Kako tretirati pojavu mialgija kao nuspojavu uzimanja statina
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Kako tretirati pojavu mialgija kao nuspojavu uzimanja statina

3 min čitanja Objavljeno: 20.10.2016.

Autor: dr. Sonja Frančula-Zaninović, internist-kardiolog

Prema ESC smjernicama, statini su lijekovi izbora pri liječenju dislipidemije bolesnika s visokim i vrlo visokim KV rizikom u primarnoj i sekundarnoj prevenciji. Međutim, pojava mialgija, odnosno mišićnih simptoma povezanih s uzimanjem statina (SAMS) jedna je od najčešćih nuspojava statinske terapije (učestalost varira od 7 do 29 %). Ona se manifestira bolovima i slabošću u mišićima, a jedan je od najčešćih razloga zbog kojih bolesnik prestaje uzimati statin.

Na prošlogodišnjem kardiološkom kongresu ESC-a endokrinolog prof. dr. sc. Eric Bruckert sažeo je najvažnije segmente panela na tu temu, prenijet ću ih u ovom članku jer su važni za svakodnevnu praksu budući da nas često pojava SAMS-a ostavlja u dilemi: što s daljnjim statinskim liječenjem?

Četiri su glavna elementa koja treba razmotriti:

 • radi li se doista o intoleranciji na statine
 • uočiti čimbenike rizika koji mogu biti povezani sa SAMS-om
 • procijeniti omjer rizika i koristi – jesu li simptomi neprihvatljivi i je li statinska terapija neophodna
 • pronaći optimalni statin i dozu, kombinacijsku terapiju ili alternativnu terapiju

U SAD-u su već ranije uveli sljedeće principe procjene SAMS-a:

 • ako se jave bolovi u mišićima i malaksalost koji su simetrični i zahvaćaju velike mišiće, a pojavljuju se unutar 2 tjedna od početka terapije statinom te nestaju unutar 2 tjedna prekida terapije, velika je vjerojatnost da se radi o nuspojavi povezanoj s uzimanjem statina
 • ako je bol lokalizirana i pojavljuje se nakon više od jednog mjeseca uzimanja, a ne nestaje prestankom uzimanja statina, veoma je mala vjerojatnost da se radi o nuspojavi povezanoj sa statinom.
  Postoje čimbenici koji povećavaju rizik pojave SAMS-a prilikom uzimanja statina, a to su: ženski spol, osobito manjeg ITM-a, deficit vitamina D, interakcije s drugim lijekovima, sokom od grejpa i brusnice, ali i komorbiditeti (oštećenje bubrega i jetre, hipotireoza…)

Važno je naglasiti da sok od grejpa (ali i brusnice) ne mijenja učinkovitost statina, ali povećava njihovu koncentraciju u cirkulaciji, čime se povećava incidencija nuspojava.

Deficit vitamina D uz uzimanje statina povećava mogućnost nastanka mialgija, ali i rabdomiolize. Stoga je veoma važno nadoknaditi vitamin D prije početka terapije statinima kod takvih bolesnika.

Svakog bolesnika koji uzima statin treba kontinuirano pratiti i u slučaju mialgija potrebno je odrediti razinu enzima kreatin-kinaze (CK). Ako je ona porasla 10 puta iznad normalnih vrijednosti, terapiju statinom treba prekinuti jer se radi o mionekrozi koja može dovesti do rabdomiolize.

Ako se radi samo o mialgiji odnosno SAMS-u, potrebno je s bolesnikom detaljno razgovarati te odagnati strah od uzimanja terapije. Preporuka je da se zamijeni statin, treba izabrati iz grupe drugačijeg metabolizma, a kako fluvastatin ima najmanju incidenciju mialgija, u tim je slučajevima on najbolji izbor, premda je najmanje potentan.

Budući da su nuspojave statina usko povezane s dozama, treba se potruditi naći dozu koja odgovara bolesniku. Ako se već javila mialgija, dozu treba smanjiti i vidjeti podnosi li je bolesnik, odnosno je li se mialgija povukla. Kako male doze statina često budu neučinkovite, mogu se pokušati kombinirati s ezetimibom.

U liječenju pacijenta uvijek se u treba pridržavati načela dobre kliničke prakse!

U sekundarnoj KV prevenciji veoma je važno da bolesnik uzima statin. Ako bolesnik spada u skupinu niskog ili srednjeg KV rizika, trebamo pažljivo procijeniti je li potrebno nastaviti s uzimanjem statina.

Prema zadnjem konsenzusu Europskog društva za aterosklerozu, ne preporučuje se uzimanje suplemenata CoQ10 (kliničke studije nisu dokazale da uzimanje suplemenata CoQ10 smanjuje mialgije ni razinu CK-a).

Prof dr. sc. E. Bruckert navodi u svom zaključku:

 • SAMS je česta pojava u kliničkoj praksi
 • svaka mialgija ne znači uvijek i nuspojavu statina
 • svakog bolesnika treba individualno pratiti i analizirati
 • postoje bolesnici koji ne toleriraju ni jednu skupinu statina

Upravo zbog nuspojava statina, ali njihove važnosti u liječenju dislipidemija i KV prevenciji, postoje velika očekivanja za inovativne terapije za smanjenje lipida: humana monoklonska protutijela alirokumab i evolukumab te djelomično humano monoklonsko protutijelo bokocizumab. Dosadašnja istraživanja monoklonskim protutijelima pokazala su dobru podnošljivost i sigurnosni profil.

 

Vezani oglas:

Artas

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.