Putna ljekarna po mjeri pacijenta

Autorica: Ivana Miloš, mag. pharm.

Putna je ljekarna obvezna i vrlo je važno pacijentima dati pravi savjet što ponijeti da bi se smanjile eventualne neugodnosti koje su česte u ljetnim mjesecima. Također, pacijente koji su kronični bolesnici (tu je poseban naglasak na dijabetičarima i kardiovaskularnim bolesnicima) valja podsjetiti da ponesu količine lijekova koje će im biti dostatne tijekom cijelog boravka ako putuju na mjesto koje nema dostupnu ljekarnu. Lijekove bi trebalo nositi u originalnim kutijama kako bi se uvijek mogla pročitati uputa za primjenu te bi trebalo paziti da budu izvan dohvata djece, na temperaturi do 25 °C, zaštićeni od vlage i svjetlosti. Prilikom pripremanja putne ljekarne, uvijek je potrebno i provjeriti rok uporabe proizvoda.

Sadržaj putne ljekarne ovisit će, naravno, o dobi i zdravstvenom stanju pacijenata, a fokus je na prevenciji i liječenju blažih zdravstvenih problema za koje nije potreban odlazak liječniku. U razgovoru s pacijentima kroz par pitanja vrlo brzo možemo dati pravi savjet što da stave u svoju putnu ljekarnu.

Za bolesti putovanja trebali bi uzeti sredstvo za kinetozu: tablete dimenhidrinata (antihistaminik) koje bi trebalo uzeti pola sata prije vožnje, uz napomenu da se mogu uzeti i više puta na dan za vrijeme duge vožnje. Tu su i akupresurne narukvice koje su pogodne za mlađu djecu i trudnice, a od prirodnih preparata tablete na bazi đumbira kojima će se spriječiti eventualne neugodne mučnine, vrtoglavice i povraćanja.

Toplije doba godine pogoduje ljetnim virozama, ali i trovanjima koja zahvaćaju probavni sustav te izazivaju proljev i povraćanje. Kako najčešće pogađaju najmlađe, roditeljima bi trebalo ukazati na taj učestali zdravstveni problem. Oralne rehidracijske soli (ORS) vrlo su jednostavne za primjenu i važne za vraćanje elektrolita (soli) koje organizam gubi učestalim povraćanjem i proljevima. Svakako, uz to preporuka bi bio i probiotik za regulaciju crijevne flore koje danas imamo u različitim oblicima prilagođenim svakoj dobi (bočice, vrećice, kapsule i pastile za žvakanje). Za teže slučajeve dijareje ili trovanja izbor je loperamid ili aktivni ugljen. Na putovanju se, uslijed promjene mjesta boravka i načina ishrane, vrlo često javljaju i probavne tegobe poput konstipacije. Laksativi bisakodil tbl. ili supp., glicerol supp., laktuloza sirup ili neki biljni pripravak trebali bi biti sastavni dio putne ljekarne pacijentima sklonim takvim tegobama.

Posebnu pozornost treba obratiti na sunčevo zračenje koje može uzrokovati opekline ako se pravilno ne štiti od sunca te ako se ne pridržava preporuke o izbjegavanju sunca od 11 do 17 h. Sredstva za zaštitu od sunca, s odgovarajućim faktorom zaštite, trebalo bi odabrati ovisno o potrebama i tipu kože pacijenta. Preporuka je ponijeti i sredstvo za ublažavanje manjih opeklina ili losion koji sadrži d-pantenol za brzo obnavljanje oštećenog površinskog sloja kože i održavanje optimalne vlage.

Kako bi se spriječili ubodi insekata, sredstva protiv insekata (repelenti) također bi trebala biti dio putne ljekarne, a u slučaju uboda, preparati s umirujućim djelovanjem (lokalni antihistaminici) u obliku masti ili gela.

Antipiretici i analgetici (OTC preparati paracetamola i ibuprofena) neizostavan su dio putne ljekarne.

Upale uha i grla također su vrlo česte na putovanjima. Za osobe sklone upalama uha preporuka je da ponesu kapi za uho koje odčepljuju i čiste ušni kanal te sprej s morskom vodom koji će pomoći kod začepljenog nosa. Pastile i antiseptički sprej za grlo smanjit će grlobolju.

Potrebno je svakako pripremiti i malu kutiju prve pomoći koja će sadržavati flastere različitih veličina, sterilne komprese i zavoj, antiseptičko sredstvo u obliku spreja i toplomjer.

Pacijenta bi također trebalo savjetovati da prije putovanja u daleku (rizičnu) zemlju posjeti Službu za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo gdje će dobiti informaciju o eventualnom cjepivu i na što specifično u pojedinoj zemlji treba obratiti pažnju. Ako je potrebna zaštita od malarije, provest će se kemoprofilaksa antimalaricima prema uputi liječnika.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.