JGL-ov portfelj bogatiji za tri nova lijeka - Bimanox, Tramadox i Escital

Svjetlo dana ugledala su tri lijeka iz programa receptnih lijekova JGL-a. Radi se o Bimanoxu, Tramadoxu i Escitalu.

BIMANOX U BORBI PROTIV GLAUKOMA

Bimanox (brimonidintartarat) jest lijek iz skupine pripravaka za liječenje glaukoma(simpatomimetici) i upotrebljava se u liječenju povišenog očnog tlaka u bolesnika s dijagnosticiranom očnom hipertenzijom i glaukomom.

Naš antiglaukomski portfelj sada broji čak pet različitih lijekova, što nas čini jedinstvenima na hrvatskom tržištu. Tržište antiglaukomskih pripravaka u Hrvatskoj zauzima najveći udio među svim lijekovima koji se upotrebljavaju za liječenje bolesti oka. Nadalje, bitno je i spomenuti da je tržište u porastu jer se dijagnosticira sve više glaukomskih pacijenata uslijed sve bolje dijagnostike u oftalmologiji. Jednako tako, razlog porasta tržišta jest i starenje populacije. Zbog svega navedenoga globalne oftalmološke farmaceutske tvrtke ulažu puno u lijekove za liječenje glaukoma, a JGL nimalo ne zaostaje za njima!

Bimanox se nalazi na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a. 

TRAMADOX - NOVI LIJEK U BORBI PROTIV BOLI

Tramadox (tramadol + paracetamol) jest lijek iz skupine opijatnih analgetika i upotrebljava se u simptomatskom liječenju umjerene do jake boli.

Bol kao simptom najčešći je razlog dolaska u ordinaciju liječnika opće prakse. Bol je svjetski problem, više od 19 % osoba u svijetu pati od kronične boli. Bol je jedinstveno ljudsko iskustvo, uvijek je subjektivna, a definira se i kao peti vitalni znak. Bol utječe na fizičke i psihosocijalne funkcije i jako narušava kvalitetu života, a to dalje uzrokuje razvoj depresije, poremećaj sna, anksioznost, gubitak teka i slično.

Upravo zbog svega prethodno navedenog JGL je upotpunio svoj portfelj receptnih lijekova lijekom protiv boli.

Lijek se nalazi na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a i dolazi u pakiranju od 20, 30 i 60 tableta.

ESCITAL - NOVI LIJEK PROTIV DEPRESIJE

Escital (escitalopram) jest lijek iz skupine antidepresiva i upotrebljava se u liječenju: velikih depresivnih epizoda, paničnog poremećaja s ili bez agorafobije, socijalnog anksioznog poremećaja (socijalne fobije), generaliziranog anksioznog poremećaja te opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Depresija je više od obične tuge. Ako se tuga pojavi bez ikakva razloga ili je nesrazmjerna razlogu nastanka, ako ne prestaje ili se ponovno vrati, ako nam je teško raditi, družiti se i spavati, odnosno ako se više ne možemo veseliti životu, onda to više nije neraspoloženje, nije obična tuga, već je riječ o depresiji.

Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice. Broj osoba s depresivnim poremećajem raste kontinuirano od početka prošlog stoljeća u svim industrijaliziranim zemljama svijeta. Epidemiološka istraživanja govore da 3 -4 % populacije boluje od težih, dok od 1,5 do 2 % od blažih oblika depresije. Žene češće obolijevaju od muškaraca u odnosu 2 : 1.

Stoga je i JGL upotpunio svoj portfelj lijekom protiv depresije. Sada imamo tri lijeka u portfelju za liječenje ove bolesti. Escital se ubraja u skupinu selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina. Escital je najselektivniji blokator ponovne pohrane serotonina koji, za razliku od klasičnih SSRI antidepresiva, djeluje na alosteričke serotoninske receptore i to ga čini antidepresivom prvog izbora.

Escital se nalazi na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.