Crveno oko - preporuka ljekarnika

Autor: Željko Plantak, mag.pharm.

Ljekarna Salus

Svakodnevno u ljekarni susrećemo sve veći broj pacijenata koji traže pomoć pri liječenju raznih bolesti i stanja povezanih s očima. Kapi za oči u posljednje vrijeme postale su vrlo popularne u samoliječenju jer u nedostatku vremena za odlazak liječniku pacijenti traže brza rješenja dostupna bez recepta u ljekarnama. Najčešći uzroci zbog kojih se obraćaju ljekarnicima su suho, iritirano ili suzno oko te crvenilo oka. Navedena stanja sve češća su u posljednje vrijeme, a uzrok tome svakako možemo pronaći u suvremenom načinu života koji uključuje svakodnevno dugotrajno gledanje u ekrane digitalnih uređaja, boravak u klimatiziranim prostorijama te u prostorijama s centralnim grijanjem i suhim zrakom, kao i povećan broj alergijskih reakcija. Uloga je ljekarnika u razgovoru s pacijentom prepoznati ozbiljnost problema te na temelju dobivenih informacija od pacijenta odlučiti može li se pristupiti samoliječenju nekim od pripravaka dostupnih bez recepta u ljekarni ili problem zahtijeva pregled i obradu liječnika. Ono što se može samostalno liječiti jesu suho oko te popratne iritacije uzrokovane time, npr. suzno oko te crvenilo oka.

Simptomi suhog oka najčešće su osjećaj pijeska u oku, peckanje, žarenje, suzne oči, umorne oči te zamagljen vid. Za liječenje suhog oka na izboru nam je veliki broj pripravaka s učinkom ovlaživanja – umjetnih suza. One služe kao nadomjestak prirodnim suzama čije je lučenje ili sastav iz nekog razloga nedostatan. Umjetne suze oponašaju prirodni sastav suza, povećavaju volumen suznog filma, dobro se podnose i što je vrlo važno, nisu toksične niti nakon duže uporabe. Dobri rezultati postižu se primjenom umjetnih suza koje sadrže natrijev hijaluronat ili kombinaciju natrijeva hijaluronata i dekspantenola. Poželjno je odabrati kapi koje ne sadrže konzervanse, jer oni dodatno mogu isušiti oko te uzrokovati neželjene iritacije i crvenilo oka.

Crveno oko može biti posljedica raznih podražaja kao što su iznimno suh zrak, izlaganje suncu, prašina, strano tijelo, alergijske reakcije, traume ili drugi uvjeti. Nastaje kao subkonjunktivalno krvarenje, odnosno pucanje očnih kapilara, što u većini slučajeva predstavlja bezopasno stanje koje prolazi kroz nekoliko dana do nekoliko tjedana. Uzroci crvenih očiju mogu biti i nagle promjene krvnog tlaka, kihanje, kašljanje, plakanje, trljanje oka, fizički napor, proživljeni stres te infekcije oka (konjunktivitis).

Pri liječenju nadražaja i crvenila oka koji nisu uzrokovani infekcijom oka koriste se simpatomimetici. Najčešće primjenjivani lijek iz ove skupine je tetrizolinklorid. On posjeduje vazokonstriktivna i dekongestivna svojstva. Upotrebljava se za blage nadražaje i crvenilo oka te dekongestiju sluznice oka u bolesnika s neinfektivnim nadražajem oka nastalim djelovanjem npr. dima, prašine, vjetra, klorirane vode, svjetla ili nastalim kao posljedica alergijske upale (peludna groznica).

Pri preporuci tetrizolinklorida potrebno je isključiti stanja kao što su preosjetljivost, glaukom uskog kuta, teške kardiovaskularne bolesti (npr. koronarna bolest srca, povišeni krvni tlak), hiperplazija prostate, poremećaji metabolizma (npr. hipertireoza, dijabetes, porfirija). Također, ne preporučuje se bez nadzora liječnika djeci mlađoj od 12 godina. Prednost i u ovom slučaju valja dati pripravcima bez konzervansa.

Tetrizolinklorid treba primjenjivati samo za blaže nadražaje oka. Ako nema poboljšanja unutar 48 sati, ili ako nadražaj i crvenilo i dalje traju, ili se pojačavaju, treba prekinuti primjenu ovih kapi i pacijenta uputiti liječniku. Nadražaj ili crvenilo nastali zbog ozbiljne bolesti oka kao što je infekcija, strano tijelo u oku ili kemijsko oštećenje rožnice također zahtijevaju hitnu posjetu liječniku.

Povezani proizvodi

Vizol S

Umjetne suze Vizol S ublažavaju tegobe suhog i vrlo suhog oka, iritacije, pečenja i nelagode. Primjenjuju se i kod umornih očiju.

Saznaj više

Viset

Viset kapi za oko bez konzervansa namijenjene su uklanjanju crvenila i nadražaja oka.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.