Kako ljekarnik može pomoći pacijentima s gastroezofagealnim refluksom?

Autor: Melita Kožul, mag. pharm.

Kada se pacijent u ljekarni požali na bolove u želucu odnosno žgaravicu, razgovor prije svega treba usmjeriti tako da ljekarnik sazna koji je uzrok boli, je li riječ o povratu (refluksu) kiselog želučanog sadržaja ili pak otežanoj probavi hrane koju pacijenti često pogrešno nazivaju žgaravicom. Ponekad pacijenti mogu imati i izvanželučane simptome poput bolova u prsima koji su nepovezani sa žgaravicom, poteškoće s gutanjem, nadražaj ždrijela i kašalj te pojačanu sekreciju sline.

Mnoge osobe s refluksnim simptomima imaju bitno umanjenu kvalitetu života.

Ključni je čimbenik donji sfinkter jednjaka i njegova slabost, zbog čega je moguć povrat sadržaja iz želuca u jednjak. Žarenje koje pacijent osjeća događa se uslijed djelovanja kiseline / kiselog želučanog sadržaja na sluznicu jednjaka. Ubrzani tempo života s nepravilnim ritmom obroka, gazirana pića, brza hrana, pretilost i trudnoća samo su neki od rizičnih čimbenika gastroezofagealnog refluksa.

Preporuka antacida nije uvijek najbolje rješenje budući da neutralizira kiselinu unutar želuca, a nema utjecaja na kiselinski sloj koji se formira povrh želučanog sadržaja nakon obroka i uzrokuje refluks. Pacijentima je stoga bolje preporučiti proizvod koji će djelovati upravo na mjestu nastanka problema stvarajući čep (fizičku barijeru na kiselinskom sloju) koji sprječava refluks želučanog sadržaja u jednjak.

Proizvod koji sadrži alginate, uz dodatak manjih količina antacida (karbonata i bikarbonata), prikladan je izbor za takve tegobe. Zašto? Alginati, polimeri prirodnih polisaharida dobiveni iz smeđih algi, u kontaktu sa želučanom kiselinom prelaze u strukturu viskoznog gela. To dovodi do aktivacije antacida (karbonata) koji oslobađaju ugljični dioksid i čine gel čine lakšim od okolnog želučanog sadržaja, što uzrokuje plutanje gela na sadržaju odnosno formiranje čepa koji sprječava povrat kiselog sadržaja želuca u jednjak. Spomenuto djelovanje dogodi se u roku od nekoliko minuta nakon primjene. Oblik suspenzije osigurava brzu i praktičnu primjenu, a radi duljeg djelovanja preporuka je da se uzme poslije glavnih obroka i prije spavanja. Mogu ga koristiti i pacijenti koji koriste blokatore H2 receptora i inhibitore protonske pumpe (IPP) jer alginati ne utječu na biološku raspoloživost ovih lijekova. Dapače, alginati se mogu primijeniti i u pristupu "step up" i "step down". Primjer pristupa "step-up” jest primjena alginata kao dodatnog lijeka za brzo ublažavanje simptoma u osoba koje već primaju inhibitor protonske pumpe. Primjer pristupa "step-down” jest zamjena IPP-a ili H2 blokatora alginatima u osoba u kojih je potrebno povremeno olakšanje simptoma.

Alginate u kombinaciji s malom količinom antacida možete preporučiti za smanjenje simptoma gastroezofagealnog refluksa odraslima i djeci iznad 12 godina. Djeci mlađoj od 12 godina, preporučuje se savjet liječnika, premda postoje brojne studije o sigurnoj primjeni alginata čak i u novorođenčadi. Ovakav preparat mogu nesmetano koristiti i trudnice za ublažavanje trudničke žgaravice. Prisutnost ovakvog proizvoda, prikladnog za korištenje tijekom trudnoće, više je nego dobrodošla u ponudi bezreceptnih proizvoda. Nama ljekarnicima to je uvijek drago pročitati u kratkom sažetku opisa lijeka. Dodatnu sigurnost samog proizvoda potvrđuje i činjenica da ne sadrži gluten, laktozu i aluminijev hidroksid.

Današnji bezreceptni proizvodi često imaju oblik koji je spreman za korištenje, tzv. "ready to use": male štapićaste vrećice punjene jednom dozom lijeka koja stane u džep ili torbicu, čime se olakšava (samo)liječenje tegoba. Na tržištu imamo upravo takav alginatni preparat u obliku monodoza koji se jednostavno primjenjuje istresanjem sadržaja u usta.

Očuvanje zdravlja probavnog sustava i samoliječenje tegoba povezanih s tim sustavom postaje sve značajnija tema u javnom zdravstvu. Sve je više pacijenata koji traže savjet ljekarnika kako ublažiti svoje postojeće tegobe i očuvati zdravlje probavnog sustava. Pravim izborom proizvoda i savjetom ljekarnik itekako može pomoći svom pacijentu u suzbijanju neugodnih simptoma gastroezofagealnog refluksa.

Vezani video:

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.