Otorinolaringologija

Hidrolati: manje je više

Hidrolati ili mirisne vodice omiljen su proizvod aromaterapeuta i smatra ih se proizvodom prave sinergije biljke i prirode. Iako se pretežno upotrebljavaju u kozmetičke svrhe, njihova primjena puno je šira. U Francuskoj, kolijevci aromaterapije, hidrolati se piju, grgljaju, dodaju hrani, ali, naravno, u tim slučajevima moramo biti sigurni da nisu patvoreni i da se upotrebljavaju proizvodi visoke kvalitete bez ikakvih dodataka. Tijekom destilacije eteričnih ulja vodena se para hladi s eteričnim uljima. Kako je eterično ulje izuzetno slabo topivo u vodi, ono ostaje plivati u sloju na površini vode, zasićene njegovim sastojcima. Upravo zbog činjenice da se u mirisnoj vodi ne nalazi masna komponenta, hidrolati ne izazivaju iritiraciju i poželjni su za primjenu u osjetljivih osoba. S druge strane, sve poželjne komponente hidrofilnog dijela, kao što su npr. protuupalna djelovanja, i dalje se mogu upotrebljavati. To objašnjava sklonost aromaterapeuta da upotrebljavaju hidrolate jer su s jedne strane nježni, a s druge ipak vrlo moćni u primjeni. Terapija u kojoj se isključivo upotrebljavaju hidrolati naziva sehidrolaterapija. Hidrolati sadržavaju cijelu biljku u svakoj kapi, poput holograma.

Naziv cvjetna vodica koji se ponekad upotrebljava za hidrolat nije točan s obzirom na to da se eterična ulja destiliraju iz različitih dijelova biljke (list, korijen, stabljika, plod...). Udio eteričnog ulja u hidrolatu ovisi o hidrofilnim komponentama u eteričnom ulju te iznosi 0,05 - 0,2 ml po litri hidrolata. Budući da je koncentracija tvari u hidrolatima mala, smatra se da su hidrolati homeopatija u aromaterapiji. Važno je napomenuti da ne postoji mogućnost izrade sintetskog hidrolata u laboratoriju. A zašto uopće upotrebljavati hidrolate kad postoje eterična ulja?

Ponekad su nam dovoljne i učinkovitije male koncentracije eteričnih ulja s obzirom na to da tijelo nije u mogućnosti prihvatiti velike koncentracije. Primjerice, kad bismo izgladnjelom čovjeku dali veliku količinu hrane, on većinu niti ne bi mogao probaviti i apsorbirati. No ako učestalije ponavljamo manje obroke, tijelo ih prihvaća i oporavlja se. Isto vrijedi i za hidrolate; to su male, ali učinkovite i neškodljive koncentracije.

Na kamenitom kršu jadranske obale raste samoniklo smilje (Helichrysum italicum). Hidrolat smilja njeguje i regenerira sluznicu dišnog sustava, a zbog svojeg snažnoga antiseptičnog djelovanja učinkovit je u borbi protiv niza bakterija i virusa. Vrijednost smilja možda najbolje opisuje njegov francuski naziv "immortelle", odnosno besmrtnost. Lavanda (Lavandula angustifolia), kao i smilje, prirodno je bogatstvo Mediterana. Odlikuje se vrlo širokim spektrom djelovanja, a ono najvažnije jest njezina mogućnost da popravi poremećenu ravnotežu kako uma tako i tijela.

Spoj hidrolata lavande i smilja uz nezaobilaznu blagotvornost morske vode iz Jadrana nudi Aqua Maris® Refresh, 100 % prirodan sprej za nos koji osvježava, čisti i štiti sluznicu nosa. Mješavina blagotvornog, neškodljivog a učinkovitog djelovanja bogatstva prirode u obliku hidrolata u spoju s izotoničnom otopinom morske vode preporučuje se svim osobama s bolestima gornjeg dišnog sustava kao što su prehlade, rinitisi, sinusitisi, upale ždrijela i slično.

Snaga i mudrost prirode svugdje su oko nas i djeluju na našu dobrobit. Jednostavno se prepustite moći prirode u maštovitoj sinergiji morske vode i mirisnih hidrolata.

dr. sc. Nina Bašić-Marković, dr. med.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.