Kako spriječiti upalu sinusa i sačuvati zdravlje dišnih puteva?

Autorica: dr. sc. Ana Penezić, dr. med., specijalist otorinolaringolog,
KB Sestre Milosrdnice

Velik izazov za naš imunološki sustav zimi jest suh i hladan zrak koji udišemo, budući da dodatno isušuje sluznicu nosa i povećava mogućnost infekcije. 

Akutni sinusitis čest je u zimskim mjesecima, a možemo ga prepoznati po općim simptomima infektivne bolesti kao što su povišena tjelesna temperatura, malaksalost, zimica i tresavica te specifičnim simptomima poput začepljenosti nosa, curenja gnojnog sekreta i/ili izražene postnazalne sekrecije, oslabljenog njuha te bolova u području gornjeg dijela lica. Bakterijske upale u pravilu su praćene povišenom tjelesnom temperaturom iznad 38 ℃ te gnojnim iscjetkom iz nosa, a pacijenti mogu imati pogoršanje simptoma nakon pet dana bolesti ili nakon inicijalnog poboljšanja (kada misle da su već ozdravili). 

Alergičari i osobe s kroničnom upalom sinusa skloniji su češćim epizodama akutnog sinusitisa. Stoga je liječenje kronične upale sluznice nosa i paranazalnih sinusa, kao što su kronični rinosinusitis, alergijski i vazomotorni rinitis, od iznimne važnosti za sprečavanje ponavljajućih akutnih upala sinusa u zimskim mjesecima. 

Nos čini početni dio dišnog sustava i ima ulogu ovlaživanja, pročišćavanja i zagrijavanja zraka pri ulasku u organizam. Njegova površina pokrivena je mikroskopskim dlačicama (trepetljikama) – cilijarnim epitelom, koji je u stalnom pokretu u smjeru ždrijela te tako uklanja nataložene nečistoće u nosu. Virusi, bakterije i alergeni na ovaj način budu „izbačeni” i tako se sprečava razvoj bolesti. Svaki dan nos na ovaj način profiltrira gotovo 20 tisuća litara zraka. 

Ako ipak dođe do infekcije, lučenjem velike količine sluzi i refleksom kihanja organizam iz dišnih putova izbacuje uzročnike bolesti. Stoga je prevencija na mjestu samog ulaska virusa u organizam prema nekim autorima ključna, zbog čega se poseban naglasak posljednjih godina stavlja na prevenciju bolesti gornjeg dišnog puta i higijenu nosne sluznice.

Virusi i bakterije koji ulaze u stanice dišnog puta uzrokuju upalu sluznice i potiču lančanu reakciju pa naš organizam reagira lokalno – začepljenjem nosa, lučenjem sluzi, javlja se pritisak i bol u licu, gubitak njuha, i sistemski – povišenom tjelesnom temperaturom, malaksalosti.

Otopine morskih soli već su stoljećima poznate u medicini po blagotvornom djelovanju na sluznicu nosa i paranazalnih šupljina. U izotoničnoj otopini morske vode koncentracija soli dolazi do 0,9 %. Unazad nekoliko desetljeća provode se i kliničke studije koje dokazuju njihovu djelotvornost kod osoba s alergijskim rinitisom i akutnim i kroničnim rinosinusitisom.

Njihovo djelovanje temelji se na nekoliko načela: otklanjaju nečistoće, viruse, bakterije i alergene s površine nosne sluznice – djeluju kao mehanički „čistači”. U kombinaciji s korištenjem sustava za ispiranje nosa postiže se zadovoljavajuća učinkovitost i zbog volumena, odnosno količine izotonične otopine morske vode koja se primjenjuje. Osim čišćenja takve otopine omogućavaju odgovarajuće vlaženje sluznice nosa te pridonose održavanju homeostaze zdrave sluznice i epitelne barijere. 

Za vrijeme upale sinusa potrebno je nekoliko puta na dan ispirati nos izotoničnom otopinom morske vode. Ako postoji izražena začepljenost nosa, mogu se primijeniti i hipertonične otopine koje imaju veći udio NaCl-a (soli) i zbog toga izvlače višak vode iz sluznice nosa te tako smanjuju otečenost. Kliničke studije pokazale su da postoji korist od otopina obogaćenih mineralima i solima, koji njeguju sluznicu nosa, čiste pokrovni epitel od mikroorganizama i sluzi te sprečavaju zadržavanje štetnih tvari. Nakon infekcije sinusa izotonične otopine koriste se za očuvanje epitelne barijere sluznice nosa zdravom, za omogućavanje dovoljne vlažnost nosa te sprečavanje daljnje infekcije sluznice nosa. Također pomažu u čišćenju alergena i iritansa s površine sluznice i tako sprečavaju kaskadu upalnog odgovora koji se događa u tim bolestima. Vlažnost sluznice izrazito je važno održavati u zimskim mjesecima kada se više vremena boravi u zatvorenim prostorima. Starenje, ali i određene autoimune bolesti izazivaju neugodnu suhoću sluznice nosa i zato je važno vlažiti sluznicu. 

Imunitet tijekom zimskih mjeseci možemo ojačati zdravom prehranom – unošenjem većih količina vitamina C i drugih važnih mikronutrijenata, redovitom fizičkom aktivnosti uz boravak na svježem zraku, dovoljnom količinom sna, ali i održavanjem svakodnevne higijene nosne sluznice.

Povezani proizvodi

Aqua Maris

Linija naših proizvoda bez mikroplastike namijenjena je specifičnim potrebama dojenčadi, djece i odraslih te donosi olakšanje kod problema s disanjem, osnažuje tjelesnu obranu protiv prehlada i gripe i pomaže u reguliranju problema sa sinusima, alergijama i rinitisom.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.