Ibuprofen i Covid
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Ibuprofen i Covid

2 min čitanja Objavljeno: 24.11.2020.

Autorica: Ana-Jelena Mandić, mag. pharm.

ZU Ljekarne Pablo

 

Početkom razbuktavanja pandemije Covid-19 na svjetskoj razini francusko ministarstvo zdravlja objavilo je 14. 3. 2020. preporuku o izbjegavanju korištenja NSAID protuupalnih lijekova (ibuprofena, naproksena itd.) kod pacijenata oboljelih od Covida-19, pod pretpostavkom da može doći do pogoršanja kod pacijenata s dijabetesom i hipertenzijom. Jedno istraživanje provedeno na životinjama (Qiao et al., 2015.) sugerira da se korištenjem ibuprofena može utjecati na povećanje količine ACE-2, koji regulira ulaz virusa u stanice. Rezultat toga bio bi povećani rizik od ulaska virusa SARS-CoV-2 u stanice. Preporuka je potaknuta izjavom francuskog ministra zdravlja, koji je ranije tog dana na društvenoj mreži Twitter sugerirao izbjegavanje upotrebe ibuprofena, ne dajući nikakva dodatna objašnjenja. Zabrinutosti je doprinijela preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da pacijenti oboljeli od Covida-19 ne uzimaju lijekove poput ibuprofena dok se situacija detaljnije ne istraži.

Međutim, dan nakon toga WHO je objavio izjavu kojom je potvrđeno da se preporučuje korištenje ibuprofena. Sljedeći taj primjer, mnoge svjetske vodeće zdravstvene institucije objavile su slične odluke, kojima preporučuju korištenje ibuprofena u slučajevima zaraze Covidom-19. U te se institucije ubrajaju Europska agencija za lijekove (EMEA), britanski National Health Service, američki National Institute of Health in Food and Drug Administration itd.

Cijela situacija potakla je niz istraživanja u tom području. Jedno od istaknutih istraživanja napravljeno je u izraelskom medicinskom centru, gdje je grupa pacijenata oboljelih od Covida-19 kroz tjedan dana uzimala ibuprofen. Njihovi simptomi uspoređeni su s kontrolnom skupinom pacijenata koji nisu uzimali ibuprofen. Rezultati su pokazali da nije nađena značajna razlika između eksperimentalne i kontrolne skupine. Rinott, Kozer, Shapira, Bar-Haim i Youngster navode da istraživanje ne potvrđuje hipotezu da ibuprofen povećava količine ACE-2 i dovodi do povećanih rizika kod pacijenata oboljelih od Covida-19. Još jedno istraživanje provedeno je na 12 808 pacijenata u pet bolnica u Masaschusettu, koje je dovelo da zaključka da kronična upotreba ibuprofena nije povezana s većim brojem oboljenja od Covida-19. Štoviše, pokazalo se da je kronična upotreba NSAID lijekova povezana s manjim brojem bolničkih intervencija te u nekim slučajevima čak i manjim rizikom od potrebe za respiratorom.

Unatoč velikom broju glasina koje i dalje postoje o opasnosti korištenja ibuprofena u slučajevima Covida-19, nijedno istraživanje na ljudima nije dovelo do takvih rezultata. Pacijentima sa simptomima Covida-19 i dalje se prema preporuci svih vodećih zdravstvenih organizacija prepisuju lijekovi skupine NSAID. Iako nema dokaza ni o kakvim štetnim posljedicama takvih lijekova, bitno je pripomenuti da ih treba, kao i sve lijekove, uzimati u preporučenim dozama te se posavjetovati s liječnikom i ljekarnikom.

 

Vezani proizvod:

 

Literatura:

1. Vosu, J., Britton, P., Howard-Jones, A., Isaacs, D., Kesson, A., Khatami, A., … & Outhred, A. (2020). Is the risk of ibuprofen or other non-steroidal anti-inflammatory drugs increased in COVID-19?. Journal of Paediatrics and Child Health, 56(10), 1645-1646.

2. Rinott, E., Kozer, E., Shapira, Y., Bar-Haim, A., & Youngster, I. (2020). Ibuprofen use and clinical outcomes in COVID-19 patients. Clinical Microbiology and Infection.

3. Moore, N., Carleton, B., Blin, P., Bosco-Levy, P., & Droz, C. (2020). Does Ibuprofen Worsen COVID-19?.

4. Moore, N., Carleton, B., Blin, P., Bosco-Levy, P., & Droz, C. (2020). Does Ibuprofen Worsen COVID-19?.

5. Mancia G, Rea F, Ludergnani M, Apolone G, Corrao G. Renin-angiotensin-aldosterone system blockers and the risk of Covid-19. N Engl J Med. 2020.  https://doi.org/10.1056/NEJMoa2006923.

6. Qiao W, Wang C, Chen B, Zhang F, Liu Y, Lu Q, et al. Ibuprofen attenuates cardiac fbrosis in streptozotocin-induced diabetic rats. Cardiology. 2015;131(2):97–106.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.