Ljekarnici i ljekarne u 2020. godini

Autorica: Ana Soldo, mag.pharm.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore

 

Ova, sad već na izmaku 2020. godina bila je za sve nas iznimno zahtjevna i neobična. COVID-19 svim je djelatnostima promijenio svakodnevicu, pa tako i nama. Ljekarnici su dali velik obol u prvim danima epidemije koju smo svi dočekali nespremno, pogotovo zdravstvena administracija. Aktivnim sudjelovanjem u kreiranju posebnih mjera za organizaciju rada u ljekarnama i uvođenjem protokola za izdavanje uspjeli smo osigurati kontinuitet ljekarničke skrbi i dostupnost lijekova. Također smo prvi dio epidemije uspjeli proći bez zatvaranja ljekarni, bez ljekarni kao mjesta izvora zaraze i po tome smo jedna od rijetkih zemalja u Europi kojima je to pošlo za rukom. Radili smo u punom opsegu svog rada kroz cijelo vrijeme epidemije.

Iako je godina bila zahtjevna, Ured komore trudio se promovirati ljekarništvo i ljekarnika kao važnu kariku našeg zdravstvenog sustava. Reagirali smo na sve izazove zdravstvenog sustava kroz cijelu godinu.

Intenzivno smo surađivali s veledrogerijama i proizvođačima lijekova te bili njihova poveznica s Kriznim stožerom. Kao zemlja prošli smo cijelu epidemiju bez nestašica lijekova važnih za liječenje bolesti COVID-19.

Jako smo ponosni na volonterski projekt "Pozovi za zdravlje”, koji smo organizirali s Hrvatskim crvenim križem, koji je postao i službeni projekt Ministarstva zdravstva i Vlade Republike Hrvatske. U tom vremenu kad smo svi bili i zabrinuti i preopterećeni svojim svakodnevnim radom u 48 h javilo nam se preko 150 volontera, koji su htjeli svoje slobodno vrijeme pokloniti ljudima kojima je to bilo najpotrebnije, a ljekarne su aktivno sudjelovale i olakšavale volonterima posao i na to naše veliko srce svi trebamo biti jako ponosni.

Veliki izazov ove godine za sustav bilo je i cijepljenje protiv gripe. Značajno veći broj ljudi koji se htio cijepiti i otežan pristup liječnicima obiteljske medicine pozicionirao je ljekarnu kao idealno mjesto za cijepljenje. HLJK je i ove godine organizirao projekt "Cijepljenje u ljekarnama 2020.”. Interes ljekarni bio je jako velik, kroz par dana javilo nam se preko 150 ljekarni. Zbog ograničenih financijskih sredstava projekta sudjelovalo je na kraju 86 ljekarni, u pet dana cijepili smo preko 5200 pacijenata te još jednom pokazali kako ljekarne i ljekarnici nisu u potpunosti iskorišten dio zdravstvenog sustava. Dojmovi nakon projekta ljekarnika, liječnika i pacijenata više su nego dobri, što nam pokazuje koliko je važno i korisno jačati javnozdravstvenu ulogu ljekarnika u sustavu, a epidemija je pravo vrijeme za to.

Godinu su obilježili i malo manje pozitivni aspekti poslovanja i rada ljekarnika. Zbog ranije nastalih dugova i značajnim povećanjem financiranjem troškova epidemije produžili su se i rokovi plaćanja. Vlada je ipak osigurala značajna sredstva za zdravstveni sustav te se nadamo da ćemo u novu godinu ući s boljim uvjetima za poslovanje.

Nadamo se da će nam nova godina donijeti malo drugačije izazove te da ćemo moći u miru raditi na jačanju uloge ljekarnika i vrednovanja našeg znanja i rada kako bismo na kraju poboljšali kvalitetu zdravstvene usluge, a samim time i zdravlje i zadovoljstvo naših pacijenata.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.