Gastroenterologija

Laringofaringealni refluks (LPR)

izvan. prof. dr. sc. Željka Roje, privatna ORL ordinacija, Split

Laringofaringealni refluks (engl. laryngopharyngeal reflux - LPR) predstavlja povrat gastričkog sadržaja iz želuca kroz jednjak u laringofarinks. Dio je šireg sindroma ekstraezofagealnog refluksa (EER) koji uključuje prisutnost želučanog sadržaja ne samo u laringofarinksu već i u drugim dijelovima dišnog sustava: paranazalnim šupljinama, srednjem uhu i donjim dišnim putovima. Laringofaringealni refluks nije isto što i gastroezofagealni refluks GER (engl. gastroesophageal reflux).

LPR i GER međusobno se razlikuju po simptomima bolesti, mehanizmima nastanka, drugačijim dijagnostičkim kriterijima i terapijskim pristupima.

Simptom bolesti, mehanizam nastanka i terapijski pristup kod LPR-a i GER-a:

LARINGOFARINGEALNI REFLUKS (LPR)

GASTROEZOFAGEALNI REFLUKS (GER)

''tihi'' refluks

'glasni'' refluks

dnevni refluks

noćni refluks

disfunkcija gornjeg ezofagealnog sfinktera

disfunkcija donjeg ezofagealnog sfinktera

normalni motilitet jednjaka

poremećaj motiliteta jednjaka

larinks izrazito osjetljiv na peptičku ozljedu osjetljiv na pH<5 (larinks), pH<6 (nos)

protektivni mehanizmi jednjaka osjetljiv na pH < 4

nikada nije fiziološki

može biti fiziološki (do 50 epizoda/dan)

otorinolaringolog / pulmolog

gastroenterolog

Kliničke manifestacije LPR-a

U usporedbi s jednjakom, larinks je izrazito osjetljiv na peptičku ozljedu. Jednjak ima protektivne mehanizme koji sprečavaju ozljedu sluznice, kao što su bikarbonatna produkcija, služnička barijera i peristaltika, a ždrijelo i grkljan to nemaju. Dok je 50 refluksnih epizoda dnevno fiziološki obično za GER, manje od tri tjedno mogu uzrokovati znatne laringealne ozljede u LPR-u. Slično je i s izloženošću djelovanju kiseline i pepsina na sluznicu ždrijela. Aktivirani pepsin uzrokuje veće lezije od same želučane kiseline, ali određena količina kiseline mora biti prisutna kako bi se pepsin aktivirao. Lezija stanica sluznice ždrijela i grkljana događa se kod razine oko pH 5,0, a budući da je sluznica jednjaka otpornija, lezije se događaju kad je 4,0 i manje. Dokazano je da na stanicama hipofaringealne i laringealne sluznice postoje receptori koji omogućavaju receptor-posredovanu endocitozu pepsina. To dovodi do promjene staničnog odgovora na traumu i slabijeg stvaranja protektivnih proteina unutar stanica laringofarinksa (tzv. stress protein response) što rezultira ozljedom stanica i kliničkim manifestacijama LPR-a. Bolesnici s LPR-om pacijenti su otorinolaringologa i/ili pulmologa, a oni s GER-om gastroenterologa.

Najčešći simptom LPR-a jest promuklost (disfonija), prisutna u 92 % - 100 % bolesnika. Sljedeći simptom po učestalosti jest kronično čišćenje grla prisutno u 50 % bolesnika s LPR-om, zatim globus faringeus u 47 % i disfagija u 27 % bolesnika. Ostale manifestacije LPR-a su: u području ždrijela - kronični faringitis, suho ždrijelo, pečenje u ustima i jeziku (25 %), obložen jezik, karijes te parodontoza; plućne manifestacije - kronični kašalj (51 %) i astma (73 %); ostalo: sindrom iznenadne smrti dojenčeta (SIDS), kronični sinuitis, upale srednjeg uha, poremećaji disanja tijekom spavanja, što uključuje i opstrukcijsku apneju i tonzilarnu hiperplaziju u djece.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i simptoma, a potvrđuje ORL pregledom pomoću endoskopske kamere kojom se pregledava ulaz u jednjak i glasnice. Definitivna potvrda dijagnoze jest rezultat 24-satne pH metrije kojom se mjeri kiselost u jednjaku na dva mjesta kroz 24 sata.

Preporuka za pacijente s laringofaringealnim refluksom

 1. Jedite češće manje obroke.
 2. Nemojte jesti 3 sata pred spavanje.
 3. Izbjegavajte ljuto, začinjeno, kiselo, gazirano, prevruće i prehladno jelo i piće.
 4. Spavajte na povišenom uzglavlju.
 5. Izbjegavajte hranu koja "napuhuje".
 6. Nemojte nositi pojaseve i odjeću koja radi pritisak na gornji dio stomaka.
 7. Regulirajte stolicu da se ne naprežete prilikom defekacije, jer svako podizanje intraabdominalnog tlaka pospješuje refluks.
 8. Ne podižite teške terete (npr. u teretani ili u svakodnevnom životu) iz istog razloga.
 9. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje u položaju nagnutom prema naprijed (najčešće pri radu za stolom, na računalu i sl.) jer se na taj način također pojačava pritisak na želudac.
 10. Nemojte smetnje liječiti pastilama i tekućinama ili prirodnim lijekovima koji sadrže limunsku kiselinu, mentol i slično jer time dodatno nadražujete sluznicu.

Liječenje

Liječenje se sastoji od higijensko-dijetetskih mjera i blokatora protonske crpke koji se moraju uzimati 2x dnevno kroz 3 mjeseca od postavljanja dijagnoze. Osim toga, između obroka koriste se preparati za neutralizaciju kiseline (lužine, alginati).

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.