Gastroenterologija

Kombinacija vildagliptin/metforminklorid u praksi obiteljskog liječnika

Autor: Ademir Musić dr. med. spec. obiteljske medicine, Vrbanja

 

Dijabetes je kronična, nezarazna, vrlo ozbiljna, multisistemna, progresivna, doživotna bolest. Biokemijski, radi se o povećanoj razini glikemije koja odstupa od fiziološke razine. Stanje se tretira kao toksično stanje organizma. 

Prihvaćeni kriteriji za dijagnozu i liječenje dijabetesa prema ADA-i, Europskom konsenzusu i SVPG-u su:

 1. Prisustvo simptoma dijabetesa (poliurija, polidipsija i neobjašnjeni gubitak težine) uz nasumično određen GUK > od 11,1 mmol/l (u dvije izmjerene vrijednosti). 
 2. GUK natašte > 7,0 mmol/l, nakon 8 sati neunošenja kalorija u organizam (dvije izmjerene vrijednosti). 
 3. GUK 2 sata nakon i za vrijeme OGTT > 11,1 mmol/l. Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), opterećenje sa 75 g glukoze otopljeno u 2 dcl vode. 

Dijabetes karakteriziran apsolutnim nedostatkom inzulina koji najčešće nastane akutno prije 25. godine naziva se tip 1 (prvotno: tip I, IDDM ili juvenilni dijabetes). Dijabetes tipa 2 (prvotno: NIDDM, tip II, adultni dijabetes) karakterizira inzulinska rezistencija na perifernim stanicama ili manjak u lučenju inzulina u beta stanicama. Tip 1 bolesti najčešće je autoimuna bolest, a tip 2 multifaktorijalnog uzroka nastanka, često genetski obilježen, ali i strogo ovisi o načinu života. Dijabetes tipa 2 danas uglavnom zbrinjava obiteljski liječnik, a dijabetes tipa 1 dijabetolog i obiteljski liječnik. U ordinaciji obiteljskog liječnika u Hrvatskoj dijabetičara je od 3 % do 10 %, ovisno o dobnim skupinama opredijeljenih pacijenata. Prema Registru dijabetičara u Hrvatskoj iz 1997., prijavljeno je 58 poznatih dijabetičara po timu primarne zdravstvene zaštite. 

Nakon postavljanja dijagnoze dijabetesa, zadaci su obiteljskog liječnika sljedeći: 

 1. Posvetiti pacijentu vrijeme i pažnju s obzirom na to da je pacijent pod stresom zbog spoznaje o dijabetesu. 
 2. Odrediti klinički status pacijenta te zbog pridruženih, multimorbidnih bolesti, kao i komplikacija dijabetesa, svakako uključiti konzultacije. Komorbidne bolesti s kojima se susrećemo su retinopatija, neuropatija, nefropatija, dijabetičko stopalo. 
 3. Odrediti biokemijski status pacijenta: GUK natašte i iza obroka, HbA1c, kreatinin, mikroalbuminuriju te lipidni profil. 
 4. Odrediti indeks tjelesne mase, kao i krvni tlak.
 5. Izraditi plan liječenja za pacijenta te organizirati edukaciju i uvesti bolesnika u organizirani medicinski tim (medicinska/patronažna sestra te eventualno i laičko udruženje dijabetičara). 
 6. Pacijenta uvesti u svoj registar. 
 7. Pratiti tijek bolest (biokemijski i klinički), kao i provođenje preporuka liječenja kako bi se bolesniku na vrijeme pružila potrebna intervencija kroz savjetovanje ili prilagodbu liječenja.

TERAPIJSKI PRISTUP LIJEKOVIMA:

Kao prvi lijek izbora koristi se metformin u dozama od 500 – 1000 mg u maksimalnoj dozi 3 puta dnevno. Ako lijek nije dostatan, uvodi se fiksna kombinacija dvaju lijekova vildagliptin + metformin. Takav lijek indiciran u liječenju odraslih bolesnika u kojih se ne može postići zadovoljavajuća kontrola glikemije primjenom oralnog metformina u maksimalno podnošljivoj dozi ili u bolesnika koji se već liječe kombinacijom odvojenih tableta vildagliptina i metformina. Može se kombinirati i u trojnoj terapiji s kombinacijom derivata sulfonilureje uz obaveznu tjelovježbu.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.