Intimno zdravlje žene, 2. dio

Primjena mioinozitola kod sindroma policističnih jajnika

Autorica: Irena Hrgović, mag. pharm.

ZU Ljekarne Crnković

Jedan od najčešćih endokrinoloških i reprodukcijskih poremećaja koji možemo vidjeti kod žena u reproduktivnoj dobi jest sindrom policističnih jajnika (PCOS). Karakterizira ga policistični izgled jajnika i povećana frekvencija izlučivanja luteinizirajućeg hormona (LH) naspram folikulostimulirajućeg hormona (FSH). Povećana koncentracija LH u cirkulaciji potiče teka stanice jajnika na povećanu proizvodnju androgena, a kombinacija viška androgena i nedovoljne količine FSH uzrokuje poremećaj ovulacije.

Inzulinska rezistencija također je obilježje ovog sindroma. Hiperinzulinemija je povezana s viškom androgena – inzulin ima sinergistički učinak s LH pri proizvodnji androgena. Isto tako, inzulin smanjuje cirkulirajuću koncentraciju globulina koji veže spolne hormone (SHBG), što povećava količinu dostupnog i biološki aktivnog testosterona.

Ovaj sindrom pogađa otprilike jednu od šest žena reproduktivne dobi. Posljedice su mnoge – može uzrokovati neplodnost, inzulinsku rezistenciju i dijabetes tipa II, pretilost, hirzutizam, akne, kardiovaskularne bolesti, metabolički sindrom, a svaka od tih bolesti i stanja nosi dodatne rizike. S obzirom na navedene tegobe, kvaliteta života često je smanjena kod pacijentica s PCOS-om, što u nekim slučajevima uzorkuje anksioznost, depresiju i druge psihičke probleme.

Pacijenticama treba ukazati na važnost promjena životnih navika. Redovita tjelovježba, održavanje zdrave tjelesne mase i uravnotežena prehrana (hrana niskog glikemijskog indeksa) nefarmakološke su mjere koje mogu pomoći u kontroli simptoma, što je posebno vidljivo kod pretilih pacijentica. Gubitak tjelesne mase 5 % do 10 % kod pretilih pacijentica značajno poboljšava simptome PCOS-a i povećava mogućnost trudnoće.

Molekula koja je istražena u svrhu ublažavanja simptoma PCOS-a jest mioinozitol, stereoizomer inozitola koji se u membrane stanica ugrađuje kao fosfatidil-mioinoziol, prekursor inozitol-1,4,5-trifosfata (IP3). IP3 je drugi glasnik mnogim hormonima, uključujući inzulin i FSH, čija je pravilna aktivacija narušena kod PCOS-a pa se na tom djelovanju temelji primjena mioinozitola kod pacijentica s PCOS-om. Njegov je najvažniji učinak inzulinomimetički – povećava osjetljivost stanica na inzulin, što rezultira kaskadom koja započinje smanjenom koncentracijom inzulina u krvi, smanjenom proizvodnjom androgena u teka stanicama jajnika, povećanom razinom SHBG-a, a time i smanjenom slobodnom frakcijom testosterona u krvi. Krajnji učinak vidljiv je u obnavljanju hormonalne homeostaze, regulaciji menstrualnog ciklusa, smanjenju hiperandrogenizma, hirzutizma i akni te inzulinske rezistencije. Sigurnost suplementacije mioinozitola provjerena je kliničkim ispitivanjima i u dozi od 4 g/dan nema prijavljenih nuspojava pa je, s obzirom na sigurnost primjene i dokazanu višestruku korist, možemo uvažiti kao prvu farmakološku preporuku pacijenticama s PCOS-om.

Primjena alfa-lipoične kiseline u trudnoći

Više od 90 % trudnica koristi lijekove, a broj lijekova koji uzimaju prosječno se kreće između 4 i 7. Jasna je potreba za njihovom edukacijom, kao i kontinuiranom edukacijom svih zdravstvenih djelatnika koji se susreću s trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću. Osim savjeta o sigurnosti primjene receptnih i bezreceptnih lijekova, biljnih pripravaka i medicinskih proizvoda, jednako je važno, na temelju dokaza i često uz stručno savjetovanje s liječnicima, pružiti korisne informacije koje mogu poboljšati ishod trudnoće i olakšati to osjetljivo razdoblje.

Alfa-lipoična kiselina (ALA) esencijalna je molekula za odvijanje mnogih metaboličkih procesa. Ljudski je organizam ne proizvodi u dovoljnim količinama pa nam je potreban njezin unos hranom. Nakon apsorpcije, ALA se reducira u dihidrolipoičnu kiselinu (DHLA). U organizmu su zastupljena i aktivna oba oblika lipoične kiseline.

ALA pokazuje imunomodulatorni učinak kod različitih upalnih procesa. Modulacijom nuklearnog faktora NF-kB ALA uspostavlja fiziološku ravnotežu u mnogim metaboličkim procesima. Ima sposobnost keliranja metala, kao i regeneracije esencijalnih antioksidansa (koenzima Q10, vitamina C, vitamina E) te regeneracije mnogih molekula oštećenih oksidacijom. Visoka razina proupalnih molekula u trudnoći (IL-1 i IL-6) i aktivacija puteva koji kao posljedicu imaju prekomjernu citokinsku produkciju, kao i niska razina protuupalnih molekula (IL-1 i IL-10), mogu prouzročiti prijevremeni porod ili pobačaj.

Prijevremeni porod jest rođenje djeteta između 22. i 37. tjedna trudnoće. Procijenjena globalna prevalencija jest 9,6 % i vodeći je uzrok neonatalnog morbiditeta i mortaliteta, stoga su prepoznavanje i prevencija prijevremenog poroda jedan od vodećih javnozdravstvenih fokusa u svijetu. U ispitivanjima in vitro prikazano je jačanje fetalnih membrana izloženih ALA-u. Oralna primjena ALA-e pokazala je smanjenje incidencije kontrakcija miometrija. Opservacijskim ispitivanjima nisu zabilježene nuspojave kod majki ni kod novorođenčadi prilikom oralne primjene ALA-e. Zbog promotrene sigurnosti i pozitivnih učinaka na ravnotežu upalnih faktora, preporučuje se korištenje ALA-e u rizičnim trudnoćama kao nov pristup sprječavanju pojave gestacijskog dijabetesa, prijevremenog poroda i pobačaja. Trudnicama također treba naglasiti važnost praćenja trudnoće, redovitih kontrola i pridržavanja uputa liječnika.

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.