Prikaz slučaja u ljekarničkoj praksi – savjetovanje pacijenta
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Prikaz slučaja u ljekarničkoj praksi – savjetovanje pacijenta

1 min čitanja Objavljeno: 19.4.2017.

Pacijentica u srednjim 30-im godinama dolazi u ljekarnu podići svoju terapiju koju joj je liječnik propisao na recept:Pacijentica u srednjim 30-im godinama dolazi u ljekarnu podići svoju terapiju koju joj je liječnik propisao na recept:

 • desloratadin tbl a 5 mg, doziranje 1 x 1 tbl
 • olopatadin kapi za oči, doziranje 1 – 2 kapi u svako oko 2 x dnevno

Iz razgovora saznajete da pacijentica svakog proljeća ima simptome sezonskog alergijskog rinitisa i konjunktivitisa. Izdajete joj njezinu terapiju uz upute o pravilnoj uporabi i doziranju lijekova.

Nakon 7 dana ista pacijentica vraća se u ljekarnu s receptom ginekologa na kojem je propisana oralna hormonalna kontracepcija (OHK) koju koristi zadnje 3 godine, ali je još nije podizala u vašoj ljekarni te do sada niste imali uvid da koristi i taj lijek:

 • etinilestradiol + dezogestrel tbl (0,02 mg + 0,15 mg), doziranje 1 x 1 tbl kroz 21 dan te 7 dana pauze

Prilikom izdavanja lijeka pacijentica se žali na pečenje i svrbež očiju te simptome pripisuje alergiji jer zna da antihistaminici ne djeluju odmah. Na poslu puno radi za računalom te se nada da će problem s očima uskoro prestati jer je ometa u radu. Kaže da joj je i nos povremeno začepljen, ali ne želi koristiti kapi za nos koje sadrže dekongestive jer je čula da su štetne pa želi da joj preporučite „nešto prirodno”.

Na temelju razgovora s pacijenticom, uvidom u njezinu terapiju i simptome možemo zaključiti da se najvjerojatnije radi o:

Sindrom suhog oka i alergijski konjunktivitis vrlo su česte bolesti s kojima se ljekarnici susreću u svojoj svakodnevnoj praksi. Potrebno je poznavati sličnosti i razlike sindroma suhog oka i alergijskog konjunktivitisa kako bi ljekarnik pravilno savjetovao pacijenta ili ga po potrebi uputio liječniku.

Sindrom suhog oka kronično je obostrano isušivanje spojnice i rožnice uslijed neodgovarajućeg stvaranja suznog filma. To je multifaktorijelna „bolest“ suza i površine oka koja rezultira simptomima neugode, poremećaja vida te nestabilnosti suznog filma koji nastaje zbog pomanjkanja suza ili pretjeranog isparavanja suza, s mogućim oštećenjem površine oka.

Rizici za pojavu suhog oka dugotrajno su korištenje računala i gledanje televizije, zbog čega se smanjuje treptanje i ovlaživanje oka, dob iznad 50 godina, nošenje kontaktnih leća, okolišni čimbenici kao što su izloženost suhom zraku uslijed centralnog grijanja ili klimatiziranog prostora, alergijska bolest čija je posljedica promjena sastava suznog filma, uporaba određenih lijekova te određene bolesti poput glaukoma, šećerne bolesti, astme, bolesti štitnjače.

Lijekovi koji za nuspojavu imaju suho oko jesu antihistaminici, antidepresivi, određeni lijekovi za regulaciju povišenog krvnog tlaka (beta blokatori, diuretici), lijekovi za liječenje Parkinsonove bolesti, izotretinoin koji se primjenjuje za liječenje akni, lijekovi u hormonskoj nadomjesnoj terapiji te oralni kontraceptivi. Problem može biti i konzervans benzalkonij klorid (BAK) kao česti sastojak kapi za oči koji može uzrokovati destabilizaciju suznog filma i posljedično izazvati dodatnu iritaciju oka.

Alergijski konjunktivitis jest akutna, isprekidana ili kronična upala spojnice, obično uzrokovana alergenima iz zraka. Nastaje kao posljedica pretjerane reakcije imunološkog sustava organizma na strane tvari – alergene ili kao netolerancija bezopasnih čimbenika koje tijelo prepoznaje kao prijetnju. Uzrokovan je reakcijom preosjetljivosti tipa I na specifični antigen. Bolesnici se žale na obostrani svrbež u očima, hiperemiju spojnice, fotofobiju, edem kapaka i vodenasti ili rastezljivi iscjedak. Popratni je rinitis čest. Mnogi bolesnici imaju i druge atopijske bolesti, poput ekcema, alergijskog rinitisa ili astme.

Rizici za pojavu alergijskog konjunktivitisa jesu izloženost peludima trava, korova i stabala, grinjama, kućnoj prašini, plijesni, životinjskim dlakama i kozmetičkim proizvodima.

 

LIJEČENJE SUHOG OKA I ALERGIJSKOG KONJUNKTIVITISA

Ovisno o tome radi li se o hiposekrecijskom ili hiperevaporativnom suhom oku, razlikuje se i njegovo liječenje. Kod hiposekrecijskog oblika osnovu liječenja čine umjetne suze kao nadomjesna terapija za zaštitu, vlaženje i podmazivanje oka. Ima mnogo vrsta umjetnih suza, a razlikuju se po sastavu, gustoći i po tome sadrže li konzervanse. Konzervansi nisu poželjni u velikim količinama jer mogu izazvati iritaciju i oštetiti površinske stanice oka. Danas su kod većine kapi konzervansi izbačeni zahvaljujući bočicama s posebnim pumpicama u kojima je onemogućen pristup bakterijama i proizvod ostaje zaštićen ili zahvaljujući dodavanju konzervansa koji se pod utjecajem svjetlosti razlažu na prirodne sastojke suza.
Na tržištu postoje i kapi kao jednodozirni pripravci (monodoze) koji ne sadrže konzervanse, a jedna ampula namijenjena je za primjenu tijekom jednog dana. Umjetne suze u obliku gela dulje ostaju na površini oka od kapi te time učinkovitije smanjuju tegobe i štite površinu oka. S obzirom na to da su takvi pripravci gušći pa zamućuju vid, uglavnom se koriste prije spavanja.
Kod liječenja hiperevaporativnog oblika suhog oka primjenjuju se umjetne suze koje sadrže nadomjestak za masni dio suza, što sprječava njihovo isparavanje.

U našem slučaju pacijentica ima najvjerojatnije suho oko kao nuspojavu na konzervans koji se nalazi u kapima za oči, nuspojavu na upotrebu OHK-a i posljedicu dugotrajnog rada za računalom. Sumnju na nuspojavu uzrokovanu lijekovima ljekarnik je dužan prijaviti HALMED-u, a pacijenticu je potrebno savjetovati da nastavi s uzimanjem propisanih lijekova.

U blagim slučajevima alergijskog konjunktivitisa pomaže lokalna primjena vazokonstriktora koji se kupuju bez recepta (npr. nafazolina, tetrizolina) i koji imaju učinak suženja krvnih kapilara u spojnici oka te dovode do kratkotrajnog olakšanja simptoma. Oftalmolozi ih rjeđe propisuju zbog mogućeg stvaranja tolerancije nakon duže primjene ili povratnog fenomena pojačanog crvenila nakon prestanka uporabe.

Ako ovi lijekovi nisu dovoljni, zasebno ili u kombinaciji mogu se lokalno primijeniti antihistaminici koji se izdaju na recept (npr. olopatadin, ketotifen), NSAID (npr. ketorolak) ili stabilizatori mastocita (npr. pemirolast, nedokromil). Lokalna primjena kortikosteroida (npr. loteprednola, 0,1 %–tnog fluorometolona, kapljica 0,12 do 1 %–tnog prednizolon acetata 3 ×/dan) može pomoći kod težih slučajeva. Tablete s antihistaminicima liječnik propisuje kada su očni simptomi praćeni i drugim simptomima peludne alergije. Oralni antihistaminici imaju ograničen učinak na simptome alergijskog konjunktivitisa zbog djelovanja na samo jednu komponentu alergijske reakcije – histamin te dodatno imaju nepovoljan učinak na kvalitetu suznog filma.

Zbog svega navedenog, u našem slučaju ljekarnik treba preporučiti pacijentici da uz propisanu terapiju koristi kapi za ovlaživanje oka s natrijevim hijaluronatom koje ne sadrže konzervans te dodatno sadrže molekulu pod nazivom ektoin koja štiti i stabilizira membrane. Na taj način ispire oko od alergena i iritansa te ga oblaže zaštitnim filmom koji onemogućuje direktan kontakt alergena sa sluznicom oka. Dodatno se ublažuje ili onemogućuje alergijska reakcija.
Nakon što završi sezona alergija, ljekarnik može savjetovati pacijentici da nastavi s korištenjem umjetnih suza koje sadrže 0,2 % natrijevog hijaluronata bez ektoina budući da uzima OHK i dugotrajno radi na računalu.
S obzirom na to da pacijentica želi „nešto prirodno” zbog problema s kongestijom nosa, ljekarnik može preporučiti sprej za nos na bazi morske vode koji sadrži ektoin koji sprečava doticaj alergena i iritansa sa stanicama i time ublažava alergijsku reakciju. Alergeni i iritansi ne mogu se približiti nosnoj sluznici te se lakše odstranjuju ispuhivanjem nosa.

 

Literatura:

 1. http://www.halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/Novynette-0020-mg-0150-mg-filmom-oblozene-tablete/11036/, pristup 21. 3. 2017.
 2. http://www.ema.europa.eu/docs/hr_HR/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000407/WC500045271.pdf, pristup 21. 3. 2017.
 3. MSD medicinski priručnik dijagnostike i terapije; Suhi keratokonjunktivitis; Placebo d.o.o., Split 2014
 4. MSD medicinski priručnik dijagnostike i terapije; Alergijski konjunktivitis; Placebo d.o.o., Split 2014
 5. Farmakoterapijski priručnik 7.izdanje; Igor Francetić i suradnici; Medicinska naklada, Zagreb 2015.
 6. Hyperosmolarity and Benzalkonium Chloride Differently Stimulate Inflammatory Markers in Conjunctiva-Derived Epithelial Cells in vitro. Warcoin E, Clouzeau C, Roubeix C, Raveu AL, Godefroy D, Riancho L, Baudouin C, Brignole-Baudouin F. Ophthalmic Res. 2016 Dec 10.
 7. Treatment of allergic rhinitis with ectoine containing nasal spray and eye drops in comparison with azelastine containing nasal spray and eye drops or with cromoglycic Acid containing nasal spray. Werkhäuser, Bilstein, Sonnemann. J Allergy (Cairo).2014;2014:176597
 8. Meta-analysis of the efficacy of ectoine nasal spray in patients with allergic rhinoconjunctivitis. Eichel A, Bilstein A, Werkhäuser N, Mösges R. J Allergy(Cairo). 2014;2014:292545
 9. Biophysical investigations of the structure and function of the tear fluid lipid layer and the effect of ectoine. Part A: natural meibomian lipid films. Dwivedi M, Backers H, Harishchandra RK, Galla HJ. Biochim Biophys Acta. 2014 Oct;1838(10):2708-15.
 10. Biophysical investigations of the structure and function of the tear fluid lipid layers and the effect of ectoine. Part B: artificial lipid films. Dwivedi M, Brinkkötter M, Harishchandra RK, Galla HJ. Biochim Biophys Acta. 2014 Oct;1838(10):2716-27

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.