Prikaz slučaja u ljekarničkoj praksi – savjetovanje pacijenta
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Prikaz slučaja u ljekarničkoj praksi – savjetovanje pacijenta

1 min čitanja Objavljeno: 18.5.2017.

Autorica: Martina Šepetavc, mag.pharm.

U ljekarnu dolazi gospodin u srednjim 60-tim godinama, žali se na grlobolju. Smatra da treba dobiti antibiotik i planira zbog toga otići liječniku te traži Vaš savjet.

U razgovoru saznajete da je jučer osjećao grlobolju i našao je u kućnoj ljekarni tablete koje je ostavila njegova kćer pred mjesec dana kada je bila prehlađena. Pogledao je uputu i popio odjednom 2 tablete. Pokazuje Vam kutiju lijeka koja u jednoj tableti sadrži 200 mg ibuprofena + 30 mg pseudoefedrina.

Grlobolja mu je prestala ali je imao ‘čudan osjećaj u glavi’, osjećao se uznemireno i imao osjećaj pojačanog lupanja srca. Upitali ste ga za ostale simptome i kaže da osim grlobolje zadnja 2 dana ima povišenu tjelesnu temperaturu sa maksimalnim vrijednostima do 37,4°C. Od tada ima osjećaj škakljanja u grlu koje je popraćeno suhim kašljem, uz hunjavicu. Limfni čvorovi nisu bolni.

Od drugih bolesti kaže da ima problema s povišenim tlakom zadnje 3 godine, a sa štitnjačom zadnje 2 godine. Lijekove za ove bolesti redovito uzima.

Dodatno treba podići svoju stalnu terapiju na ponovljivi recept:

 • ramipril – 2,5 mg, 1 x dnevno
 • bisoprolol – 2,5 mg, 1 x dnevno
 • levotiroksin – 25 μg, 1 x dnevno

Na temelju razgovora s bolesnikom, uvidom u njegovu terapiju i simptome možemo zaključiti da se najvjerojatnije radi o:

Grlobolja je čest razlog posjeta bolesnika ljekarnama koji traže pomoć i savjet koji će im pomoći u olakšavanju njihovog stanja. Prilikom savjetovanja bolesnika o pravilnom samoliječenju grlobolje ljekarnik treba poznavati nacionalne ISKRA smjernice za liječenje grlobolje i tzv. Centorove kriterije kako bi ovisno o rezultatima razlučili ima li bolesnik grlobolju virusnog podrijetla ili grlobolju koju uzrokuje β-hemolitični streptokok koji zahtijeva upućivanje liječniku zbog potrebe za liječenjem antibioticima.

Klinički simptomi po Centoru koji mogu uputiti na dijagnozu streptokokne grlobolje u odraslih i u djece su:

 • temperatura > 38 °C
 • eksudat na tonzilama/krajnicima
 • povećani i bolni prednji cervikalni/vratni limfni čvorovi
 • odsutnost kašlja i kataralnih simptoma.

Svaki znak boduje se jednim bodom i ovisno o ukupnom zbroju (0-4) procjenjuje se pouzdanost kliničke dijagnoze streptokokne grlobolje. S obzirom na vjerojatnost dijagnoze streptokokne grlobolje na osnovu ovih kliničkih kriterija bolesnike možemo podijeliti u 3 skupine:

 1. bolesnici s velikom vjerojatnošću za streptokoknu grlobolju (4 boda)
 2. bolesnici s umjerenom vjerojatnošću za streptokoknu grlobolju (2-3 boda)
 3. bolesnici s malom vjerojatnošću za streptokoknu grlobolju (0-1 bod)

Centorovi klinički kriteriji korisni su u identificiranju bolesnika koji ne trebaju antibiotsku terapiju i ljekarnik može kroz 4 gore navedena pitanja posredno utjecati na smanjenje potrošnje antibiotika koji se nekritički primjenjuju zbog inzistiranja bolesnika.

ISKRA smjernice za liječenje grlobolje preporučuju:

 • za bolesnike sa zbrojem bodova od 0-1 po Centoru: ne preporuča se antibiotska terapija niti bakteriološko ispitivanje od strane liječnika, simptomatsko liječenje lijekovima koji se uzimaju bez recepta
 • uputiti liječniku sve bolesnike sa zbrojem bodova od 2-4 po Centoru: učiniti bakteriološko ispitivanje (brzi test ili kultura), liječenje antibiotskom terapijom

LIJEČENJE VIRUSNE GRLOBOLJE

Liječenje virusne grlobolje prema ISKRA smjernicama je simptomatsko, a skupine lijekova koje pri tome ljekarnik preporučuje ubrajaju se u skupine analgoantipiretika, nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR), antiseptika i lokalnih anestetika. U skupini analgoantipiretika lijekovi koje ljekarnik može preporučiti su paracetamol i asetilsalicilna kiselina (ASK) dok u skupini NSAR za simptomatsko liječenje preporučuje se ibuprofen.

Antiseptike koristimo u samoliječenju za dezinfekciju usne šupljine i ždrijela prilikom blage do umjereno jake grlobolje, a u svrhu suzbijanja rasta ili djelovanja mikroorganizama, bilo sprječavanjem njihova djelovanja ili njihovim uništavanjem. Oblici u kojima se antiseptici primjenjuju su pastile, sprejevi za usta i grgljače.

Lokalni anestetici koje koristimo za simptomatsko lokalno liječenje boli i iritacije usta i ždrijela dolaze u obliku pastila i sprejeva za usta.

Doziranje svih navedenih lijekova ovisi o dobi bolesnika, komorbiditetima, ostalim lijekovima koje koristi te obliku i vrsti lijekova za samoliječenje.

Zbog sve većeg broja novih lijekova za simptomatsko liječenje virusnih upala gornjih dišnih puteva koji uz analgoantipiretik ili NSAR sadrže dekongestive i/ili antihistaminike, ljekarnik u svojoj preporuci treba uzeti u obzir moguće kontraindikacije uporabe ovih lijekova u bolestima poput hipertenzije, tahikardije, angine pektoris, šećerne bolesti, poremećaja rada štitnjače, benigne hiperplazije prostate, glaukoma, astme, feokromocitoma, želučanog vrijeda ili krvarenja iz probavnog sustava. Isto tako su kontraindicirani u trudnoći.

Ljekarnik uz terapiju treba prema smjernicama preporučiti i nefarmakološke mjere kao što su inhalacije grla parama fiziološke otopine, grgljanje otopinom natrijevog klorida ili infuzom kadulje.

Dodatno, potrebno je preporučiti pijenje dovoljne količine tekućine, izbjegavanje pušenja, korištenje ovlaživača zraka i u slučaju povišene temperature, odmor.

U slučaju da nema poboljšanja stanja unutar 3 dana ili u slučaju pogoršanja simptoma i općeg stanja, samoliječenje se prekida i bolesnika treba uputiti liječniku.

Zbog svega navedenog, u našem slučaju ljekarnik treba pojasniti bolesniku da njegova grlobolja je prema opisanim simptomima uzrokovana virusom te da mu za liječenje nije potreban antibiotik. Lijek za prehladu koji je koristila njegova kćer, a on ga je popio dan ranije, uzrokovao mu je pojačano lupanje srca, uznemirenost i ‘čudan osjećaj u glavi’ obzirom da pseudoefedrin koji se u njemu nalazi je kontraindiciran u njegovom slučaju zbog hipertenzije i poremećenog rada štitnjače.

Za liječenje simptoma grlobolje, uzevši u obzir smjernice, dob, komorbiditete i lijekove koje koristi u kroničnoj terapiji, ljekarnik treba preporučiti paracetamol u dozi 500 mg kojeg pacijent može uzimati svakih 6 sati ukoliko osjeća bol.

Kao antiseptik za dezinfekciju usne šupljine ljekarnik treba preporučiti pastile protiv grlobolje koje primjerice sadrže benzalkonij klorid, mentol, eterična ulja paprene metvice i eukaliptusa. Dodatno ovaj sastav ima povoljan učinak kod promuklosti.

Ukoliko pacijent ne želi pastile nego sprej za grlo i nije mu praktična priprava otopine za grgrljanje s natrij kloridom, ljekarnik može preporučiti sprej na bazi morske vode s propolisom bez alkohola i konzervansa. Sprej djeluje tako da stvara zaštitnu barijeru na sluznici usne šupljine i ždrijela, pomaže umirivanju nadraženog i upaljenog grla, te smanjuje iritaciju usne šupljine.

Za simptome hunjavice i kongestije nosa, ovom bolesniku je preporuka korištenje spreja s hipertoničnom morskom vodom ili korištenje sustava za ispiranje nosa koji sadrži anatomski oblikovanu posudu za ispiranje prilagođenu svakom nosu. U posudi se napravi izotonična otopina morske soli u vodi, a sol može biti obogaćena dodatkom eteričnih ulja mirte i smilja koja blagotvorno djeluju na sluznicu nosa.

Literatura:

 1. MSD priručnik dijagnostike i terapije; pod pokroviteljstvom Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s farmaceutskom tvrtkom MSD; Bolesti uha, grla, nosa i zubi; Placebo d.o.o., Split 2014.
 2. Biblioteka Varia; Svezak/dodatak 3; ISKRA smjernice za liječenje grlobolje; Hrvatska ljekarnička komora 2007.
 3. Farmakoterapijski priručnik 7.izdanje; Igor Francetić i suradnici; Medicinska naklada, Zagreb 2015.
 4. http://www.halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/, pristup ostvaren 31.03.2017.
 5. Effectiveness of propolis on oral health: a meta-analysis Review published: 2014. Bibliographic details: Hwu YJ, Lin FY. Effectiveness of propolis on oral health: a meta-analysis. Journal of Nursing Research 2014; 22(4): 221-229. [PubMed]
 6. Nasal irrigation: From empiricism to evidence-based medicine. A review. Bastier PL, Lechot A, Bordenave L, Durand M, de Gabory L. Eur Ann Otorhinolaryngol Head Neck Dis. 2015 Nov;132(5):281-5. doi: 10.1016/j.anorl.2015.08.001. Epub 2015 Sep 3
 7. Non-diluted seawater enhances nasal ciliary beat frequency and wound repair speed compared to diluted seawater and normal saline. Bonnomet A, Luczka E, Coraux C, de Gabory L. Int Forum Allergy Rhinol. 2016 Oct;6(10):1062-1068. doi: 10.1002/alr.21782. Epub 2016 Apr 22

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.