Moguće interakcije u samoliječenju prehlade

Autorica: Martina Šepetavc, mag. pharm., voditeljica edukacijskog centra ZU Farmacia

Samoliječenje bolesnika prilikom obolijevanja od blažih bolesti koje ne zahtijevaju posjet liječniku u sve je većem porastu. Dostupnost bezreceptnih lijekova omogućuje brzo rješavanje zdravstvenog problema i donosi uštede zdravstvenim sustavima jer se u tom slučaju liječnici primarne zdravstvene zaštite mogu više posvetiti bolesnicima s ozbiljnijim zdravstvenim problemima koji zahtijevaju propisivanje lijekova na recept i/ili ostale dijagnostičke postupke.

Važnost uloge ljekarnika u samoliječenju istaknuta je i u Strategiji europskog javnog ljekarništva PGEU-a, a dodatan je naglasak stavljen na provjeru interakcija lijek-lijek, lijek-dodatak prehrani i lijek-stanje pacijenta.

Lijekovi koji se koriste u samoliječenju prehlade, koja je jedan od najčešćih uzroka posjeta ljekarnama, uključuju sljedeće skupine: analgoantipiretike, nesteroidne protuupalne lijekove, dekongestive, antiseptike i anestetike te antitusike i ekspektoranse.

Veliku skupinu lijekova čine oralni kombinirani pripravci analgoantipiretika s dekongestivom, antitusikom ili ekspektoransom i/ili askorbatnom kiselinom. Primjenjuju se za ublažavanje simptoma uzrokovanih običnom prehladom kao što su povišena tjelesna temperatura, kongestija sluznice nosa i sinusa i/ili sinusna bol te glavobolja, grlobolja i mišićna bol.

Od analgoantipiretika ovdje nalazimo acetilsalicilnu kiselinu (ASK) i paracetamol. Dekongestivi koji se uz navedene analgoantipiretike nalaze u sastavu oralnih kombiniranih pripravaka za samoliječenje prehlade jesu pseudoefedrin i fenilefrin. Antitusik koji se nalazi u ovim kombiniranim pripravcima jest dekstrometorfan, a ekspektorans u ovim preparatima jest terpin hidrat.

Skupinu nesteroidnih protuupalnih lijekova čine oralni kombinirani pripravci ibuprofena s dekongestivom pseudoefedrinom.

Dekongestivi koji se u obliku spreja ili kapi za nos nalaze u bezreceptnom režimu izdavanja te se koriste za ublažavanje simptoma prehlade jesu ksilometazolin, oksimetazolin i nafazolin.

Antiseptici koji se najčešće preporučuju u bezreceptnom režimu izdavanja jesu amilmetakrezol, benzidaminklorid, cetilpiridinij klorid, klorheksidin i povidon jodirani. Anestetik koji se preporuča u samoliječenju simptoma prehlade vezanih uz bolno ždrijelo jest lidokain.

Od anitusika za ublažavanje simptoma kašlja u bezreceptnom režimu izdavanja koristi se neopioidni antitusik butamirat. Eskpektorans koji se ubraja u skupinu sekretolitika, a koristi se pri samoliječenju jest suhi ekstrakt bršljanovog lista, dok u skupinu mukolitika koji se preporučaju uz bezreceptnom režimu ubrajamo acetilcistein, ambroksolklorid i bromheksin.

Osim navedenih lijekova koji se najčešće koriste u samoliječenju prehlade, ljekarnici vrlo često imaju upite o dodacima prehrani za jačanje imuniteta, koje pacijenti koriste tijekom liječenja ili u svrhu prevencije prehlade. Ljekarnik u tu svrhu može preporučiti alfa-glukane (odnedavno i u kombinaciji s probiotikom), beta-glukane, preparate s Echinaceom (crvenom rudbekijom), propolisom, probioticima (Lactobacilus i Bifidobacterium sojevi) te vitaminom D3 (kolekalciferol).

U postupku samoliječenja ljekarnik kao stručnjak za lijekove treba imati ključnu ulogu u savjetovanju bolesnika te u komunikaciji s bolesnikom saznati što više informacija o njegovim simptomima i ostaloj terapiji koju uzima. Kritičkim pristupom prema traženom proizvodu i primjenom farmacije utemeljene na dokazima, uz prikupljene potrebne informacije od bolesnika, ljekarnik izravno utječe na smanjenje pojavnosti interakcija koje za posljedicu mogu imati pogoršanje zdravstvenog stanja i potencijalnu hospitalizaciju bolesnika.

Više o ovoj temi saznajte u bodovanoj on-line edukaciji kojoj možete pristupiti kroz POVEZNICU.

Povezani proizvodi

Meralys HA 0,5 mg/ml sprej za nos, otopina

Meralys HA 0,5 mg/ml sprej za nos, otopina

Sprej za nos Meralys jedini je proizvod s "konceptom 3 u 1”, predstavlja novi oblik rinološke terapije i apsolutni je novitet na tržištu. Namijenjen je djeci od 2 do 12 godina. Proizvod je bez konzervansa za povećanu sigurnost upotrebe.

Saznaj više
Meralys HA 1 mg/ml sprej za nos, otopina

Meralys HA 1 mg/ml sprej za nos, otopina

Sprej za nos Meralys jedini je proizvod s "konceptom 3 u 1”, predstavlja novi oblik rinološke terapije i apsolutni je novitet na tržištu. Namijenjen je djeci starijoj od 12 godina i odraslima. Proizvod je bez konzervansa za povećanu sigurnost upotrebe.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.