Moguće interakcije u samoliječenju želučanih problema

Autorica: Katarina Fehir Šola, mag. pharm, univ. mag. pharm.

Prema statistici Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) lijekovi za liječenje gastrointestinalnih tegoba na trećem su mjestu propisivanja u Hrvatskoj, odmah nakon lijekova za liječenje kardiovaskularnih bolesti i lijekova koji djeluju na živčani sustav. Bezreceptni (OTC) preparati za liječenje gastrointestinalnog trakta također su na visokom osmom mjestu po sveukupnoj prodaji u ljekarnama.

Simptomi i pritužbe koji se odnose na želučane poteškoće jedan su od razloga zašto pacijenti općenito uzimaju lijekove na recept ili bez recepta. Problemi vezani uz probavni sustav najčešće se očituju simptomima kao što su bol u želucu, nadutost, grčevi, osjećaj punoće u želucu, žgaravica, mučnina. Skup navedenih simptoma može značiti postojanje neke bolesti, npr. peptičkog ulkusa, gastritisa, GERB-a (gastroezofagalni refluks), upalnih bolesti crijeva i drugih. Svi ovi simptomi vrlo često nemaju organsku podlogu, već se radi samo o poremećaju funkcije probavnog sustava. Pacijentima je kad dođu u ljekarnu često teško opisati simptome koji ih muče. Razlog je tome što su simptomi poremećaja u GIT-u često povezani i javlja ih se više odjednom. Stoga je važno porazgovarati s pacijentom i pravovremeno ga uputiti liječniku ako sumnjamo na ozbiljniji zdravstveni problem.

U Hrvatskoj je trend samoliječenja sve rašireniji. Ljudi su sve više zainteresirani za svoje zdravlje te žele aktivno sudjelovati u donošenju odluka o njemu. Uloga ljekarnika u samoliječenju neupitna je te su ljekarnici svakodnevno u prilici utjecati na pacijente te ih savjetovati o pravilnom i odgovornom samoliječenju, mogućim nuspojavama i interakcijama lijekova.

Velika dostupnost bezreceptnih lijekova omogućuje brzo rješavanje zdravstvenog problema i donosi uštede zdravstvenim sustavima, ali s druge strane, postoje i određene opasnosti. U postupku samoliječenja ljekarnik ima ključnu ulogu u savjetovanju bolesnika kao stručnjak za lijekove te u komunikaciji s bolesnikom treba saznati što više informacija o njegovim simptomima i terapiji koju uzima na temelju čega preporučuje bezreceptni lijek. Pritom je potrebno obratiti posebnu pozornost na pacijente s već dijagnosticiranim bolestima probavnog sustava koje su se liječile ili se liječe lijekovima na recept. Osim savjetovanja o lijeku i pravilnoj primjeni, vrlo je važno savjetovati i o provođenju nefarmakoloških mjera. Aktivnim uključenjem ljekarnika u skrb za pacijenta smanjuju se štetne posljedice za pacijenta.

Više o ovoj temi saznajte u bodovanom e-tečaju kojemu možete pristupiti kroz poveznicu.

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.