prikaz slučaja

Prikaz slučaja u ljekarničkoj praksi – savjetovanje pacijenta

Pacijentica u srednjim 30-im godinama dolazi u ljekarnu podići svoju terapiju koju joj je liječnik propisao na recept:Pacijentica u srednjim 30-im godinama dolazi u ljekarnu podići svoju terapiju koju joj je liječnik propisao na recept:

  • desloratadin tbl a 5 mg, doziranje 1 x 1 tbl
  • olopatadin kapi za oči, doziranje 1 – 2 kapi u svako oko 2 x dnevno

Iz razgovora saznajete da pacijentica svakog proljeća ima simptome sezonskog alergijskog rinitisa i konjunktivitisa. Izdajete joj njezinu terapiju uz upute o pravilnoj uporabi i doziranju lijekova.

Nakon 7 dana ista pacijentica vraća se u ljekarnu s receptom ginekologa na kojem je propisana oralna hormonalna kontracepcija (OHK) koju koristi zadnje 3 godine, ali je još nije podizala u vašoj ljekarni te do sada niste imali uvid da koristi i taj lijek:

  • etinilestradiol + dezogestrel tbl (0,02 mg + 0,15 mg), doziranje 1 x 1 tbl kroz 21 dan te 7 dana pauze

Prilikom izdavanja lijeka pacijentica se žali na pečenje i svrbež očiju te simptome pripisuje alergiji jer zna da antihistaminici ne djeluju odmah. Na poslu puno radi za računalom te se nada da će problem s očima uskoro prestati jer je ometa u radu. Kaže da joj je i nos povremeno začepljen, ali ne želi koristiti kapi za nos koje sadrže dekongestive jer je čula da su štetne pa želi da joj preporučite "nešto prirodno”.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.