Infekcije mokraćnog sustava

Autorica: Irena Hrgović, mag. pharm.

ZU Ljekarne Crnković

 

Infekcije mokraćnog sustava (IMS) zahvaćaju donji (mokraćna cijev, mjehur i prostata) ili gornji (bubrezi i mokraćovodi) dio mokraćnog sustava. Najčešći su uzrok infekcija mokraćnog sustava bakterije Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae te gram negativne bakterije iz roda Pseudomonas. Escherichia coli uzrokuje više od 75 % izvanbolničkih IMS-ova u svim dobnim skupinama. Infekcije mokraćnog sustava mogu biti akutne, asimptomatske, ponavljajuće ili komplicirane infekcije.

Žene su podložnije infekcijama mokraćnog sustava zbog anatomije – u populaciji odraslih osoba od 20 do 50 godina IMS su učestalije za 50 % kod žena. Zbog kratke mokraćne cijevi te blizine rektuma, bakterije se lako uspinju uz mokraćnu cijev i do mjehura. Neliječene infekcije donjeg dijela mokraćnog sustava šire se na gornji dio, gdje uzrokuju upalu mokraćovoda (ureteritis) i upalu bubrega (pijelonefritis). Simptomi infekcije mogu biti jaki i neugodni, a uključuju često mokrenje uz bol i pečenje, osjećaj nedovoljno ispražnjenog mjehura, suprapubičnu bol te bol u lumbalnom području, povišenu temperaturu, a u nekim slučajevima i krv u urinu.

Urinarni trakt u pravilu je sterilan (osim završnog dijela mokraćne cijevi) i otporan na bakterijsku kolonizaciju. Kod pojedinih su osoba bakterije trajno prisutne u urinu iako ne uzrokuju nikakve klinički izražene tegobe. Takve se infekcije uglavnom ne liječe kako se ne bi potaknula selekcija rezistentnih uzročnika. Asimptomatske bakteriurije značajne su u trudnoći, prije invazivnih uroloških i ginekoloških zahvata, u primatelja transplantiranog bubrega i žena s bakteriurijom koja traje 48 h nakon odstranjenja trajnog katetera.

Ponavljajuće urinarne infekcije javljaju se dva puta tijekom 6 mjeseci ili tri i više puta tijekom 12 mjeseci. Osim liječenja antibioticima prema nalazu prethodne urinokulture, provodi se i kontinuirano uzimanje profilakse tijekom najmanje 6 mjeseci.

Akutne nekomplicirane urinarne infekcije često se javljaju kod zdravih osoba i uzrokuju vrlo neugodne simptome, a pacijenti traže brzo i sigurno olakšanje. Pravovremeno i odgovarajuće liječenje može spriječiti širenje infekcije i razvoj komplikacija te smanjuje vjerojatnost nastanka ponavljajućih infekcija.

Medvjetka (Arctostaphylos uva-ursi) biljni je lijek, a ljekoviti su njezini listovi. Fenolni glikozid arbutin u lužnatom mediju oslobađa hidrokinon koji djeluje antibakterijski na uzročnike nekompliciranih upala donjih mokraćnih putova. Učinkovita doza arbutina jest 400 – 800 mg na dan. Ne preporučuje se kod poremećaja rada bubrega i jetre te kod djece mlađe od 18 godina. List medvjetke ne preporučuje se uzimati dulje od tjedan dana. Visok udio tanina može izazvati želučane probleme. Na tržištu postoji u obliku tableta, uroloških čajeva i tinktura.

Ekstrakt ploda američke brusnice (Vaccinium macrocarpon) sadrži proantocijanidine koji djeluju kao antiadhezivi – sprječavaju prianjanje bakterija na površinu uroepitela, dok list brusnice djeluje kao uroantiseptik. Sigurna je za dugotrajnu uporabu pa se koristi za prevenciju recidiva. Preparati brusnice trebali bi biti standardizirani na dnevnu dozu od 36 mg proantocijanidina, a dnevna doza svježe napravljenog soka jest 300 ml.

Iako se preparati brusnice mogu koristiti za ublažavanje simptoma kod trudnica i djece, jako je važno, posebno u navedenim populacijama, prepoznati situacije u kojima se samoliječenje ne preporučuje, a to su: simptomi koji traju više od 5 dana, krv u urinu, dijabetes, visoka temperatura, jaka bol u donjem dijelu leđa i jaka abdominalna bol te pojava simptoma kod osoba oslabljenog imuniteta.

Kao antiadheziv djeluje i jednostavna molekula šećera D-manoza. Ona nepromijenjena dolazi u mjehur gdje se veže na površinske izdanke E. coli i tako sprječava njeno prianjanje na uroepitel. Bakterija se u kompleksu sa šećerom mokrenjem odstranjuje iz organizma. Preporučena dnevna doza jest 2 g.

Alfa i beta glukani te probiotici s učinkovitim i sigurnim sojevima mogu ojačati imunitet kako bi se normalizirao odgovor na infekcije uzrokovane bakterijama te smanjio rizik od komplikacija i ponavljajućih infekcija kod djece i odraslih. 

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.