Obrada i liječenje anemije u ordinaciji liječnika obiteljske medicine
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Obrada i liječenje anemije u ordinaciji liječnika obiteljske medicine

1 min čitanja Objavljeno: 29.9.2017.

 

Anemija je jedno od najčešćih bolesnih stanja. Anemiju definira smanjena količina hemoglobina, odnosno eritrocita. Pojavljuje se kao bolest, no još češće kao simptom brojnih drugih bolesti. Osnovne tri vrijednosti koje mjerimo u analizi krvi kod određivanja anemije jesu broj eritrocita, koncentracija hemoglobina i hematokrit. Prema SZO-u, anemija je u muške osobe prisutna ako je hemoglobin manji od 130 g/L, a u ženske osobe ako je manji od 120 g/L. S kliničkog stajališta, anemija se definira kao smanjena sposobnost krvi za prijenos kisika, zbog čega se razvija anemična hipoksija i manjak kisika u tkivima. Dva su temeljna pristupa dijagnostici anemija. Prvi, kinetički pristup nastoji utvrditi mehanizam koji je doveo do anemije (smanjeno stvaranje eritrocita, povećano propadanje eritrocita, gubitak eritrocita), a drugi, morfološki pristup dijeli anemije s obzirom na veličinu srednjeg volumena eritrocita (MCV) i retikulocitnog odgovora. Većina simptoma koji se razviju u anemiji posljedica su hipoksije uslijed nedostatne opskrbe tkiva i organa kisikom koji prenosi hemoglobin. Zbog toga može nastati masna parenhimatozna degeneracija mnogih organa. Brzoprogresivne anemije pokazuju više simptoma od kroničnih, sporoprogresivnih jer je manje vremena za adaptaciju. U dijagnostici anemija potrebna je iscrpna anamneza i fizikalni pregled, no težina i uzrok određuju se detaljnom, racionalnom dijagnostičkom obradom.

Ako je indeksna kolonoskopija u bolesnika koji se prezentira povremenim hematokezijama uredna, osim što su nađeni hemoroidi 3. stupnja, a u laboratorijskim nalazima je izražena blaža anemija, sljedeću kolonoskopiju treba učiniti:

Kako biste liječili bolesnika s UC koji ima perzistentnu sideropeničnu anemiju zbog blago aktivne bolesti?

Paroksizmalnu noćnu hemoglobinuriju karakteriziraju: hemolitička anemija, pancitopenija i trombotski incidenti.

Među svim oblicima anemija u svijetu, najzastupljenije su anemije kao posljedica malarije i parazitarnih bolesti, a potom sideropenična anemija.

U populaciji trudnica prevalencija anemije iznosi:

Koja je od navedenih tvrdnji točna za hepcidin?

Kod funkcionalnog manjka željeza točna je tvrdnja:

Incidencija upalnih bolesti crijeva najveća je u zemljama južne polutke te bliskog i dalekog istoka te iznosi oko 30/100 000 stanovnika godišnje.

Koja od navedenih tvrdnji NIJE uzrok anemije u kroničnoj bubrežnoj bolesti?

Koja tvrdnja NIJE točna za željezo karboksimaltozu?

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.