Oftalmologija

Latanoprost u terapiji glaukoma – prikaz slučaja

Autorica: doc. dr. sc. Dubravka Biuk, dr. med. oftalmolog, subspecijalist glaukomatolog

KBC Osijek

 

52-godišnji pacijent javlja se na redovni godišnji pregled u Kabinet za glaukom budući da otac boluje od glaukoma, a djed po ocu oslijepio je zbog uznapredovalog glaukomskog oštećenja. Kod dolaska navodi simptome kao što su suzenje, žuljanje očiju te nejasna, tupa bol u dubini i iza oba oka. U zadnje je vrijeme dosta radio za računalom zbog specifične epidemiološke situacije. Povremeno je koristio umjetne suze, ali je poprilično neredovit u primjeni.

Dosadašnje bolesti: Prije 3 godine prebolio je akutni infarkt miokarda i ima ugrađene dvije premosnice. Na antikoagulantnoj je terapiji, uzima i statin za snižavanje povišene razine kolesterola, kao i beta blokator zbog aritmije. Alergije na lijekove do sada nije pokazivao.

Oftalmološki pregled

Vidna oštrina uz korekciju naočalama (+1,50 Dsph) na oba je oka 1,0. Mjerenje intraokularnog tlaka Goldmannovom aplanacijskom tonometrijom (zlatni standard) pokazalo je vrijednosti od 28/30 mm Hg uz korekciju pahimetrijom (mjerenje centralne debljine rožnice) za +1,0. Pregled na biomikroskopu pokazao je uredan nalaz prednjeg segmenta, a gonioskopijom se utvrdio otvoren kut (gradus 3 po Schafferu). Pregledom očne pozadine u midrijazi uoči se sklerotičan vaskularij, makule uredne konfiguracije, PNO jasnih granica u nivou, C/D (cup to disc ratio) 0,6/0,7 s pomaknutim krvožilnim lijevkom u nazalnom smjeru.

Obavio se i OCT PNO i RNFL (retinal nerve fibre layer), koji je pokazao stanjenje sloja živčanih vlakana na donjem polu na oba oka.

Kompjuterizirano vidno polje (Humphrey) bilo je uredno na desnom oku, a na lijevom oku prisutan je gornji nazalni zubac uz proširenje slijepe pjege (početno glaukomsko oštećenje).

 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.