Kardiologija

Piće na dan smanjuje rizik od srčanog zatajenja?

Preneseno sa www.medscape.com

Pripremila: Branka Mandac, dr. med.

Velika studija koja je provedena među populacijom sredovječnih muškaraca koji su pili do sedam alkoholnih pića tjedno pokazala je manju vjerojatnost da će doći do srčanog zatajenja kroz 24-godišnji period praćenja (follow-up) u usporedbi s njihovim vršnjacima koji su apstinirali, pili više ili su bivši ovisnici o alkoholu. Ova se saznanja temelje na 14.000 ispitanika u studiji pod nazivom Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC).

Istraživači su otkrili vezu između konzumiranja alkohola i srčanog zatajenja u obliku J-krivulje. Nakon usuglašavanja podataka otkrilo se da su muškarci koji su pili do 7 alkoholnih pića tjedno, u usporedbi s onima koji su apstinirali, imali 20 % niži rizik od srčanog zastoja (interval pouzdanosti (engl. skraćenica HR) 0,80, 95 % omjer rizika (engl. skraćenica Cl) 0,68 - 0,94; P = 0,006), dok je u žena taj rizik 16 % niži (HR 0,84, 95 % CI 0,71 - 1,00; P = 0,05).

"Usprkos opasnostima od prekomjernog pijenja, umjereno konzumiranje alkohola u ranim srednjim godinama može biti povezano sa smanjenim rizikom zatajenja srca", zaključili su istraživači.

"Uzimajući u obzir veličinu istraživanja, višegodišnje provođenje, mogućnost analize specifičnih razlika ovisno o spolu, demografskim faktorima, kardiovaskularnim rizicima, kao i incidenciji infarkta miokarda, vjerujemo da smo doprinijeli razjašnjavanju ove teme" rekla je dr. Alexandra Gonçalves (Ženska bolnica Brigham, Boston, SAD). U isto vrijeme, važno je imati na umu da je ovo bila studija promatranja i ne može dokazati uzročno-posljedičnu vezu, upozorila je.

"Kliničari bi trebali savjetovati pacijente o konzumaciji alkohola prema nacionalnim preporukama i smjernicama, uzimajući uvijek u obzir dob pacijenta i zdravstvene probleme koji mogu zahtijevati nižu granicu", kaže Gonçalves.

Prednosti umjerenog pijenja, šteta od pretjeranog pijenja

Iako je alkohol poznati kardiološki toksin i pretjerano pijenje može dovesti do srčanog zatajenja, umjereno pijenje može djelovati preventivno na zatajenje srca s obzirom na to da može umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, što se može razlikovati ovisno o spolu, pokazuje istraživanje.

U ARIC studiji istraživali su ovaj odnos kod 14.629 sudionika koji su imali između 45 i 64 godine u razdoblju od 1987. do 1989. i živjeli su u 4 države SAD-a: Sjevernoj Karolini, Mississippiju, Minnesoti i Marylandu i nisu doživjeli sračno zatajenje. Medijan godina bio je 54, 45 % bili su muškarci i 74 % bijelci.

Na početku istraživanja, kao i u sljedeća tri susreta s liječnikom u naredne tri godine, sudionici su bili ispitani konzumiraju li trenutno alkoholna pića te jesu li pili u prošlosti.

Sudionici su bili uglavnom iskreni u samoocjenjivanju na što je ukazala činjenica da je konzumiranje alkohola koreliralo s razinom HDL-kolesterola, a to je biološki marker koji odražava razinu konzumacije alkohola, naglasila je Gonçalves.

Istraživači su definirali parametre prema kojima jedno alkoholno piće sadrži 14 g alkohola (etanola) pri čemu jedna čaša vina (118 ml) sadrži 10,8 g alkohola, 355 ml piva sadrži 13,2 g alkohola, a 44 ml žestokog pića 15,1 g alkohola.

Sudionici su bili klasificirani u šest kategorija: bivši ovisnici o alkoholu, apstinenti te oni koji piju do sedam, između 7 i 14, između 14 i 21 te više od 21 pića tjedno.

U vremenskom periodu praćenja (24 godine) 1.271 muškarac i 1.237 žena imali su incident zatajenja srca.

Incidencija zastoja rada srca na 100 osoba/godina na osnovi količine konzumiranog alkohola

Fiziološki mehanizmi koji bi mogli objasniti ovu povezanost u formi J-krivulje još se moraju razjasniti do kraja, "ali prethodne studije ukazuju na pozitivne učinke umjerenog konzumiranja alkohola na HDL-kolesterol, osjetljivost na inzulin, funkciju endotela te razinu atrijskog natriuretskog peptida u plazmi", naglasila je Gonçalves.

U muškaraca i žena koji su pili 21 ili više pića tjedno bila je povećana smrtnost kroz period praćenja (HR 1,47, 95 % CI 1,23 - 1,75 kod muškaraca i HR 1,89, 95 % CI 1,18 - 2,99 kod žena). U žena je čak pijenje 14 - 21 pića tjedno povećalo rizik od smrti svih uzroka (HR 1,87, 95 % CI 1,22 - 2,86). Prema Gonçalves, povećanje rizika od smrti svih uzroka može se objasniti cirozom, tumorom i nasiljem.

Kliničari mogu uputiti pacijente na nacionalne smjernice: "U američkim smjernicama prehrane umjereno pijenje alkohola definirano je kao jedno piće na dan za žene i do dva pića na dan za muškarce".

Prema dr. R. Curtis Ellison (Boston University School of Medicine), članu direktorija Međunarodnog znanstvenog foruma za istraživanje alkohola, najzdraviji način pijenja je jedno piće na dan, posebno vino uz večeru radi alkohola i polifenola " zato jer se na ovaj način smanjuje sklonost zgrušavanja krvi u arterijama.

Preneseno sa www.medscape.com  (dio članka A Drink a Day? In Middle Age It Might Lower Risk of HF:ARIC; Marlene Busko; January 23, 2015.); Pripremila: Branka Mandac dr. med.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.