NOVO! - Azalonum (cinarizin/dimenhidrinat) liječi simptome vrtoglavice

Zadovoljstvo nam je predstaviti novi proizvod iz JGL Rx portfelja: Azalonum (cinarizin/dimenhidrinat) 20 mg/40 mg, koji je jedinstvena kombinacija supstanci dimenhidrinata i cinarizina, za liječenje simptoma vrtoglavice različitog porijekla, uz doziranje 3 x 1 tableta tijekom dana.

Fiksna dvojna terapija zaokružuje liječenje velikog broja simptoma. Dimenhidrinat djeluje kao antihistaminik s antikolinergijskim (antimuskarinskim) svojstvima, ispoljavajući parasimpatolitičke i depresivne učinke na središnji živčani sustav. Tvar pokazuje antiemetičke učinke te učinke protiv vrtoglavice djelovanjem na okidače kemoreceptora u području četvrte komore. Dimenhidrinat djeluje pretežno na središnji vestibularni sustav. Zbog svojih svojstava antagonista kalcija, cinarizin djeluje uglavnom kao vestibularni sedativ inhibicijom priljeva kalcija u vestibularne osjetilne stanice. Cinarizin stoga djeluje pretežno na periferni vestibularni sustav. 

Vrtoglavica (vertigo) neugodna je pojava koja se često javlja i kod mlađe, a napose starije populacije nakon 60. godine života. Statistike kažu da 20 – 30 % stanovništva pati od vrtoglavice (ma kako je opisivali), a vjerojatno je broj i veći jer se svi pacijenti ne obraćaju liječniku, budući da je vrtoglavica često prolazna pojava različitog uzroka. Vrtoglavicu uzrokuje više od 80 različitih poremećaja, a u 25 % slučajeva ne može se uspostaviti točna dijagnoza.

Bolesniku s vrtoglavicom umanjuje se kvaliteta života i to u nizu aspekata – tjelesnom, socijalnom, emotivnom, društvenom ili nekom drugom. S druge strane, mnogi bolesnici vrtoglavicu ne doživljavaju kao ozbiljan zdravstveni problem sve dok im problem ne počne ozbiljnije remetiti svakodnevicu.

Vrtoglavica je subjektivan osjećaj vrtnje prostora oko nas, osjećaja da se mi vrtimo ili ne znamo opisati osjećaj. Jedan je od češćih razloga odlaska bolesnika liječniku. Ovisno o načinu nastanka vrtoglavice dijelimo na centralne i periferne. Važno je razlikovati o kojem se tipu vrtoglavice radi, budući da je i terapija bitno drugačija ovisno o tome. Najčešće prisutna, u preko 90 % slučajeva, jest vrtoglavica perifernog porijekla, što znači da je uzrok poremećaja u srednjem uhu, pa osoba uz vrtoglavicu ima smetnje sluha i šum u uhu.

Liječenje vrtoglavice usmjereno je na smirivanje akutnih tegoba te na pokušaj pronalaska uzroka koji je doveo do nastanka vrtoglavice. Ako se radi o akutnom napadu vrtoglavice praćenom mučninom i povraćanjem, potrebna je simptomatska terapija. Primjenjuju se neuroleptici, anksiolitici i antihistaminici prve generacije. Oni djeluju na strukture u meduli, hipotalamusu i limbičkom sustavu, ublažavajući neurovegetativne simptome (mučnina, povraćanje, lupanje srca, znojenje i tjeskoba).

I cinarizin i dimenhidrinat poznati su po učinkovitosti u liječenju vrtoglavice. U nizu kliničkih studija dokazano je da je kombinacija lijeka učinkovitija od pojedinih komponenti u lijeku. Postignuto smanjenje srednje ocjene vrtoglavice nakon 4 tjedna liječenja iznosi približno 60 – 70 %, što bez sumnje ukazuje na klinički značajan učinak oba lijeka u kombinaciji. Fiksna kombinacija omogućava značajna poboljšanja vegetativnih i ostalih popratnih simptoma, što pridonosi ukupnom uspjehu terapije. 

U kliničkim ispitivanjima ova fiksna kombinacija pokazala se učinkovitom, čak štoviše i superiornom alternativom betahistinu u liječenju vrtoglavice. Ukupna superiorna učinkovitost fiksne kombinacije cinarizina i dimenhidrinata može se objasniti širim spektrom učinaka jer cinarizin i dimenhidrinat djeluju na različita mjesta vestibularnog sustava i time se sinergistički nadopunjuju. Zbog dualnog mehanizam djelovanja fiksna kombinacija cinarizina i dimenhidrinata učinkovito ublažava vrtoglavicu kojoj je porijeklo u raznim vestibularnim poremećajima. 

Vjerujući u uspjeh lansiranog proizvoda Azalonuma, uz podršku liječničke i ljekarničke stručne javnosti lansirali smo proizvod koji će našim pacijentima podići kvalitetu života i svakodnevnog funkcioniranja.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.