Lijevo ili desno: odaberite bolje i zaustavite bol

Autorica: Karmen Krpan-Krizmanić, dr. med., spec. obiteljske medicine

 

U terapiji različitih vrsta boli koje ublažavamo i liječimo u obiteljskoj medicini najčešće propisujemo lijekove iz široke palete nesteroidnih antireumatika. Svi znamo za brojne nuspojave koje prate tu skupinu lijekova, pa je potreban oprez u propisivanju, pogotovo kod pacijenata s gastroenterološkim komorbiditetima (naročito kod ulkusnih bolesti, GERB-a, gastritisa i gastroduodenitisa, raznih kolitisa).

U toj šumi lijekova izdvaja se lijek koji je zrcalna, desna strana molekule ketoprofena te se zato i zove deksketoprofen. Zahvaljujući tome što desna strana molekule dokazano, a potvrđeno i mojim osobnim iskustvom, djeluje brže – u roku 30 minuta (moje iskustvo čak u roku 15 min) – djelovanje drži dulje: 4 – 6 sati, čak i do 8 sati, a ima neusporedivo manje gastroenteroloških nuspojava od osnovne lijeve molekule (ketoprofena). Osim toga, doza od 25 mg ekvivalent je 50 mg – ketoprofena, koji je zapravo smjesa desnog i lijevog izomera.

Doziranje je vrlo jednostavno: u slučaju akutne boli prva tri dana uzima se tri puta dnevno jedna tableta od 25 mg, a nakon toga (ako je uopće potrebno) ili kod kronične boli dva puta dnevno, ALI OBAVEZNO PRIJE OBROKA jer hrana odgađa apsorpciju. Po toj uputi da se uzima prije obroka jedinstven je među svim nesteroidnim preparatima.

Okupiranje boli kod mojih pacijenata bilo je izuzetno uspješno u raznim stanjima – od akutnih do kroničnih bolesti kralješnice, sinovitisa, miozitisa, glavobolja, zubobolja, skidanja povišene temperature, muskuloskeletnih povreda, dismenoreje, upalnih reumatskih stanja itd., a uz izuzetno rijetke nuspojave ima i jak protuupalni učinak unutar tkiva. Zato ga smatram jednim od najsigurnijih nesteroidnih antireumatika.

Pripaziti treba kod pacijenata koji imaju oštećenu funkciju bubrega zato što je glavni put uklanjanja deksketoprofena izlučivanje putem bubrega, tako da kod blaže insuficijencije bubrega treba smanjiti dozu; kod srednje ili teže insuficijencije ipak bi bilo bolje ne uzimati ovaj lijek, iako se navedeno odnosi na sve nesteroidne antireumatike.

Oprez je potreban i kod pacijenata na antikoagulantnoj terapiji, tj. bolje je ne propisivati nijedan antireumatik, isto se odnosi i na prva dva trimestra trudnoće.

Nakon godina iskustva u propisivanju deksketoprofena smatram ga jednim od najsigurnijih i najučinkovitijih nesteroidnih antireumatika. Moja obitelj već ima uzrečicu: "Nešto te boli? Uzmi Deksketoprofen JGL!”

Vezani proizvod:

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.