Bol u prsima
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Bol u prsima

1 min čitanja Objavljeno: 20.6.2016.

 

U radu liječnika obiteljske medicine svakodnevno se susreću bolesnici s bolovima u prsima. Vrijednost ispravne kliničke prosudbe i adekvatnog liječenja od presudne je važnosti u zbrinjavanju ovakvih bolesnika. Pri tome na umu treba imati nekoliko činjenica. Prvo, bolovi u prsima u najvećem broju kliničkih scenarija odgovaraju koštano-mišićnim tegobama, a rijetko ishemijskim sindromima. Drugo, ispravno uzeta anamneza i klinički status u većini slučajeva mogu dobro diferencirati navedene bolesnike i etiologiju boli. Pri tome se treba voditi jednostavnim kliničkim i anamnestičkim pitanjima: gdje boli, kako boli, kuda se bolovi šire, što bolove olakšava i što ih pogoršava. Uloga liječnika obiteljske medicine tim je veća s obzirom na to da se bolesnici najčešće kronično prate te se karakter njihovih tegoba može pratiti u vremenskom slijedu i dinamici.

Tako će, primjerice, bolovi ovisni o respiracijama, pokretu ili pritisku na stijenku prsnog koša ukazivati na koštano-mišićnu bol, dok će stezanje u prsima, preznojavanje i olakšavanje tegoba na sublingvalne nitrate ukazivati na ishemijsku bol. Ako se sumnja na ishemijsku bol, uputno je bolesniku snimiti elektrokardiogram s ciljem uočavanja promjena ST segmenta i primjene antiishemijske terapije. Pravovremeno, rano prepoznavanje bolesnika s akutnim koronarnim sindromom (u prvom redu kliničko i elektrokardiografsko) sužava diferencijalno-dijagnostički prozor i omogućava ranu primjenu reperfuzijske terapije u bolničkim uvjetima.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.