Priprema za prve opekotine od sunca

Autorica: Kristina Godanj Batinac, mag. pharm.

Ljekarne Vaše zdravlje

Dok ležimo na suncu, jedino o čemu maštamo brončana je preplanulost. Međutim, ubrzo postajemo svjesni stvarnosti. Izgledamo poput jastoga zaostalog u loncu. Kad ćemo poprimiti crvenu boju jastoga ovisi o:

  • tipu kože
  • intenzitetu sunca
  • vremenu izloženosti suncu.

Kad dobijemo opekotine od sunca, naša koža postaje crvena i boli. Ako je opeklina jaka, možemo razviti otekline i plikove. Možemo se osjećati kao da imamo gripu – groznicu, sa zimicom, mučninom, glavoboljom i slabošću. Svijetla ili svjetlija koža obično postaje ružičasta ili crvena. Opseg i težina opeklina ovisit će o tipu kože osobe i razini izloženosti suncu.

Nekoliko dana kasnije naša će se koža početi ljuštiti i svrbjeti dok se naše tijelo pokušava riješiti stanica oštećenih suncem. Opekline uključuju upalu koja dovodi do eritema (osipa) i edema (otekline) zbog nakupljanja tekućine. 

Sunčevo UV zračenje jedan je od najvažnijih rizičnih faktora za nastanak promjena na koži, sve do karcinoma kože. Osobito su osjetljive osobe svjetlije puti (crvena/plava kosa, plave oči). Veći rizik za nastanak promjena na koži imaju populacija starije životne dobi, zatim osobe koje su iz nekog razloga na imunosupresivnoj terapiji ili terapiji zračenjem, osobe koje imaju u obitelji osobu oboljelu od raka kože (genetska predispozicija). Rizik obolijevanja veći je i u slučaju infekcije nekim tipovima HPV-a, kod oštećene kože, primjerice kronično upaljene kože, ožiljaka, opeklina na koži (1).

Pojam fotoprotekcija označava sve mjere zaštite kojima se pokušava smanjiti štetno djelovanje sunca na ljudsku kožu. Fotoprotektivnim ponašanjem smanjuju se rizik od nastanka raka kože, prerano starenje (fotostarenje) i druga oštećenja kože. Ono obuhvaća primjenu zaštitne odjeće i naočala, primjenu proizvoda za zaštitu od sunca (topičkih i oralnih), kao i izbjegavanje boravka na otvorenom u periodu kada je UV zračenje najjače. Najbolja zaštita tijela od sunca jest mehanička zaštita, odnosno pokrivanje tijela odjećom. Posebnu pozornost treba posvetiti zaštiti očiju kod djece jer njihove su oči osjetljivije na UV zračenje. Uz zaštitnu odjeću, naočale i šešire veliku ulogu u zaštiti kože od štetnog djelovanja UV zraka imaju proizvodi za zaštitu od sunca. Oni sprečavaju nastanak opeklina, fotostarenje, oštećenja kože te mogu spriječiti neke vrste raka kože. Vrlo je važno znati odabrati odgovarajući proizvod za zaštitu ovisno o karakteristikama kože. Ključnu ulogu ima ljekarnik u edukaciji i individualnom savjetovanju pacijenta, kao i pri pravilnom odabiru najboljeg proizvoda. 

SPF označava faktor zaštite od sunca (Sun Protection Factor). On predstavlja omjer vremena potrebnog za nastanak opeklina od sunca na zaštićenoj koži i vremena potrebnog za pojavu crvenila na nezaštićenoj koži te predstavlja sposobnost sredstva za zaštitu od sunca da odgodi nastanak eritema. Što je veći SPF, veća je zaštita od sunca. Prilikom nanošenja sredstva za zaštitu od sunca bitno je da se ono nanese ravnomjerno i u dovoljnoj količini (2). 

Opekline od sunca liječimo ublažavajući crvenilo, upaljenu kožu i bol. D-pantenol dobro se apsorbira kada se nanese lokalno na kožu, brzo se pretvara u pantotensku kiselinu. Sastavni je dio koenzima A i bitan je za fiziološku funkciju epitela. D-pantenol podržava regeneraciju kože poboljšavajući diferencijaciju epiderma i olakšava cijeljenje rana. D-ekspantenol djeluje kao ovlaživač. U uvjetima suhe kože nadoknađuje smanjenu hidrataciju povećanjem sadržaja vode i povoljnim utjecajem na molekularnu pokretljivost lamela lipida stratum corneum i proteina. Ove značajke potaknule su razvoj različitih galenskih formulacija koje sadrže d-pantenol za lokalnu primjenu, a koje se široko koriste u dermatološkom području. Lokalni d-pantenol preporučuje se i za liječenje manjih i površinskih rana. Liječenje rane mora istovremeno rješavati sve tri faze cijeljenja rane i treba uključivati ​​zaštitu od infekcije i slobodnih radikala, modulaciju upale, potporu proliferaciji stanica i ubrzanje migracije. D-pantenol ispunjava ove kriterije, pokazujući time aktivnost u sve tri faze zacjeljivanja rana (4).

Literatura:

1. Jasna Lipozenčić, Aida Pašić i suradnici: Dermatološka onkologija, Medicinska naknada Zagreb, 2009.

2. Bauman L. Kozmetička dermatologija. Interpreta. 2011.

3. Julian Gorski, Ehrhardt ProkschJens Malte Baron, Daphne Schmid and Lei Zhang: Pharmaceuticals (Basel). 2020 Jul; 13(7): 138. Published online 2020 Jun 29. 

Dexpanthenol in Wound Healing after Medical and Cosmetic Interventions

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7407203/ (2.6.2022.)

Povezani proizvodi

Pantexol

Pantexol linija proizvoda za njegu kože štiti i njeguje kožu, potiče njezino zacjeljivanje te pomaže u obnovi i održavanju vlažnosti. 

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.