaju su loša probava, osjećaj nadutosti, žarenje i pečenje u želucu, podrigivanje, mučnina i povremeno vraćanje kiselog želučanog sadržaja prema jednjaku (refluks).

Lučenje želučane kiseline potaknuto unosom hrane stvara kiselinski sloj iznad želučanog sadržaja, neposredno ispod spoja s jednjakom. Donji sfinkter jednjaka mišić je koji u fiziološkim uvjetima sprječava vraćanje želučanog sadržaja u distalni dio jednjaka. Konzumiranjem hrane mišić se opušta i omogućuje njezin prolazak iz jednjaka u želudac. "Teški” obroci bogati mastima i ugljikohidratima potiču pojačano lučenje želučane kiseline i usporavaju pražnjenje želuca. Uzimanjem većih količina hrane želudac se prilagođava volumenu i širi preko svoje uobičajene veličine, što uzrokuje nepotpuno zatvaranje sfinktera i vraćanje kiselog sadržaja prema jednjaku. Posljedično osjećamo brojne nelagodne simptome kao što su žgaravica, mučnina, poteškoće s gutanjem, bol iza prsne kosti i nadražaj ždrijela. Simptomi se pogoršavaju nakon jela te pri saginjanju ili ležanju kada je olakšan prolaz sadržaja želuca prema jednjaku. Riječ je o benignom stanju, no dugotrajni, neliječeni refluks može potaknuti niz komplikacija – upalu i promjene na sluznici jednjaka, krvarenja te, u određenim slučajevima, karcinom. Kada povrat sadržaja u jednjak uzrokuje česte i dugotrajne simptome ili oštećenja tkiva jednjaka, govorimo o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB), a nastaje zbog poremećaja funkcije donjeg sfinktera jednjaka. Liječenje GERB-a temelji se na supresiji lučenja želučane kiseline primjenom inhibitora protonske pumpe (IPP), no unatoč pravilnoj primjeni terapije, do 40 % bolesnika i dalje ima neugodne simptome povezane s refluksom.

Ublažavanje simptoma refluksa alginatima poznato je već nekoliko desetljeća. Alginati su polimeri prirodnih polisaharida izoliranih iz smeđih algi koji u kiselom okruženju želuca prelaze u viskozni gel neutralnog pH. Gel se stvara u roku od nekoliko minuta, što omogućuje brzo olakšanje simptoma. Porast pH aktivira karbonate koji otpuštaju ugljikov dioksid, a on se hvata u alginatni gel te ga čini lakšim od želučanog sadržaja. Gel pluta na želučanom sadržaju i formira mehaničku barijeru sprječavajući povratak sadržaja prema jednjaku. Njegovo djelovanje i olakšanje simptoma traje i do četiri sata. Alginati se mogu koristiti samostalno ili uz terapiju IPP-a i blokatora H2 receptora za brzo ublažavanje simptoma, a uz savjetovanje s liječnikom mogu se koristiti tijekom trudnoće i dojenja.

Povećan unos hrane u blagdansko vrijeme također uzrokuje mučninu i otežanu probavu. Jedan od tradicionalnih pripravaka jest ekstrakt đumbira koji pomaže kod osjećaja nadimanja, mučnine i povraćanja. Biološki aktivni spojevi u đumbiru su gingeroli, šogaoli i gingerdioli. Učinkovito smanjuje nelagodu uzrokovanu prejedanjem i stimulira pražnjenje želuca, a zbog antispazmodičnog djelovanja ima blagotvoran učinak na grčeve glatkih mišića probavnog sustava. Proizvodi na bazi đumbira sigurni su za primjenu od 3. godine života, a mogu se uzimati i tijekom trudnoće.

Obilni obroci i nizak unos vlakana zahtijevaju veću količinu probavnih enzima kako hrana ne bi ostala neprobavljena ili nedovoljno probavljena. Ako ih organizam ne proizvede dovoljno, pojavljuje se osjećaj nadutosti i težine u želucu. Uzimanjem probiotika ubrzava se uspostava ravnoteže crijevne mikroflore te smanjuje mogućnost nastanka zastoja u probavi. Nerazgradive sastavnice hrane, prebiotici, poboljšavaju preživljavanje probiotika u probavnom sustavu. U kombinaciji s probavnim enzimima (amilazama, peptidazama i lipazama) mogu se naći u dodacima prehrani, a njihovo simbiotsko djelovanje ublažava neugodne tegobe uzrokovane neprimjerenom prehranom tijekom blagdanskih dana.

Literatura:

1. Hu M.-L. i sur. Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia. World J Gastroenterol. Jan 7, 2011; 17(1): 105-110. doi:3748/wjg.v17.i1.105.

2. Koop H. Medical Therapy of Gastroesophageal Reflux Disease Beyond Proton Pump Inhibitors: Where Are We Heading? Visceral Medicine, 2018 Apr;34(2):110-115. doi: 10.1159/000486692.

3. Muller M. i sur. Alginate on demand as add-on for patients with gastro-oesophageal reflux disease and insufficient PPI effect.Dtsch Med Wochenschr. 2018 Nov 22. doi: 10.1055/a-0736-5959.

4. Sandhu DS i sur. Current Trends in the Management of Gastroesophageal Reflux Disease. Gut Liver. 2018 Jan 15;12(1):7-16. doi: 10.5009/gnl16615.

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.