Konstipacija
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Konstipacija

1 min čitanja Objavljeno: 29.9.2017.

 

Konstipacija je jedna od najčešćih gastrointestinalnih tegoba zbog kojih bolesnici traže pomoć liječnika obiteljske medicine, ali i specijalista gastroenterologa. U najvećem broju slučajeva radi se o primarnoj konstipaciji bez jasnog etiološkog faktora. Međutim, treba imati na umu da je u manjeg dijela bolesnika konstipacija posljedica druge bolesti ili nuspojava lijekova pa liječeći osnovnu bolest ili izostavljanjem lijekova koji uzrokuju konstipaciju možemo riješiti i konstipaciju. Osobito je bitno identificirati bolesnike s konstipacijom i tzv. „alarmantnim simptomima“ kod kojih je indicirana endoskopska obrada. Ipak, najviše dvojbi i zabluda povezano je s liječenjem konstipacije i donošenjem terapijske strategije za svakog bolesnika pojedinačno. Pri tom treba imati na umu da se liječenje započinje dijetom, a laksativi se uvode sukcesivno od najmanje agresivnih prema agresivnijima.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.