Ibuprofen i Covid

Autorica: Ana-Jelena Mandić, mag. pharm.

ZU Ljekarne Pablo

 

Početkom razbuktavanja pandemije Covid-19 na svjetskoj razini francusko ministarstvo zdravlja objavilo je 14. 3. 2020. preporuku o izbjegavanju korištenja NSAID protuupalnih lijekova (ibuprofena, naproksena itd.) kod pacijenata oboljelih od Covida-19, pod pretpostavkom da može doći do pogoršanja kod pacijenata s dijabetesom i hipertenzijom. Jedno istraživanje provedeno na životinjama (Qiao et al., 2015.) sugerira da se korištenjem ibuprofena može utjecati na povećanje količine ACE-2, koji regulira ulaz virusa u stanice. Rezultat toga bio bi povećani rizik od ulaska virusa SARS-CoV-2 u stanice. Preporuka je potaknuta izjavom francuskog ministra zdravlja, koji je ranije tog dana na društvenoj mreži Twitter sugerirao izbjegavanje upotrebe ibuprofena, ne dajući nikakva dodatna objašnjenja. Zabrinutosti je doprinijela preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da pacijenti oboljeli od Covida-19 ne uzimaju lijekove poput ibuprofena dok se situacija detaljnije ne istraži.

Međutim, dan nakon toga WHO je objavio izjavu kojom je potvrđeno da se preporučuje korištenje ibuprofena. Sljedeći taj primjer, mnoge svjetske vodeće zdravstvene institucije objavile su slične odluke, kojima preporučuju korištenje ibuprofena u slučajevima zaraze Covidom-19. U te se institucije ubrajaju Europska agencija za lijekove (EMEA), britanski National Health Service, američki National Institute of Health in Food and Drug Administration itd.

Cijela situacija potakla je niz istraživanja u tom području. Jedno od istaknutih istraživanja napravljeno je u izraelskom medicinskom centru, gdje je grupa pacijenata oboljelih od Covida-19 kroz tjedan dana uzimala ibuprofen. Njihovi simptomi uspoređeni su s kontrolnom skupinom pacijenata koji nisu uzimali ibuprofen. Rezultati su pokazali da nije nađena značajna razlika između eksperimentalne i kontrolne skupine. Rinott, Kozer, Shapira, Bar-Haim i Youngster navode da istraživanje ne potvrđuje hipotezu da ibuprofen povećava količine ACE-2 i dovodi do povećanih rizika kod pacijenata oboljelih od Covida-19. Još jedno istraživanje provedeno je na 12 808 pacijenata u pet bolnica u Masaschusettu, koje je dovelo da zaključka da kronična upotreba ibuprofena nije povezana s većim brojem oboljenja od Covida-19. Štoviše, pokazalo se da je kronična upotreba NSAID lijekova povezana s manjim brojem bolničkih intervencija te u nekim slučajevima čak i manjim rizikom od potrebe za respiratorom.

Unatoč velikom broju glasina koje i dalje postoje o opasnosti korištenja ibuprofena u slučajevima Covida-19, nijedno istraživanje na ljudima nije dovelo do takvih rezultata. Pacijentima sa simptomima Covida-19 i dalje se prema preporuci svih vodećih zdravstvenih organizacija prepisuju lijekovi skupine NSAID. Iako nema dokaza ni o kakvim štetnim posljedicama takvih lijekova, bitno je pripomenuti da ih treba, kao i sve lijekove, uzimati u preporučenim dozama te se posavjetovati s liječnikom i ljekarnikom. 

Literatura:

1. Vosu, J., Britton, P., Howard-Jones, A., Isaacs, D., Kesson, A., Khatami, A., ... & Outhred, A. (2020). Is the risk of ibuprofen or other non-steroidal anti-inflammatory drugs increased in COVID-19?. Journal of Paediatrics and Child Health, 56(10), 1645-1646.

2. Rinott, E., Kozer, E., Shapira, Y., Bar-Haim, A., & Youngster, I. (2020). Ibuprofen use and clinical outcomes in COVID-19 patients. Clinical Microbiology and Infection.

3. Moore, N., Carleton, B., Blin, P., Bosco-Levy, P., & Droz, C. (2020). Does Ibuprofen Worsen COVID-19?.

4. Moore, N., Carleton, B., Blin, P., Bosco-Levy, P., & Droz, C. (2020). Does Ibuprofen Worsen COVID-19?.

5. Mancia G, Rea F, Ludergnani M, Apolone G, Corrao G. Renin-angiotensin-aldosterone system blockers and the risk of Covid-19. N Engl J Med. 2020.  https://doi.org/10.1056/NEJMoa2006923.

6. Qiao W, Wang C, Chen B, Zhang F, Liu Y, Lu Q, et al. Ibuprofen attenuates cardiac fbrosis in streptozotocin-induced diabetic rats. Cardiology. 2015;131(2):97–106.

Povezani proizvodi

Neodol 20 mg/ml oralna suspenzija

Neodol 20 mg/ml oralna suspenzija

Neodol oralna suspenzija posebno je formulirana za djecu te se daje kroz usta da bi se smanjila vrućica i ublažili blagi do umjereno jaki bolovi (bolovi uslijed prehlade i gripe, grlobolja, bolovi pri nicanju zubi, zubobolja, glavobolja, bolovi uslijed manjih ozljeda zgloba poput uganuća, iščašenja). Neodol 20 mg/ml oralna suspenzija namijenjena je za dojenčad i djecu u dobi iznad tri mjeseca (tjelesne težine ≥ 5 kg) do 12 godina (tjelesne težine < 40 kg). Lijek je ugodnog okusa jagode i izdaje se u ljekarnama bez recepta.

Saznaj više
Neodol 100 mg oralna suspenzija u vrećici

Neodol 100 mg oralna suspenzija u vrećici

Neodol monodoze 100 mg su brzodjelujući tekući ibuprofen koji se primjenjuje direktno iz vrećice u usta. Namijenjene su djeci u dobi od 1 do 11 godina (10 kg - 19 kg), za kratkotrajno simptomatsko liječenje boli i/ili vrućice. U jednoj vrećici sadrže točno odmjerenu dozu lijeka, čime je omogućeno sigurno doziranje bez uporabe šprice/žličice/čašice. Ugodnog su okusa jagode. BYE-BYE VRUĆICA I BOL, TU JE NEODOL.

Saznaj više
Neodol 200 mg oralna suspenzija u vrećici

Neodol 200 mg oralna suspenzija u vrećici

Neodol monodoze 200 mg su brzodjelujući tekući ibuprofen koji se primjenjuje direktno iz vrećice u usta. Namijenjene su djeci u dobi od 6 do 11 godina (20 kg - 39 kg), adolescentima i odraslima za kratkotrajno simptomatsko liječenje boli i/ili vrućice. U jednoj vrećici sadrže točno odmjerenu dozu lijeka, čime je omogućeno sigurno doziranje bez uporabe šprice/žličice/čašice. Ugodnog su okusa jagode. BYE-BYE VRUĆICA I BOL, TU JE NEODOL.

Saznaj više
Neodol 400 mg oralna suspenzija u vrećici

Neodol 400 mg oralna suspenzija u vrećici

Neodol monodoze 400 mg su brzodjelujući tekući ibuprofen koji se primjenjuje direktno iz vrećice u usta. Namijenjene su odraslima i adolescentima starijima od 12 godina (≥ 40 kg) za kratkotrajno simptomatsko liječenje boli i/ili vrućice. U jednoj vrećici sadrže točno odmjerenu dozu lijeka, koja se može ponijeti u džepu i primjeniti baš kada zatreba. Ugodnog su okusa jagode. BYE-BYE BOL, TU JE NEODOL.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.