Ginekologija

Fosfomicin u terapiji uroinfekcija - „jedan ali vrijedan“

Autorica: Manuela Tomčić, dr. med., spec. obiteljske medicine

 

Svakodnevno radeći u ordinaciji obiteljske medicine vrlo često mi se javljaju pacijentice sa simptomima uroinfekcija. Broj žena s urinarnim tegobama znatno je veći od muškaraca, čak 10 puta je veći broj posjeta žena zbog uroinfekcija. Razlozi su uvjetovani ne samo razlikom u građi urogenitalnog sustava žena i muškaraca nego i nizom drugih uzroka kao što su nedovoljno uzimanje tekućine, nošenje sintetičkog rublja ili rublja s vrlo malim udjelom pamuka, korištenje pjenušavih kupki, kupanje u kadi umjesto tuširanja, dugotrajno sjedenje u mokrim kupaćim kostimima, nedovoljna higijena nakon seksualnog odnosa, što su sigurno krivci za nastanak uroinfekcija. Pacijentice navode niz simptoma, od hitnog nagona za mokrenjem do oskudnog i bolnog mokrenja uz blago povišenu temperaturu ili bez temperature. Simptomi mogu trajati 7 dana ili bez urinarnih simptoma 4 tjedna. Bol može biti samo pri mokrenju ili stalna i to ne samo u mokraćnoj cijevi, nego i u donjem dijelu zdjelice i abdomena. Pojava visoke temperature, bolovi u području bubrega te mutan urin s primjesama krvi govore u prilog kompliciranoj uroinfekciji. Ujedno i laboratorijski dokazan pozitivan "dipstick" test leukocitne esteraze (>10 l/mm3) i pozitivan test nitrita u urinu. Urinarni test strip ili "dipstick" test je temeljni test za determinaciju patoloških promjena u urinu kod standardne uroanalize.

Najčešći uzročnici upala mokraćnog sustava su mikroorganizmi grupe gram negativnih bakterija i vodeća Escherichia coli u čak 80 % infekcija, zatim Proteus Klebsiella i Enterobacter. Evidentno je da od svih posjeta žena liječničkoj ordinaciji barem se jednom tijekom života javljaju na pregled zbog urinarnih tegoba.

Odabir prvog lijeka za liječenje infekcija mokraćnog sustava ovisi o pojedinostima koje moramo uzeti u obzir. Važna je širina djelovanja lijeka, farmakokinetika, farmakodinamika, nuspojave, interakcija s drugom terapijom koju uzima pacijent, jednostavnost primjene, cijena liječenja te, što je vrlo važno, osobine samog pacijenta. Važno je kao i kod svih infekcija tako i kod infekcija mokraćnog sustava voditi računa i o rezultatima istraživanja te smjernicama liječenja pojedinih patoloških stanja. Hrvatske nacionalne smjernice ISKRA i njihove dopune i promjene s obzirom na preporuke EUCAST-a (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) za liječenje IMS-a (infekcija mokraćnog sustava) preporuča sljedeće: za akutne nekomplicirane IMS-ove donjeg urotrakta žena kao prvi izbor preporučuje se nitrofurantoin 2 x 100 mg po 7 dana ili fosfomicin 1 x 3,0 g po. jednokratno, kao alternativna terapija koamoksiklav 2 x 1,0 g 7 dana, cefaleksin 2 x 1,0 g 7 dana.

Zahvaljujući jednokratnom uzimanju fosfomicina pacijentima je olakšana suradljivost, kao i samo liječenje. Fosfomicin je antibiotik širokog spektra i brzog učinka čija se visoka razina u urinu postiže nakon 2 – 4 sata i traje 36 – 48 sati. Zahvaljujući vrlo jednostavnom jednokratnom uzimanju, pacijenti ga mogu uzeti u količinama 1 x 3 g ili 2 x 3 g tijekom 24 sata. Fosfomicin se može primijeniti i u trudnoći (lijek skupine B). Za današnji stil života u neprekidnoj žurbi i nedostatku vremena idealno je liječenje IMS-a fosfomicinom. Primjena u odraslih i starijih od 12 godina vrlo je praktična, vrećica fosfomicina jednokratno se uzme otopljena u pola čaše hladne vode uz miješanje dok se granule ne otope, a otopinu treba odmah popiti. Preporučuje se popiti je natašte ili 2 – 3 sata nakon obroka, navečer prije spavanja i nakon pražnjenja mjehura. Ako je neophodno, terapija se može ponoviti nakon 24 sata. Liječenje fosfomicinom učinkovito je kao i 3 – 7 dana liječenja nitrofurantoinom, ciprofloksacinom ili kotrimoksazolom u žena s nekompliciranim infekcijama donjeg urinarnog trakta.

Kvalitetno informiranje pacijenata o načinu sprječavanja mogućeg ponovnog pojavljivanja uroinfekcije neophodno je tijekom liječenja. Ženama savjetujem i probiotik Lactogyn koji pomaže zadržati i održati zdravu vaginalnu floru koja je također neophodna u sprječavanju nastanka uroinfekcije. Uspjehu liječenja zasigurno pridonosi i jednokratno uzimanje antibiotika fosfomicina jer jednu dozu pacijenti sigurno neće propustiti. Za liječenje IMS-a antibiotik fosfomicin praktičan je, učinkovit i jednostavno primjenjiv, što ga čini prvim izborom u liječenju IMS-a. Zato je izreka "jedan ali vrijedan" za fosfomicin sigurno opravdana u praksi.

Literatura:

ŠKERK V., Tambić Andrašević A., Sušić E.,

Dopune i promjene ISKRA hrvatskih nacionalnih smjernica za liječenje i profilaksu infekcija mokraćnog sustava odraslih.

Infektološki glasnik 2014; 34 (4) 177-181

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.