Dvojna kombinacija za liječenje arterijske hipertenzije

Receptni program JGL-a proširen je fiksnom kombinacijom dvaju lijekova, perindoprila i amlodipina.

Almirincomb predstavlja modernu generaciju lijekova za liječenje arterijske hipertenzije s prednošću u postizanju adherencije - (oralna primjena 2 lijeka u 1 tableti) jedanput dnevno, za pacijente koji nemaju adekvatno regulirane vrijednosti krvnog tlaka monoterapijom ili kojima je potrebna dvojna terapija za početak liječenja.

 

NAZIV LIJEKA

Cijena za originalno   pakiranje (kn)*

Almirincomb 4 mg/5 mg tablete

14,15

Almirincomb 4 mg/10 mg tablete

14,15

Almirincomb 8 mg/5 mg tablete

23,31

Almirincomb 8 mg/10 mg tablete

24,72

*cijena bez PDV-a

Lijek se izdaje na recept i nalazi se na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a.

Mehanizam djelovanja: Perindopril je inhibitor enzima koji pretvara angiotenzin I u angiotenzin II (angiotenzin konvertaze, engl. Angiotensin Converting Enzyme, ACE). Enzim konvertaza, ili kinaza, je egzopeptidaza koja omogućava pretvorbu angiotenzina I u vazokonstrikcijski angiotenzin II, kao i pretvorbu vazodilatatora bradikinina u nedjelatni heptapeptid. Inhibicijom ACE smanjuje se razina angiotenzina II u plazmi, zbog čega raste aktivnost renina u plazmi (inhibicijom negativne povratne sprege pri oslobađanju renina), a smanjuje se lučenje aldosterona. Budući da ACE inaktivira bradikinin, inhibicijom ACE povećava se i sistemska i lokalna aktivnost sustava kalikrein-kinin (a time i aktivacija prostaglandinskog sustava). Moguće je da taj mehanizam pridonosi djelovanju inhibitora ACE na snižavanje krvnog tlaka i da je djelomice odgovoran za neke od njihovih nuspojava (npr. kašalj).

Perindopril djeluje putem svog djelatnog metabolita perindoprilata. Ostali metaboliti ne pokazuju sposobnost inhibicije ACE in vitro.

Indikacije: Almirincomb je indiciran kao supstitucijska terapija za liječenje hipertenzije i/ili stabilne koronarne arterijske bolesti u bolesnika u kojih je već postignuta kontrola bolesti istodobnom primjenom perindoprila i amlodipina u odgovarajućim dozama.

SAMO ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE. Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet: JADRAN-GALENSKI LABORATORIJ d.d., Svilno 20, 51000 Rijeka. Brojevi odobrenja za stavljanje lijeka u promet: Almirincomb 4 mg/5 mg tablete: HR-H-203071244, Almirincomb 4 mg/10 mg tablete: HR-H-517504194, Almirincomb 8 mg/5 mg tablete: HR-H-063616380, Almirincomb 8 mg/10 mg tablete: HR-H-959287726. Za potpuni uvid u informacije o lijeku, pogledajte odobreni sažetak opisa svojstava lijeka i uputu o lijeku koji su dostupni na internetskoj stranici Agencije za lijekove i medicinske proizvode (www.halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/).

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.