Primjena izotonične i hipertonične otopine morske vode u akutnim respiratornim virusnim infekcijama

Autorica: Martina Šepetavc, mag.pharm.

ZU Farmacia

 

Akutne respiratorne virusne infekcije najčešće su bolesti u čovjeka, kako u odraslih osoba tako i u djece. Njihovi uzročnici su u oko 50 % slučajeva razni serotipovi rinovirusa, a po učestalosti nakon rinovirusa – koronavirusi, virusi parainfluence i adenovirusi, dok je u male djece osobito važan respiratorni sincicijski virus (RSV).

Dio simptoma u ovih infekcija manifestira se na sluznici nosa kada se stanje začepljenog nosa izmjenjuje s vodenim, prozirnim iscjetkom te zbog njih bolesnici vrlo često traže savjet ljekarnika u svrhu preporuke bezreceptnih lijekova, medicinskih proizvoda i ostalih preparata za samoliječenje. Zahvaljujući svojim kompetencijama iz ljekarničke skrbi, ljekarnik primjenjuje načela farmacije utemeljene na dokazima, smjernice i terapijske protokole, odabire lijekove i medicinske proizvode sukladno simptomima i/ili postavljenoj dijagnozi te prilikom odabira prepoznaje klinički značaj i sprječava interakcije lijek-lijek, lijek-bolest i lijek-hrana.

Samoliječenje prije svega treba biti sigurno, a studije pokazuju da je primjena hipertonične otopine morske vode za ispiranje nosne sluznice sigurna u svih skupina bolesnika pa tako i u trudnica, djece i osoba kojima je uporaba konvencionalnih dekongestiva kontraindicirana, primjerice osoba s povišenim krvnim tlakom, benignom hiperplazijom prostate, glaukomom uskog kuta i bolestima štitnjače.

U randomiziranim kontroliranim studijama ispiranje nosa morskom vodom ili hipertoničnom otopinom soli pokazalo se učinkovitim u liječenju akutne virusne infekcije gornjih dišnih putova u smislu skraćivanja trajanja simptoma, smanjene potrošnje simptomatske terapije, manjeg postotka zaražavanja ukućana te manje prevalencije bakterijskih superinfekcija. Ispiranje nosne sluznice hipertoničnom otopinom morske vode s obzirom na sastav ima prednost u odnosu na fiziološku otopinu, a sukladno kliničkim studijama i metaanalizi, hipertonična otopina u odnosu na izotoničnu znatno poboljšava simptome bolesti.

Pregled literature pokazuje da vrlo suh zrak u grijanim stambenim i poslovnim prostorima narušava barijeru sluznice nosa i potiče prijenos virusa. To se događa jer dolazi do smanjenja funkcije nosne sluznice u suhim i hladnim uvjetima okoliša, stoga je dobra hidracija sluznice neophodna kako bi ostala netaknuta i funkcionalna. Udisanje suhog zraka uzrokuje oštećenje epitela, oštećenje mukocilijarnog transporta i povećanu proizvodnju mucina. Primjena hipertonične otopine morske vode pri ispiranju nosne sluznice kao prevencija akutnih respiratornih virusnih infekcija mogla bi biti učinkovita, ali potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili njezini učinci.

Povezani proizvodi

Aqua Maris

Linija naših proizvoda namijenjena je specifičnim potrebama dojenčadi, djece i odraslih te donosi olakšanje kod problema s disanjem, osnažuje tjelesnu obranu protiv prehlada i gripe i pomaže u reguliranju problema sa sinusima, alergijama i rinitisom.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.