Prevencija i samoliječenje virusnih oboljenja gornjeg dišnog sustava
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Prevencija i samoliječenje virusnih oboljenja gornjeg dišnog sustava

3 min čitanja Objavljeno: 28.9.2017.

Autor: Martina Šepetavc, mag.pharm.

S dolaskom jeseni duže se boravi u zatvorenom grijanom prostoru, a djeca kreću u vrtiće i škole. Tada je jedan od najčešćih upita u ljekarnama povezan s preparatima za jačanje imuniteta kako za djecu tako i za odrasle osobe. Ljekarnici su danas okruženi mnoštvom dodataka prehrani raznih proizvođača te je prilikom preporuke pacijentima potrebno kritički promišljati i voditi se isključivo farmacijom temeljenoj na dokazima.

Imunitet možemo ojačati modulacijom i poticanjem mehanizama prirođenog imuniteta. Važnu ulogu u jačanju imuniteta ima probavni sustav koji predstavlja važan imunološki organ. Crijevna flora predstavlja sastavni dio prirođenog imuniteta, pobuđuje stečeni imunitet i oblikuje stečeni imuni odgovor. Stoga se u proizvodima za jačanje imuniteta koriste probiotici i to vrste sojeva kojima je učinkovitost dokazana znanstvenim istraživanjima. Nije svejedno koji ćemo probiotički soj preporučiti pacijentu jer izbor probiotika ovisi i o indikaciji za koju ga koristimo, s obzirom na to da brojna istraživanja potvrđuju da nisu svi probiotici jednako učinkoviti za pojedine indikacije. Isto je tako važna i koncentracija probiotika u jednoj dozi jer ako je koncentracija preniska, njegov učinak neće biti zadovoljavajući ili će izostati.

Jedan od sojeva koji se preporučuju upravo za jačanje imuniteta jest BB-12®. To je probiotički soj Bifidobacterium za koji postoje opsežne studije imunomodularnog djelovanja u kojima je dokazana njegova sposobnost modulacije specifičnog i nespecifičnog imunološkog odgovora te obnova crijevne mikroflore. Posjeduje visoku stopu preživljavanja u probavnom sustavu uz visoku sposobnost adhezije na mukozu crijeva i nema zabilježenih nuspojava. Njegovom sigurnosnom profilu dodatno doprinosi i činjenica da se primjenjuje više od 30 godina, točnije od 1985.

Osim probiotika, u svrhu jačanja imuniteta preporučuje se AHCC® koji se proizvodi iz micelija gljive Lentinula edodes (Shiitake). AHCC® je smjesa tvari u kojoj je glavni polisaharid alfa-glukan, i to acetilirani 1,4 glukan, dok su ostalo proteini, lipidi, ugljikohidrati i mala količina beta-glukana. Alfa-glukani pokazuju imunomodulatorno djelovanje pojačavajući aktivnost NK (natural killer) stanica, makrofaga i CD8+ (citotoksičnih) limfocita. Kliničke studije pokazuju da povećava aktivnost dendritičkih stanica koje su bitne za prezentaciju antigena te da povećava i aktivnost Th-1 tipa imunološkog odgovora pojačavajući imunološku obranu. Osim toga, alfa-glukan potiče rast korisnih mikroorganizama u našoj crijevnoj flori jer im služi kao izvor energije te ga svrstavamo u vlakna i smatramo prebiotikom.

Sinergistički učinak dodataka AHCC® i BB-12® te njihovo imunomodulatorno djelovanje, iako s različitim mehanizmima djelovanja, dobra su preporuka u prevenciji virusnih oboljenja gornjeg dišnog sustava. Odrasle osobe uzimaju dozu od 600 mg jednom dnevno, a djeca dozu od 300 mg jednom dnevno kroz 6 tjedana.

Ako je pacijent već obolio od virusne infekcije gornjeg dišnog sustava, ljekarnik prvo treba isključiti radi li se doista o virusnoj infekciji ili je potrebno pacijenta uputiti liječniku zbog sumnje na bakterijsku infekciju. Zbog toga ljekarnik treba poznavati nacionalne smjernice ISKRA za liječenje grlobolje i tzv. Centorove kriterije kako bi ovisno o rezultatima razlučili ima li bolesnik grlobolju virusnog podrijetla ili grlobolju koju uzrokuje β–hemolitični streptokok koji zahtijeva upućivanje liječniku zbog potrebe za liječenjem antibioticima. Osim pitanja o vrijednostima izmjerene tjelesne temperature, bolnosti limfnih čvorova u predjelu vrata, eksudatu na tonzilama te prisutnosti i vrsti kašlja, potrebno je upitati pacijenta i o vrsti sekreta iz nosa te ima li još neke dodatne simptome.

Ako se potvrdi da se radi o virusnoj infekciji, ljekarnik prema smjernicama preporučuje simptomatsko liječenje, a skupine lijekova koje pri tome ljekarnik preporučuje ubrajaju se u skupine analgoantipiretika, nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR), antiseptika i lokalnih anestetika. Prilikom izbora lijekova iz ovih skupina potrebno je voditi računa i o tome uzima li pacijent već neke lijekove kako bi se izbjegle potencijalne interakcije.

Kao antiseptik za dezinfekciju usne šupljine ljekarnik treba preporučiti pastile protiv grlobolje koje primjerice sadrže benzalkonij klorid, mentol, eterična ulja paprene metvice i eukaliptusa. Ovaj sastav ima dodatni povoljan učinak kod promuklosti.

Ako pacijent ne želi pastile nego sprej za grlo, ljekarnik može preporučiti sprej na bazi morske vode s propolisom bez alkohola i konzervansa. Sprej djeluje tako da stvara zaštitnu barijeru na sluznici usne šupljine i ždrijela, pomaže umirivanju nadraženog i upaljenog grla te smanjuje iritaciju usne šupljine.

Za simptome hunjavice i kongestije nosa preporučuje se korištenje spreja s hipertoničnom morskom vodom ili sustava za ispiranje nosa koji sadrži anatomski oblikovanu posudu za ispiranje prilagođenu svakom nosu. U posudi se napravi izotonična otopina morske soli u vodi, a sol može biti obogaćena dodatkom eteričnih ulja mirte i smilja koja blagotvorno djeluju na sluznicu nosa.

Ljekarnik uz terapiju treba prema smjernicama preporučiti i nefarmakološke mjere kao što su inhalacije grla parama fiziološke otopine, grgljanje otopinom natrijevog klorida ili infuzom kadulje. Dodatno, potrebno je preporučiti unos dovoljne količine tekućine, izbjegavanje pušenja, korištenje ovlaživača zraka i u slučaju povišene temperature, odmor.

Ako unutar tri dana ne dođe do poboljšanja ili ako dođe do pogoršanja simptoma i općeg stanja, samoliječenje se prekida i pacijenta treba uputiti liječniku.

Saznajte više o:

Alfabiotik, Meralys HA, Aqua Maris Propolis

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.