Prevencija i savjetodavna uloga ljekarnika kod gljivičnih infekcija kože i noktiju

Autorica: Iva Kuliš, mag.pharm., spec.univ.oec.

Kako nastaju gljivične infekcije kože i noktiju?

Gljivice na noktima najčešća su bolest noktiju koju je potrebno na vrijeme liječiti kako ne bi došlo do trajnih promjena na mjestu infekcije ili odstranjivanja nokta. Nastanku ove bolesti pogoduje trauma nokta, slabija cirkulacija, pojačano znojenje, smanjena imunost, usporenje rasta u starijoj životnoj dobi te topla i vlažna obuća, zbog čega češće zahvaća nokte na nogama. Gljivične infekcije kože i noktiju uglavnom nastaju zimi zbog nošenja zatvorene obuće, no pacijenti se obrate za pomoć tek u proljeće ili ljeto kada se simptomi već pogoršaju. Bitno je prepoznati prve simptome radi bolje uspješnosti liječenja. Gljivične infekcije dlanova češće se javljaju u ljudi koji su profesionalno u stalnom kontaktu s vodom.

Koji su simptomi gljivične infekcije kože i noktiju?

Najčešći simptom gljivične promjene su zadebljanje i promjena boje nokta u prljavo žutu. Gljivica ulazi u nokat s prednje ili bočne strane i u samom početku može biti vidljiva u obliku bijele točke koja ne raste s noktom. Ako se infekcija ne liječi, gljivica postupno zahvaća nokat prema korijenu, nokat postaje sve deblji i počinje se odvajati i listati. Gljivične infekcije kože karakteriziraju ljuštenje, pucanje i nastanak mjehurića, poglavito između prstiju nogu i ruku.

Kako ih liječiti?

U početnoj fazi gljivične infekcije, dok gljivica još nije zahvatila 50 % ploče nokta i korijen, preporučuje se nanošenje lijeka izravno na nokat. Liječenje je dugotrajno i uobičajeno traje oko 6 mjeseci. Ako se kroz 4 tjedna ne primijeti smanjenje simptoma, potrebna je procjena terapijskog pristupa. Kada simptomi u potpunosti nestanu i izraste potpuno zdrav nokat, liječenje treba nastaviti još 2 tjedna. Na isti se način liječe i dermatomikoze, s time da se lijek nanosi na čistu i suhu kožu.

Kako ljekarnik može poboljšati učinkovitost liječenja?

Budući da danas postoji sve više registriranih bezreceptnih lijekova za liječenje gljivica, bitno je preporučiti pacijentima antimikotik širokog spektra. Gljivice na noktima otvaraju ulazni put za bakterijske infekcije, stoga je poželjno da lijek ima i antibakterijsko djelovanje. Bitno je odabrati što jednostavnije doziranje kako bi se pacijent dugotrajno pridržavao terapije. Lokalno nanošenje preparata s ureom može omekšati nokat i time olakšati prodiranje lijeka. Svakodnevno struganje nokta jednokratnom rašpicom uklanja gornji sloj nokta zahvaćenog gljivicama i poboljšava učinkovitost liječenja. U svakodnevnoj praksi susrećemo se s kožnim gljivičnim infekcijama koje se krivo liječe lokalnim preparatima koji sadrže kortikosteroide i antibiotike. Ako simptomatologija upućuje na gljivičnu infekciju, preporučuje se terapija lokalnim antimikotikom.

Prevencija gljivičnih infekcija kože i noktiju

Redovita higijena stopala i obuće glavno je načelo za sprječavanje gljivičnih infekcija. Preporučuje se korištenje antigljivičnog pudera ili spreja za stopala i obuću, pogotovo u sportaša i djelatnika koji rade u zatvorenoj obući. Kod pedikiranja je bitno da se ne ukloni koža oko noktiju jer se tako otvara put za gljivičnu i bakterijsku infekciju, a nokti bi trebali biti odrezani kratko i pravilno. Dekorativni lak ne smije se stavljati na nokat na kojem su vidljive promjene jer stvara pogodno okruženje za rast mikroorganizama.

Literatura:

1. Basta-Juzbašić A. i sur. Dermatovenerologija. Medicinska naklada, Zagreb, 2014.

2. HALMED, Sažetak opisa svojstava lijeka. http://halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/Fungisol-10-mg-ml-otopina-za-kozu/13464/. Pristupljeno 17.10.2017.

3. Roberts DT, Taylor WD, Boyle J. (2003). Guidelines for treatment of onychomycosis. Br J Dermatol; 148: 402-410.

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.