prikaz slučaja

Prikaz slučaja u ljekarničkoj praksi – savjetovanje pacijenta

Autorica: Martina Šepetavc, mag.pharm.

U ljekarnu dolazi gospodin u srednjim 60-tim godinama, žali se na grlobolju. Smatra da treba dobiti antibiotik i planira zbog toga otići liječniku te traži Vaš savjet.

U razgovoru saznajete da je jučer osjećao grlobolju i našao je u kućnoj ljekarni tablete koje je ostavila njegova kćer pred mjesec dana kada je bila prehlađena. Pogledao je uputu i popio odjednom 2 tablete. Pokazuje Vam kutiju lijeka koja u jednoj tableti sadrži 200 mg ibuprofena + 30 mg pseudoefedrina.

Grlobolja mu je prestala ali je imao 'čudan osjećaj u glavi', osjećao se uznemireno i imao osjećaj pojačanog lupanja srca. Upitali ste ga za ostale simptome i kaže da osim grlobolje zadnja 2 dana ima povišenu tjelesnu temperaturu sa maksimalnim vrijednostima do 37,4°C. Od tada ima osjećaj škakljanja u grlu koje je popraćeno suhim kašljem, uz hunjavicu. Limfni čvorovi nisu bolni.

Od drugih bolesti kaže da ima problema s povišenim tlakom zadnje 3 godine, a sa štitnjačom zadnje 2 godine. Lijekove za ove bolesti redovito uzima.

Dodatno treba podići svoju stalnu terapiju na ponovljivi recept:

  • ramipril - 2,5 mg, 1 x dnevno
  • bisoprolol - 2,5 mg, 1 x dnevno
  • levotiroksin - 25 μg, 1 x dnevno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.