Kako osigurati suradljivost pacijenta u liječenju onihomikoza?

Autorica: Olja Badovinac – Karajčić, mag. pharm.
Gradska ljekarna Sisak

Dolaskom proljeća znatno se povećava broj pacijenata koji se žale na pojavu gljivica na noktima. Premda se onihomikoze zimi „guraju pod tepih”, dolaskom toplog vremena doživljavaju se kao estetski problem. No izostankom adekvatne terapije mogu se proširiti na sve nokte ruku i nogu, gdje će otežavati precizne manualne pokrete, kao i izazivati bol i pečenje prilikom nošenja čarapa i zatvorene obuće. Onihomikoze stvaraju i nelagodu pri socijalnim kontaktima.

Faktori rizika su infekcija kože stopala gljivicama, starija životna dob, dijabetes, onkološka oboljenja, imunosupresivna stanja, dugotrajno liječenje kortikosteroidima i antibioticima. Bolest jednako pogađa žene i muškarce. Česta je kod sportaša, vojnika i građevinskih radnika. Nokti prstiju stopala češće su zahvaćeni od noktiju šake zato što sporije rastu, imaju smanjenu opskrbu krvlju i često su u vlažnom i tamnom okruženju.

Ponekad čak i agresivna pedikura i manikura može olakšati prodor gljivica u nokat. Ondje se dermatofiti hrane keratinom, osnovom građe našeg nokta, te on počinje žutjeti, najčešće na mjestu bočnog pregiba s unutrašnje strane. Neliječenjem i odlaganjem rješavanja problema i sve agresivnijim djelovanjem gljivica nastaju korozije na ploči nokta, kasnije i šupljine slične tunelima, kako hife, odnosno miceliji, bujaju između stanica nokta.

Kako liječiti

Od svih pacijenata s onihomikozama samo se 50 % javi liječniku opće prakse, a još manji postotak posjeti dermatologa. Zbog toga većina pacijenata prvo pomoć potraži u ljekarni. Što ranije počne liječenje, veće su šanse da će se infekcija riješiti. Vrlo važan faktor uspjeha leži u suradljivosti pacijenta i njegovoj dosljednosti u redovnom korištenju antimikotika.

Nakon upute farmaceuta, a budući da se lijek mora svakodnevno nanositi na ploču nokta, entuzijazam već nakon tjedan dana splasne ili se terapija prekine zbog zaboravljivosti pacijenta. Ako uzmemo u obzir da liječenje traje 9 do 12 mjeseci, to će naročito obeshrabriti žensku populaciju, koja će problem pokušati zakamuflirati dekorativnim lakom za nokte.

Dolaskom na tržište FungilacSET preparata doskočilo se tom problemu i olakšalo život potencijalnim korisnicima. Naime, to je lak koji sadrži djelatnu komponentu amorolfin, koja djeluje fungistatski i fungicidno te ima široki spektar djelovanja. Dobra je vijest da se koristi samo jednom tjedno na prethodno isturpijan nokat. Turpija se koristi samo za bolesne nokte i ne smije se dijeliti s bliskim osobama. Nokat se nakon rašpanja očisti alkoholom, premaže ljekovitim lakom, ostavi sušiti na zraku 10 minuta i nakon toga može se prelakirati kozmetičkim lakom. Terapija se ponavlja svaki tjedan do izlječenja. Spajanjem ugodnog s korisnim sanirat ćemo infekt u začetku kako se ne bi doveli do sistemske terapije (liječenje tabletama), koja vrlo često dovodi do nuspojava i interakcija s drugim lijekovima.

FungilacSET kao OTC preparat budi nadu u veći postotak izlječenja gljivičnih infekcija noktiju, naročito kad su one u svom začetku. Opcija tretiranja jednom tjedno te mogućnost prikrivanja nedostatka dekorativnim lakovima dovodi do porasta samopouzdanja i upornosti pri ostvarenju cilja.

Jednom davno Aristotel je rekao: „Strpljenje je gorko, ali su plodovi slatki!”

Povezani proizvodi

Fungilac 50mg/ml ljekoviti lak za nokte

Fungilac 50mg/ml ljekoviti lak za nokte

Amorolfin iz ljekovitog FungilacSET laka za nokte uništava široki spektar gljivica koje uzrokuju infekcije nokta. Amorolfin prodire i širi se kroz ploču nokta te tako može djelovati i na teško dostupne gljive u ležištu nokta. Ovim načinom primjene sistemska apsorpcija djelatne tvari lijeka vrlo je mala.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.