Otorinolaringologija

Laringofaringealni refluks

Autorica: Dr.sc. Ana Penezić, dr. med., specijalist otorinolaringolog

KBC Sestre milosrdnice

 

Laringofaringealni refluks (skraćeno LPR) retrogradni je povrat želučanog sadržaja u područje grkljana i ždrijela. Sadržaj koji se vraća uzrokuje ozljede sluznice grkljana i ždrijela kojima nedostaju obrambeni mehanizmi jednjaka i čine ih izrazito osjetljivima. Iako je prava prevalencija LPR-a nepoznata, smatra se da pogađa između 20 i 30 % pacijenata s laringealnim simptomima i čest je uzrok posjeta otorinolaringologu.

LPR je dio sindroma ekstraezofagealnog refluksa (EER) koji uključuje povrat želučanog sadržaja ne samo u područje grkljana i ždrijela, već se on nalazi i u donjim dišnim putevima (astma), sluznici nosa i paranazalnih sinusa te u srednjem uhu (serozni otitis). Pacijent s LPR-om često se žali na promuklost, bolnost grla, pretjeranu produkciju sluzi, učestalo čišćenje grla, kašalj, osjećaj stranog tijela u grlu i/ili otežano gutanje. Vrlo su česte promjene u području ždrijela koje se opisuju kao kronični faringitis (kronična upala ždrijela), suho ždrijelo, pečenje u ustima i jeziku, obložen jezik, a karijes i parodontoza češći su u tih pacijenata. Često LPR ima i plućne simptome poput kroničnog kašlja i astme. Kod djece može biti dio sindroma iznenadne smrti dojenčeta (SIDS), kroničnog sinusitisa, upale srednjeg uha, poremećaja disanja tijekom spavanja (OSAS – opstruktivna apneja i tonzilarna hiperplazija). Simptome je moguće graduirati pomoću indeksa refluksnih simptoma (RSI – Reflux Symptom Index), upitnika u kojem pacijenti ocjenjuju težinu svojih simptoma od 0 (simptomi nisu izraženi) do 5 (jako izraženi simptomi). Ako je zbroj bodova veći od 13, velika je vjerojatnost LPR-a u pacijenta.

Također je važno razlikovati LPR od gastroezofagealnog refluksa (GER), koji se razlikuje po simptomima bolesti, mehanizmu nastanka i terapijskom pristupu. Tako se LPR smatra "tihim" refluksom, koji je najčešće dnevni refluks. Smatra se da je u podlozi disfunkcija gornjeg ezofagealnog sfinktera, čime dolazi do pojave refluksnih epizoda u području grkljana i ždrijela. S obzirom na to da je larinks izrazito osjetljiv na peptičku ozljedu, aktivirani pepsin uzrokuje veće lezije sluznice kod razine pH oko 5 i niže. Na sluznici grkljana i ždrijela postoje receptori koji omogućavaju endocitozu pepsina i promjenu staničnog odgovora na ozljedu te stvaranje zaštitnih proteina unutar stanica. Treba napomenuti kako laringofaringealni refluks nikada nije fiziološki te da su 2 do 3 dnevne epizode izloženosti laringealne sluznice kiselom sadržaju abnormalne i uzrokuju simptome LPR-a. Gastroezofagealni refluks, s druge strane, jest "glasni" refluks, često prisutan noću, a uzrokuje ga disfunkcija donjeg ezofagealnog sfinktera. Često je združen s poremećajem motiliteta jednjaka te se do 50 refluksnih epizoda na dan smatra fiziološkom pojavom. Gastroenterolog obično liječi GER, a otorinolaringolog LPR.

Prilikom pregleda pacijenata s LPR-om prve promjene uočavaju se već u ždrijelu (kronična upala ždrijela), a najizraženije su u području grkljana. Česti laringoskopski nalazi uključuju laringealni edem, formiranje pseudoulkusa, eritem sluznice, hipertrofiju stražnje komisure, formiranje granuloma i/ili pretjeranu endolaringealnu sluz. Dijagnoza se može postaviti na temelju podataka o simptomima bolesti i pregledom pacijenta.

Liječenje se temelji na izraženosti i težini bolesti kod svakog pojedinog pacijenta, kao i specifičnim pacijentovim osobinama (životni stil i vrsta zaposlenja). Prvi terapijski odabir bi bio promjena životnog stila i prehrambenih navika.

Promjene životnog stila

Promjene prehrambenih navika – Restrikcijska dijeta (što valja izbjegavati)

Gubitak tjelesne težine

Kofein

Izbjegavanje određene hrane

Čokolada

Prestanak pušenja

Pepermint

Konzumiranje više manjih obroka kroz dan

Masna hrana

Ograničiti konzumaciju alkohola

Kisela hrana (citrusno voće, rajčice, džemovi, umak za roštilj, umaci za salate)

Izbjegavati leći odmah nakon obroka

Začinjena i ljuta hrana (senf, curry, feferoni)

Podići uzglavlje kreveta

Gazirana pića i crno vino

Što se pak tiče terapije lijekovima, LPR zahtijeva agresivnije i dugotrajnije liječenje nego GER. Osim antacida i H2-blokatora, često je potrebno primijeniti inhibitore protonske pumpe (IPP). Oni izravno zaustavljaju nastanak kiseline nepovratno blokirajući H+-K+-ATPazu. Iako postoje kontroverzna stajališta oko duljine liječenja i doze lijekova, u nedavnoj se literaturi preporučuje uzimanje ovih lijekova dva puta dnevno (pola sata prije obroka) kroz 2 do 3 mjeseca. Doza i duljina liječenja prilagođavaju se pacijentovim simptomima i kliničkim znakovima bolesti. Poželjno je i praćenje pacijenata u intervalima od 3 mjeseca uz redovite endoskopske preglede. Osim ovih lijekova povoljno djeluje i primjena alginata, polisaharida iz algi koji se konvertiraju u gel i stvaraju fizičku barijeru. Alginate je najbolje primijeniti nakon svakog obroka i prije lijeganja u krevet kako bi spriječili djelovanje kiselog želučanog sadržaja. Mogu se uzimati dulje vrijeme i u pauzama uzimanja IPP-a ili H2 blokatora.

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.