Ljekarnička skrb u zimskim mjesecima

Autor: Tin Šandl, mag. pharm.

ZU Ljekarne Štefanić

 

Stiže novo godišnje doba. Zimski ugođaj i adventsko raspoloženje ispunit će tijelo i duh, no usprkos tome ljekarne će postati neizbježno odredište svih dobnih skupina.

Dobro je poznato da se pojavnost prehlada, gripa i ostalih virusnih oboljenja višestruko povećava tijekom zimskih mjeseci. Iako većina smatra da je boravak na hladnome glavni "krivac” za razvoj akutnih respiratornih virusnih infekcija, etiologija je mnogo složenija i može se najjednostavnije sažeti u tri komponente: virus, imunost, vanjski čimbenici.

Nagli pad temperature i niska vlažnost zraka stvaraju povoljno okruženje za razmnožavanje virusa, a istovremeno smanjuje se cilijarni klirens i oštećuje epitel sluznice, što dovodi do oslabljene funkcije gornjeg dijela respiratornog trakta i povećane osjetljivosti za napad patogena. Pridruži li se tome dulje zadržavanje u prostorijama gdje istovremeno boravi velik broj ljudi i činjenica da se respiratorni virusi prenose kapljično i neposredno kontaktom sa zaraženom osobom ili predmetom, nije čudno što prehlade haraju baš u ovo doba godine.

Spektar virusa koji uzrokuju prehladu vrlo je širok, no rinovirus je uzročnik najvećeg broja akutnih respiratornih infekcija (ARI). Najblaži oblik ARI-a upravo je prehlada, s karakterističnim simptomima u vidu hunjavice, kihanja, oticanja i začepljenosti sluznice nosa i blage grlobolje. Povišena temperatura najčešće izostaje, nadražajni kašalj javlja se u manjeg broja oboljelih, a sekret iz nosa može biti vodenast ili sluzav. Iako je bolest najčešće samoograničavajuća s povlačenjem simptoma tijekom 4 – 6 dana, simptomatska terapija od iznimne je važnosti radi sprječavanja komorbiditeta i razvoja sekundarnih bakterijskih infekcija. Tijekom prehlade nos je najzahvaćeniji organ gornjeg dijela dišnog sustava, stoga pravovremenim odabirom učinkovite terapije s obzirom na prisutne simptome, bolest se lokalizira i povećava se kvaliteta života pacijenata. Kod razvijene hunjavice, curenja iz nosa i kihanja, proizvodi na bazi prirodne morske vode iz Jadrana olakšavaju simptome, održavaju hidrataciju nosa i sigurni su za primjenu u trudnoći i najranijoj dječjoj dobi. Osim što ubrzavaju proces izlječenja tijekom prehlade i gripe, adjuvantna su terapija kod problema sa sinusima i alergijskim rinitisom te pružaju blagodat u svakodnevnoj higijeni nosa, stoga u portfelju dolaze u različitim koncentracijama natrijevog klorida te obogaćeni mineralima i oligoelementima. Ako su simptomi ozbiljniji i javlja se začepljenost nosa, valja preporučiti nazalni sprej na bazi ksilometazolina, morske vode i hijaluronske kiseline. Dekongestivni učinak ksilometazolin ostvaruje agonističkim djelovanjem na alfa-adrenergičke receptore u vidu vazokonstrikcije i smanjenja oticanja sluznice nosa u roku 5 – 10 minuta i trajanju do 10 sati, a morska voda obogaćena hijaluronskom kiselinom hidratizira i štiti sluznicu nosa od oštećenja koje se može javiti neracionalnom primjenom nazalnih dekongestiva. Zbog simpatomimetičkog djelovanja, oprez prilikom upotrebe nužan je kod pacijenata s kardiovaskularnim bolestima, a upotreba nije preporučljiva trudnicama i osobama mlađima od 2 godine. Iako su registrirani kao bezreceptni lijek s dokazanim sigurnosnim profilom, liječenje nazalnim dekongestivima preporučljivo je ograničiti na 5 dana terapije zbog mogućnosti razvoja reaktivne hiperemije i povratne kongestije.

Ipak, zašto određene osobe vrlo rijetko ili nikad ne obole od prehlade? Odgovor se krije u imunološkom sustavu svakoga od nas. Kraći, hladniji dani s manje sunčanih sati smanjuju sintezu vitamina D u ljudskom organizmu, a hlađenje površine tijela izaziva refleks vazokonstrikcije i inhibira pravovremenu aktivaciju odgovora imunološkog sustava. Povećano energetsko trošenje, jednolična hrana, stres i smanjena tjelesna aktivnost zimi dodatno oslabljuju imunološki sustav i on jednostavno više nije u stanju aktivirati obrambene mehanizme, što posljedično rezultira pretvorbom asimptomatske u simptomatsku virusnu infekciju.

Proces jačanja imunološkog sustava može trajati nekoliko tjedana, ovisno o preparatu na tržištu. Uz svima dobro znane nefarmakološke mjere, velik je broj preparata na tržištu koji se mogu preporučiti pacijentima. Probavni sustav svojom velikom površinom predstavlja prirodnu barijeru prolasku brojnih patogena u krvotok. Sinergizam anatomskih i fizioloških struktura, kolonijalnih mikroorganizama (crijevne flore) i stanica urođene imunosti štiti od svakodnevnih napada patogena. Unos acetiliranog alfa 1,4 glukana u kombinaciji s probiotičkim BB-12 sojem visoke stabilnosti u crijevima dokazano ostvaruje imunomodulatorni učinak. Bifidobacterium BB12 ograničava rast patogenih bakterija vezanjem na iste receptore, metaboliziranjem hranjivih tvari i stvaranjem bakteriocina. Ako patogen probije vojsku kolonijalnih mikroorganizama, povećan broj makrofaga, dendritičkih i NK stanica urođene imunosti u crijevnoj stijenci, posredovan unosom AHCC kompleksa koji sadrži alfa 1,4 glukan, eliminirat će neprijatelja i pobuditi kaskadu odgovora stečene imunosti. Kontinuirano uzimanje tijekom 6 – 8 tjedana preporučuje se za postizanje željenog učinka jačanja imunološkog odgovora, a dodatak prehrani ovog sastava jedinstven je na hrvatskom tržištu i siguran za primjenu iznad 3 godine starosti.

Ali što ako obrambeni odgovor u crijevima zakaže i razvije se u zimskim mjesecima učestala crijevna viroza? Vrlo je važno razlikovati akutni virusni gastroenteritis, najčešće uzrokovan rotavirusom, od gastroenteritisa druge etiologije. Bolest specifično počinje snažnom mučninom i povraćanjem, a tek kasnije se javljaju učestale vodenaste stolice, uz blago povišenu tjelesnu temperaturu. Iako u većini slučajeva infekcija prolazi tijekom 3 – 5 dana, tijelu je nužno osigurati potrebnu nadoknadu izgubljene tekućine i elektrolita, a u smanjenju intenziteta simptoma i trajanja dijareje, pomaže dodatak prehrani na bazi želatinskog tanata. Mukoprotektivna supstanca formira zaštitni film na stijenci crijeva i pokazuje adstringentno, antimikrobno i blago protuupalno djelovanje, koje je najučinkovitije ako se primijeni u prvih 12 sati nakon početka simptoma. Proizvod je djelotvoran neovisno o uzročniku same dijareje, a zbog lokalnog učinka u crijevima i izostanka interakcije s motilitetom, preporučuje se za sve dobne skupine.

Nakon boravka u zadimljenom prostoru i mjestima s centralnim grijanjem bez adekvatnih ovlaživača, oči, kao vrlo osjetljiv organ, lako se isušuju i javljaju se tipični simptomi žarenja, crvenila, osjećaja težine i pijeska u očima. Umjetne suze s visokim udjelom hijaluronske kiseline i bez konzervansa pružaju trenutno poboljšanje i zahvaljujući inovativnom aplikatoru s filterom, mogu se upotrebljavati 6 mjeseci nakon otvaranja.

Blagdanski stol prepun je raznoraznih delicija i nitko im ne može odoljeti, no isto tako nije neuobičajeno pretjerati i potom osjetiti simptome žgaravice, težine u želudcu, žareće boli ispod prsne kosti i refluksa kiseline u gornje dijelove probavnog trakta. Natrijev alginat inovativna je djelatna tvar koja ostvaruje dvostruki učinak: pri kiselom pH u želudcu formira gel koji predstavlja mehaničku barijeru povratu kiselog želučanog sadržaja u jednjak. Ako se simptomi refluksa javljaju nakon težih obroka i ne češće od 2 puta tjedno, alginati pružaju učinkovitije rješenje od klasičnih antacida, s važnom napomenom da se dodatak prehrani uzima odmah po završetku obroka i siguran je za primjenu kod osoba starijih od 12 godina.

Svi se vesele radostima i željno iščekuju adventske dane, no važno je pravovremeno reagirati i biti korak ispred izazova koje donose zimski mjeseci.

LITERATURA:

Alfabiotik, dostupno na: https://www.jgl.hr/, pristupljeno: 5.11.2019.

Aqua Maris, dostupno na: https://www.jgl.hr/, pristupljeno: 5.11.2019.

Daddaoua A, et al. Active hexose correlated compound acts as a prebiotic and is antiinflammatory in rats with hapten-induced colitis. J Nutr, 2007, 137(5), 1222-8.

Gastroenteritis, 2014, dostupno na: http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik, pristupljeno: 5.11.2019.

Ikaheimo TM, et al. A Decrease in Temperature and Humidity Precedes Human Rhinovirus Infections in a Cold Climate. Viruses, 2016, 8(9), 244.

Kolaček S. Imunost probavnog sustava. Paediatr Croat, 2005, 49(1), 89-93.

Leiman DA, et al. Alginate therapy is effective treatment for GERD symptoms: a systematic review and meta-analysis. Dis Esophagus, 2017, 30(5), 1-9.

Meralys HA, dostupno na: https://www.jgl.hr/, pristupljeno: 5.11.2019.

Mohan R, et al. Effects of Bifidobacterium lactis BB12 Supplementation on Intestinal Microbiota of Pretern Infants: a Double-Blind, Placebo-Controlled, Rndomized Study. J Clin Microbiol, 2006, 44(11), 4025-4031.

Normia Stop, dostupno na: https://www.jgl.hr/, pristupljeno: 5.11.2019.

Obična prehlada, 2014, dostupno na: http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik, pristupljeno: 5.11.2019.

Reflustat, dostupno na: https://www.jgl.hr/, pristupljeno: 5.11.2019.

Ruszczynski M, et al. Gelatin tannate for treating acute gastroenteritis: a systematic review. Ann Gastroenterol, 2014, 27(2), 121-124.

Vizol S, dostupno na: https://www.jgl.hr/, pristupljeno: 5.11.2019.

Whats the link between cold weather and the common cold?, 2018, dostupno na: https://www.medicalnewstoday.com/, pristupljeno: 5.11.2019.

Povezani proizvodi

Meralys

Meralys je inovativni sprej za nos koji trenutno odčepljuje nos, a učinak traje do deset sati.

Saznaj više

Aqua Maris

Linija naših proizvoda bez mikroplastike namijenjena je specifičnim potrebama dojenčadi, djece i odraslih te donosi olakšanje kod problema s disanjem, osnažuje tjelesnu obranu protiv prehlada i gripe i pomaže u reguliranju problema sa sinusima, alergijama i rinitisom.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.