Koliko je ozbiljna arterijska hipertenzija ukoliko se ne liječi?

Autorica: Martina Božičević, dr. med., spec. obiteljske medicine
Dom zdravlja Kutina

Arterijska hipertenzija (AH) ili povišen krvni tlak (KT) vrlo je raširena i ozbiljna bolest koja ne boli. Stoga se često naziva tihim ubojicom. Vodeći je uzrok preuranjenih smrti u svijetu radi komplikacija koje uzrokuje. Procjenjuje se da 1,3 milijarde ljudi na svijetu u dobi od 30 do 79 godina ima povišen KT. Polovica oboljelih liječi se, druga polovica ne zna da ima povišen KT. Od liječenih pacijenata samo je polovica dobro regulirana i ima uredne vrijednosti KT-a.

U većini slučajeva pacijenti ne pridaju dovoljno pažnje liječenju krvnog tlaka jer ne osjećaju nikakve tegobe. Neki od simptoma povišenog KT jesu: 

  • glavobolja 
  • crvenilo lica 
  • zujanje u ušima
  • nelagoda u prsima
  • zanošenje u hodu 
  • krvarenje iz nosa
  • mučnina i povraćanje.

Povišenim KT-om smatraju se vrijednosti veće od 140/90 mmHg. Prema važećim smjernicama za liječenje AH-a vrijednosti 130/80 mmHg ili manje smatraju se poželjnima za sve dobne skupine pacijenata. Poželjno je mjeriti KT već iza 35. godine života, a i ranije ako je u obitelji bilo težih kardiovaskularnih (KV) bolesti.

Liječnik obiteljske medicine (LOM) najvažnija je karika u otkrivanju i liječenju AH-a te postavljanju sumnje na razvoj komplikacija AH-a. U suradnji s pacijentom odgađa nastanak komplikacija što je moguće duže.

U liječenju AH-a prema važećim smjernicama preporučeno je liječenje dvojnom kombinacijom lijekova odmah na početku kako bi se što prije vrijednosti KT-a spustile na optimalne. U širokoj paleti lijekova na tržištu se nalaze kombinacija perindopril/amlodipin (Almirincomb) u nekoliko jačina, koje svojim dvojnim učinkom i dugotrajnim djelovanjem osiguravaju kontrolu KT-a tijekom cijelog dana u samo jednoj tableti. Za pacijente s pojavom kašlja na raspolaganju je trojna kombinacija amlodipin/valsartan/hidroklorotiazid (Magnolicomb HCT) u tri različite kombinacije jačina. U ovoj kombinaciji s diuretikom još je bolja regulacija KT-a kod pacijenata s edemima potkoljenica. Uz to, pacijenti dobivaju tri lijeka u jednoj tableti te se tako poboljšava suradljivost uzimanja preporučenog lijeka kod pacijenata.

Neliječen i nekontroliran AH uzrokuje oštećenja na krvnim žilama mozga, srca, bubrega i ostalih organa. Radi povećanog pritiska na krvne žile ubrzava se ateroskleroza (taloženje masnih naslaga na stijenkama krvnih žila), što dovodi do suženja krvnih žila te posljedično infarkta miokarda (srčanog mišića), moždanog udara ili bubrežnog zatajenja. 

Vrlo ozbiljne komplikacije AH-a jesu oštećenja vida radi oštećenja krvnih žila u očima. Uz to se kod muškaraca radi proširene ateroskleroze može pojaviti erektilna disfunkcija. Nedostatak kisika radi ateroskleroze krvnih žila mozga može dovesti do poremećaja u ponašanju te smanjenja koncentracije. Bubrežno zatajenje vrlo je ozbiljna komplikacija, koja dovodi do jakog narušavanja kvalitete života pacijenta u završnoj fazi kad je potrebna dijaliza.

Sva istraživanja pokazuju da su kombinacije lijekova vrlo učinkovite radi sinergističkog djelovanja perindoprila i amlodipina (Almirincomb) te amlodipina/valsartana s hidroklorotiazidom (Magnolicomb HCT). Dovode do optimalnog i brzog sniženja KT-a u samo jednoj tableti dnevno. Dokazano smanjuju ukupnu smrtnost pacijenata od neželjenih KV događaja te djeluju zaštitno na ciljne organe.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom o krvnom tlaku, izmjerite ga povremeno kod kuće jer to može imati velik utjecaj na zdravlje kasnije. Primjenom modernih i učinkovitih kombinacija lijekova za liječenje KT-a sprečava se razvoj komplikacija te produljuje životni vijek bolesnika.

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.