Intimno zdravlje žene, 1. dio

Autorica: Irena Hrgović, mag.phar.

ZU Ljekarne Crnković

Otvorenim razgovorom potrebno je definirati nepoznanice i dileme o tijelu s kojima se susrećemo već u najranijoj djevojačkoj dobi i koje, osim održavanja fizičkog zdravlja, imaju velik utjecaj i na emocionalnu dobrobit žene. Intimno zdravlje žene u svakom razdoblju odrastanja i sazrijevanja ima svoje specifične uloge i donosi raznovrsne izazove, a njegova je uloga izravnija i obuhvatnija nego što bismo mogli zaključiti u prvi trenutak. 

Vaginitis je upala donjeg dijela ženskog spolnog sustava – rodnice, a često i stidnice. Ovisno o uzročniku, prepoznajemo bakterijsku vaginozu ili gljivičnu vaginalnu infekciju. Simptomi koji se manifestiraju su pojačan iscjedak neugodna mirisa, svrbež, peckanje i bol. Iako se uzroci razlikuju, vaginitis pogađa žene neovisno o njihovoj dobi. Kod djevojčica se najčešće javlja infekcija florom probavnog sustava zbog nepravilne higijene međice i nepranja ruku, ali i uslijed iritacije agresivnim kemijskim sastojcima sapuna i kupki. Kod žena reproduktivne dobi najčešći su trihomonalni vaginitis, bakterijska vaginoza i infekcija kandidom. Uzorci mogu biti loša ili pak prekomjerna higijena, nepropusno rublje, alkalni pH uslijed menstruacije, ali i stres, korištenje antibiotika i smanjen imunitet. U menopauzi je smanjena proizvodnja estrogena koji održava debljinu sluznice rodnice, stoga je ona podložnija infekcijama.

Ravnoteža vaginalne mikroflore (eubioza) karakterizirana je dominacijom laktobacila (Lactobacillus spp.). Suprotno tome, poremećaj vaginalne mikroflore (disbioza) karakterizira prekomjeran rast različitih anaeroba, a povezan je s narušavanjem urogenitalnog i reproduktivnog zdravlja. 

Laktobacili proizvode mliječnu kiselinu fermentacijom ugljikohidrata, uglavnom glikogena, koji su prisutni u vaginalnom epitelu. Kiselo okruženje sprječava kolonizaciju potencijalnih patogena i na taj način pruža zaštitu od infekcije. Pokazalo se kako mliječna kiselina povećava proizvodnju protuupalnog medijatora (antagonist IL-1 receptora, IL-1RA) u epitelnim stanicama vagine te sprječava proizvodnju proupalnih medijatora (IL-6, IL-8, faktora nekroze tumora-α (TNF-α)) i potiče antivirusni odgovor i autofagiju stanica epitela u slučaju unutarstaničnih mikroba. Cilj svih navedenih aktivnosti jest održavanje homeostaze vaginalne mikroflore. 

Laktobacili, a posebno L. crispatus i L. gasseri stvaraju bakteriocine (IIa, IIc, acidocin 1F221A, gasericin T i lantibiotik tipa A) koji prolaze kroz membranu patogenih organizama uključujući S. aureus, Klebsiella spp., E. faecalis i E.coli te bakteriocidnim djelovanjem sprječavaju njihovo razmnožavanje. 

Mnogi laktobacili in vitro, uz dovoljno kisika, proizvode vodikov peroksid, H2O2. U anaerobnim uvjetima vaginalnog okruženja koncentracija H2O2 uglavnom nije dovoljna da bi bila toksična za anaerobne patogene, stoga možemo zaključiti da su proizvodnja mliječne kiseline i bakteriocina glavni mehanizmi održavanja vaginalne eubioze. 

Bakterijska vaginoza liječi se antibioticima, oralno ili vaginalno metronidazolom i lokalno klindamicinom. Ipak, kod polovice žena simptomi se ponovno javljaju unutar 6 mjeseci. Osim terapije antibiotikom, potrebno je preporučiti primjenu određenih probiotika kako bi se uspostavila narušena ravnoteža vaginalne mikroflore.

Odabir prigodnih probiotika usredotočen je na njihovu sposobnost proizvodnje antimikrobnih čimbenika (mliječne kiseline, bakteriocina i H2O2), koagregaciju s patogenima, sposobnost prianjanja na epitelne stanice rodnice, natjecanje s patogenima za adhezivna mjesta i stimulaciju imunološkog sustava. S obzirom na navedene zahtjeve, samo nekoliko sojeva laktobacila izoliranih iz urogenitalnog i probavnog sustava ima terapijski značaj. Lactobacillus rhamnosus, GR-1, i Lactobacillus reuteri, RC-14 istraženi su kao bakterije koje imaju sposobnost kolonizacije vaginalne mikroflore, stoga se mogu preporučiti u svrhu prevencije bakterijskih vaginoza. Proizvodi koji sadrže navedene sojeve mogu se pronaći u obliku vaginalnih kapsula koje se koriste tijekom 7 dana uz dodatak mliječne kiseline koja osigurava odgovarajuću pH vrijednost vaginalnog miljea za lakšu kolonizaciju korisnih bakterija. Djevojkama i trudnicama koje ne mogu koristiti probiotike u obliku vaginalnih kapsula treba preporučiti primjenu obliku oralnih kapsula u trajanju od 4 do 6 tjedana. 

Učestale upale uništavaju vaginalnu mikrofloru i mogu biti uzrok neplodnosti, ali i prijevremenih porođaja, upale zdjeličnih organa i maternične sluznice u babinju. Vaginalne infekcije zahtijevaju ginekološki pregled i liječenje antibioticima, a vjerojatnost ponavljajućih infekcija smanjuje se obnavljanjem i zaštitom prirodnog mehanizma obrane našeg tijela – vaginalne mikroflore. 

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.