Gastroenterologija

Pantoprazol u trojnoj eradikacijskoj terapiji

Autor: Gordana Arambašić, dr. med., spec. obiteljske medicine

Specijalistička ordinacija obiteljske medicine, Koprivnica

Pantoprazol (Zoprax) inhibitor je protonske pumpe – specifično i proporcionalno blokira želučanu H+/K+ ATPazu (enzim odgovoran za izlučivanje želučane kiseline): dolaskom u kiseli medij želuca u svojoj aktivnoj formi veže se za navedeni enzim, blokira ga i tim uzrokuje snažno i dugotrajno smanjenje sekrecije želučane kiseline.

Pantoprazol je izrazito selektivan – svoj puni učinak ispoljava samo u kiselom mediju (ph manji od 3), a u višim vrijednostima ostaje neaktivan te se njegov terapijski učinak po tome javlja samo u parijetalnim stanicama želuca (koje izlučuju želučanu kiselinu). Brzo se apsorbira i maksimalna plazmatska koncentracija postiže se već nakon prve doze od 40 mg, a maksimalna serumska koncentracija iznosi 2 – 6 mikrograma i traje dva i pol sata nakon primjene. Uobičajeni je način primjene peroralni, no može se primijeniti i parenteralno, metabolizira se putem jetre i izlučuje putem bubrega.

U okviru trojne terapije, s još dva antibiotika, propisan je u smjernicama kod eradikacije Helicobactera pylori. Helicobacter pylori bakterija je koja igra važnu ulogu kod razvoja kroničnog gastritisa, duodenalnog i želučanog ulkusa, u patogenezi karcinoma želuca te niskomalignih MALT limfoma.

Po sadašnjim smjernicama preporučuju se testiranje i trojna terapija kod pozitivnog nalaza Helicobactera pylori i to kod:

 • svih pacijenata s akitvnim peptičkim ulkusom, MALT limfomom, anamnezom ranog želučanog karcinoma
 • pacijenata s medicinski neistraženom dispepsijom, mlađih od 60 godina i bez alarmantnih simptoma
 • pacijenata koji su podvrgnuti gastroskopiji, s dijagnozom dispepsije – uzimanje biopsije želuca i evaluacija infekcije
 • pacijenata s tipičnim simptomima GERB-a
 • pacijenata na dugotrajnoj terapiji niskim dozama acetilsalicilne kiseline, za redukciju rizika krvarenja
 • pacijenata koji će započeti dugotrajnu terapiju nesteroidnim antiupalnim lijekovima
 • pacijenata s nejasnim deficitom željeza (preporuka za testiranje takvih pacijenata i, ukoliko su pozitivni, trojna terapija)
 • odraslih pacijenata s ITP-om (idiopatskom trombocitopeničnom purpurom).

Trojna terapija uključuje: inhibitor protonske pumpe – pantoprazol, zajedno s još dva odgovarajuća antibiotika. 

Uobičajena je shema liječenja pantoprazol + klaritromicin + amoksicilin kroz 14 dana, a ako je pacijent alergičan na amoksicilin, u terapiju se dodaje metronidazol. 

U područjima s visokom rezistencijom Helicobacter pylori na klaritromicin terapijska shema je: pantoprazol + bizmut + metronidazol + tetraciklin, 10 – 14 dana.

U terapiji također postoje i druge opcije:

 • konkomitantna terapija: zajedničko davanje pantoprazola + amoksicilin + klaritromicin + metronidazol, 3 – 10 dana
 • sekvencijalna terapija: pantoprazol + amoksicilin 5 dana, potom pantoprazol + klaritromicin + metronidatol 5 dana
 • hibridna terapija: pantoprazol + amoksicilin 7 dana, potom pantoprazol + amoksicilin + klaritromicin + metronidazol 7 dana
 • terapija levofloksacinom: levofloksacin u kombinaciji s panotprazolom i amoksicilinom, ili metronidazolom ili tetraciklinom. 

Pantoprazol (Zoprax) 40 mg u pakiranju od 56 komada idealan je izbor kod liječenja infekcije Helicobacter pylori.

Veliko pakiranje omogućuje bolju suradljivost pacijenta te time veću sigurnost i vjerojatnost da će trojna terapija biti uzimana kako je predloženo od strane liječnika.

U praksi navedeno se pokazalo, uz jako dobru podnošljivost lijeka i izvrsnu učinkovitost, kao bitno u liječenju svih stanja povezanih s potrebom eradikacije Helicobactera pylori.

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.