e-DUCIRAJMO SE

Konstipacija

 

Konstipacija je jedna od najčešćih gastrointestinalnih tegoba zbog kojih bolesnici traže pomoć liječnika obiteljske medicine, ali i specijalista gastroenterologa. U najvećem broju slučajeva radi se o primarnoj konstipaciji bez jasnog etiološkog faktora. Međutim, treba imati na umu da je u manjeg dijela bolesnika konstipacija posljedica druge bolesti ili nuspojava lijekova pa liječeći osnovnu bolest ili izostavljanjem lijekova koji uzrokuju konstipaciju možemo riješiti i konstipaciju. Osobito je bitno identificirati bolesnike s konstipacijom i tzv. "alarmantnim simptomima" kod kojih je indicirana endoskopska obrada. Ipak, najviše dvojbi i zabluda povezano je s liječenjem konstipacije i donošenjem terapijske strategije za svakog bolesnika pojedinačno. Pri tom treba imati na umu da se liječenje započinje dijetom, a laksativi se uvode sukcesivno od najmanje agresivnih prema agresivnijima.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.