Ljekarnik i palijativna skrb, 3. dio

Autorica: Iva Smiljan, mag. pharm.

Gradska ljekarna Zagreb

 

Pravo na palijativnu skrb je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji jedno je od osnovnih ljudskih prava. Palijativna skrb kao briga o bližnjima kojima treba pomoć namijenjena je i onima koji se mogu brinuti sami o sebi a imaju želju postići bolju kvalitetu života.

Ljekarnici su najdostupniji zdravstveni djelatnici jer se u ljekarnu može doći bez najave. Svakodnevno pružaju potporu i savjetovanje pacijentima i njihovim obiteljima u vezi medicinskih pomagala, dodataka prehrani, kontrole terapije, kontrole boli, fizičkih vježbi, održavanja higijene i kozmetičkih preparata za njegu kože.

Magistri farmacije neizostavna su karika interdisciplinarnog tima palijativne skrbi, pogotovo u ruralnim i manjim sredinama. Svojim stručnim znanjem u suradnji s drugim članovima palijativnog tima nastoje osigurati bolesniku učinkovitu primjenu lijekova i drugih specifičnih medicinskih pomagala, s ciljem što bolje kvalitete života oboljeloga.

Jedna od zadaća ljekarnika jest i podučavati kako članove tima palijativne skrbi tako i same bolesnike i članove njihovih obitelji o ispravnoj uporabi propisanih lijekova. Tu su i praktični savjeti pri uporabi enteralne prehrane, preporuke o prihvatljivijim oblicima lijekova te mogućnost izrade odgovarajućih magistralnih pripravaka. Magistar farmacije zaposlen u javnoj ljekarni ima obvezu kontrole terapije te uočavanja polipragmazije, kao i bilježenja nuspojava i interakcija lijekova u suradnji s liječnicima pa u konačnici utječe i na smanjivanje troškova same terapije palijativnog bolesnika.

Inicijativa ljekarnika vrijedna spomena je obilježavanje 4. hrvatskog dana ljekarni 2010. godine s temom "Palijativna skrb – ljekarnik ostaje uz vas”, čime smo kao ljekarnici istaknuli brigu za sugrađane oboljele od neizlječivih bolesti te javnosti dali informaciju da kao najdostupniji zdravstveni djelatnici imamo resursa za ravnopravno uključenje u interdisciplinarni tim palijativne skrbi.

Danas se u mnogim ljekarnama nudi "besplatno savjetovanje o palijativnoj skrbi” u ponuđenim terminima tako da su obiteljima palijativnih bolesnika i/ili građanima treće životne dobi u ljekarnama dostupne stručne informacije bez prethodne najave i bez čekanja u redu.

S obzirom na obvezu kontinuirane edukacije magistara farmacije zaposlenih u ljekarnama, dostupan je i poslijediplomski tečaj stručnog usavršavanja I. kategorije pod nazivom "Osnove palijativne medicine” u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine CEPAMET, Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja, Hrvatskog društva za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja te Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora. Velika dobrobit ovog tečaja proizlazi iz metoda iskustvenog učenja (igranja uloga, simuliranja pacijenata, videoprikaza i sl.) jer jedno od osnovnih obilježja palijativne medicine jest rad u interdisciplinarnom timu u kojem je farmaceut ljekarnik neizostavna karika.

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.