Ispiranje nosa kao osnovna higijena

Autor: Ante Miše, mag. pharm. 
ZU Ljekarne Talan, Zagreb

Nos je strukturno i funkcionalno kompleksan organ koji predstavlja početni dio našeg respiratornog sustava. Uz osjet njuha funkcije su nosa filtracija, grijanje i vlaženje udahnutog zraka prije nego što dospije do osjetljivijih donjih dijelova dišnog sustava.

Nosna šupljina proteže se od nosnica do nazofarinksa. U unutrašnjem dijelu nosne šupljine nailazimo na epitel s mnogobrojnim vrčastim stanicama, koji se naziva respiratorni epitel. Bitno su obilježje respiratornog epitela i cilije, odnosno trepetljike. To su mali izdanci iz epitela nosne šupljine koji svojim gibanjem usmjeravaju dinamički sloj sluznice prema nazofarinksu. Procesom prijenosa sluzi prema nazofarinksu i probavnom sustavu odvija se čišćenje nosne sluznice od udahnutih čestica i mikroorganizama. 

Nazalna sluznica sudjeluje u imunosnom odgovoru na alergene i patogene čestice koji izvana u tijelo ulaze kroz nos. Izlučena sluz na površini epitela stvara fizičku barijeru koja kao prva crta imunosne obrane u sebi zarobljava patogene koji uđu u nosnu šupljinu. Tako se sprečava njihovo dublje prodiranje u nosnu šupljinu te širenje dalje u tijelu, primjerice prema plućima.

Ispiranje nosa jednostavan je postupak koji se koristi kao pomoćna terapija u liječenju oboljenja sinusa i nosne šupljine. Sam čin ispiranja nosa izotoničnim otopinama ovlažuje nosnu šupljinu, čime se potiče mukocilijarno čišćenje. In vitro studije ukazuju na to da ispiranje nosne sluznice smanjuje viskoznost same sluzi, što pozitivno djeluje na transport stranih čestica prema nazofarinsku. Pozitivan učinak ispiranja nosa povezuje se sa: 1) smanjenjem upalnih citokina na nosnoj sluznici; 2) fizičkim uklanjanjem stranih čestica; 3) pojačanom funkcijom cilija zbog povećane količine fluida, odnosno vlage u nosu.

Međutim, ispiranje nosa osim kao pomoćna terapija oboljenja nosa pokazuje i potencijal preventive oboljenja nosa. Neke od znanstvenih studija koje govore o potencijalu ispiranja nosa kao preventive oboljenja gornjih dišnih putova navedene su u nastavku.

Studija Šlapak et al. Efficacy of Isotonic Nasal Wash (Seawater) in the Treatment and Prevention of Rhinitis in Children pokazala je da ispiranje nosa morskom vodom tri puta dnevno bez drugih terapija smanjuje simptome upale gornjih dišnih putova kod djece. Nadalje, pokazalo se da se nastavkom ispiranja nosa i nakon preboljenja smanjuje pojava ponovnih oboljenja gornjih dišnih putova.

Studija Tano i Tano; A daily nasal spray with saline prevents symptoms of rhinitis pokazala je da dnevno ispiranje nosa izotoničnim otopina može dovesti do prevencije nazalnih simptoma prehlade kod zdravih odraslih pojedinaca.

Redovito ispiranje nosa izotoničnim i hipertoničnim otopinama vrlo je jednostavan i siguran postupak, koji ima značajan učinak u prevenciji oboljenja gornjih dišnih putova. Stoga takve preparate, poput proizvoda iz linije Aqua Maris®, možemo preporučiti kao redovnu higijenu nosa, pri čemu to posebno vrijedi u zimskim mjesecima tijekom kojih se oboljenja gornjih dišnih putova učestalije javljaju.

Više o Aqua Maris proizvodima, potražite na linku.

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.