Latanoprost u terapiji glaukoma – prikaz slučaja
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Latanoprost u terapiji glaukoma – prikaz slučaja

1 min čitanja Objavljeno: 19.7.2020.

Autorica: doc. dr. sc. Dubravka Biuk, dr. med. oftalmolog, subspecijalist glaukomatolog

KBC Osijek

 

52-godišnji pacijent javlja se na redovni godišnji pregled u Kabinet za glaukom budući da otac boluje od glaukoma, a djed po ocu oslijepio je zbog uznapredovalog glaukomskog oštećenja. Kod dolaska navodi simptome kao što su suzenje, žuljanje očiju te nejasna, tupa bol u dubini i iza oba oka. U zadnje je vrijeme dosta radio za računalom zbog specifične epidemiološke situacije. Povremeno je koristio umjetne suze, ali je poprilično neredovit u primjeni.

Dosadašnje bolesti: Prije 3 godine prebolio je akutni infarkt miokarda i ima ugrađene dvije premosnice. Na antikoagulantnoj je terapiji, uzima i statin za snižavanje povišene razine kolesterola, kao i beta blokator zbog aritmije. Alergije na lijekove do sada nije pokazivao.

Oftalmološki pregled

Vidna oštrina uz korekciju naočalama (+1,50 Dsph) na oba je oka 1,0. Mjerenje intraokularnog tlaka Goldmannovom aplanacijskom tonometrijom (zlatni standard) pokazalo je vrijednosti od 28/30 mm Hg uz korekciju pahimetrijom (mjerenje centralne debljine rožnice) za +1,0. Pregled na biomikroskopu pokazao je uredan nalaz prednjeg segmenta, a gonioskopijom se utvrdio otvoren kut (gradus 3 po Schafferu). Pregledom očne pozadine u midrijazi uoči se sklerotičan vaskularij, makule uredne konfiguracije, PNO jasnih granica u nivou, C/D (cup to disc ratio) 0,6/0,7 s pomaknutim krvožilnim lijevkom u nazalnom smjeru.

Obavio se i OCT PNO i RNFL (retinal nerve fibre layer), koji je pokazao stanjenje sloja živčanih vlakana na donjem polu na oba oka.

Kompjuterizirano vidno polje (Humphrey) bilo je uredno na desnom oku, a na lijevom oku prisutan je gornji nazalni zubac uz proširenje slijepe pjege (početno glaukomsko oštećenje).

 

Na temelju anamneze te učinjene obrade, koju biste od sljedećih dijagnoza postavili za ovoga pacijenta?

Glaukom otvorenog kuta kronična je progresivna optikoneuropatija i drugi je uzrok nepovratnog gubitka vida u svijetu. Kako ne daje specifične simptome, obično se otkriva slučajno prilikom pregleda očiju zbog drugih razloga. Javlja se nakon 40. godine života i incidencija mu raste s dobi. Bolest se javlja na oba oka, ali s različito razvijenom kliničkom slikom na svakom oku. Obično u trenutku postavljanja dijagnoze nađemo uznapredovalo glaukomsko oštećenje na jednom oku i početno na drugom oku.

Brojni su faktori rizika za njegovo nastajanje, kao što su starija životna dob, pozitivna obiteljska anamneza, crna rasa, stanjenje središnjeg dijela rožnice, sistemska hipertenzija, dijabetes i kratkovidnost. Najvažniji faktor rizika i jedini na koji možemo utjecati jest intraokularni tlak.

U ranoj fazi bolesti simptomi su obično odsutni ili nespecifični, poput povremeno zamagljenog vida ili osjećaja nelagode u očima. Ako bolesnik primijeti ispade u vidnom polju, znači da je bolest značajno uznapredovala.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i anamneze, oftalmološkog pregleda koji uključuje ispitivanje vidne oštrine, mjerenje intraokularnog tlaka, mjerenje centralne debljine rožnice, pregled prednjeg segmenta oka, analiza glave vidnog živca – procjena cup/disc omjera, mjerenje sloja debljine živčanih vlakana i perimetrije.

Liječenje glaukoma otvorenog kuta temelji se na snižavanju intraokularnog tlaka. Potrebno je svakom pacijentu odrediti ciljni intraokularni tlak koji ovisi o stupnju glaukomskog oštećenja u trenutku postavljanja dijagnoze, visini intraokularnog tlaka, očekivanoj životnoj dobi i komorbiditetima. Potrebno je sniziti od 25 % do 40 % početne vrijednosti intraokularnog tlaka da bismo spriječili daljnju progresiju bolesti i mogući razvoj sljepoće.

Liječenje započinjemo jednim lijekom (monoterapija), a ako ne postignemo zadovoljavajuće sniženje intraokularnog tlaka, zamjenjujemo ga drugim lijekom. Ako je u trenutku postavljanja dijagnoze prisutno uznapredovalo glaukomsko oštećenje ili ako se radi o jako visokim vrijednostima intraokularnog tlaka, potrebno je započeti kombinirano liječenje (2 lijeka).

Većini pacijenata tijekom liječenja za regulaciju intraokularnog tlaka potrebna su dva ili više lijekova (ne više od 3). Ako se ni tada ne postigne ciljni tlak i bolest napreduje, potrebno se odlučiti za neki od kirurških zahvata (lasersko liječenje ili klasični operativni zahvat gdje se pravi alternativni put otjecanja očne vodice).

Postoje brojni lijekovi za liječenje glaukoma, najčešće se upotrebljavaju analozi protaglandina i beta blokatori (timolol je najčešće propisivani lijek za liječenje glaukoma). Ostali lijekovi koji se koriste u liječenju glaukoma su alfa 2 selektivni adrenergički antagonisti i inhibitori karboanhidraze.

U slučaju potrebe za uvođenjem dodatnog lijeka za kontrolu očnog tlaka potrebno je koristiti fiksne kombinacije zbog bolje suradljivosti pacijenata i smanjenja količine konzervansa.

Zaključak

U našeg pacijenta postavili smo dijagnozu – Glaucoma simplex ou (desno preperimetrijski). Zadovoljili smo dva kriterija – visina intraokularnog tlaka i ekskavacija na desnom oku, a na lijevom oku su već prisutne promjene vidnog polja u sklopu glaukoma.

Liječenje smo započeli s analogom prostaglandina latanoprostom (Latanox) koji se kapa 1x navečer zbog navika pacijenta (rekao je da je neredovit i s korištenjem umjetnih suza, manja potreba kapanja = bolja suradljivost) i manjeg unos konzervansa.

 

Vezani proizvodi:

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.