Putna ljekarna – što preporučiti?
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Putna ljekarna – što preporučiti?

2 min čitanja Objavljeno: 18.6.2018.

Autorica: Silvija Rutalj, mag.pharm., Ljekarna Pablo

Kako bi putovanja bila užitak, na neke stvari treba misliti unaprijed i dobro se pripremiti. Putna je ljekarna obvezna i vrlo je važno pacijentima dati pravi savjet što ponijeti da bi se smanjile eventualne neugodnosti koje su česte u ljetnim mjesecima. Pacijente koji su kronični bolesnici treba podsjetiti da ponesu količine lijekova koje će im biti dostatne tijekom cijelog boravka ako putuju na mjesto koje nema dostupnu ljekarnu. Lijekove bi trebalo nositi u originalnim kutijama kako bi se uvijek mogla pročitati uputa za primjenu te bi trebalo paziti da budu izvan dohvata djece, na temperaturi do 25 °C, zaštićeni od vlage i svjetlosti. Sadržaj putne ljekarne namijenjen je za prevenciju i liječenje blažih zdravstvenih problema za koje nije potreban odlazak liječniku.

Da bi vožnja bila ugodna savjetujemo uzimanje tableta protiv bolesti kretanja na bazi dimenhidrinata (antihistaminik) koje bi trebalo uzeti pola sata prije vožnje. Ako su pacijenti skloniji prirodnim preparatima, savjetujte ih da uzmu tablete na bazi đumbira koje također smanjuju mučninu i nelagodu u želucu. Postoje i akupresurne narukvice koje su pogodne za mlađu djecu i trudnice.

Često se kod promjene mjesta boravka mogu javiti probavne smetnje bilo kao proljev, povraćanje ili zatvor. U slučaju proljeva, pacijenta treba savjetovati da prilagodi prehranu, ali i da koristi probiotike za regulaciju crijevne flore koje danas imamo u različitim oblicima prilagođenim svakoj dobi (suspenzije, vrećice, kapsule, pastile za žvakanje), a mogu se koristiti i kod nadutosti i zatvora. Također je dobro savjetovati da koriste oralne rehidracijske soli (ORS) važne za vraćanje elektrolita koje organizam gubi učestalim povraćanjem i proljevima. U slučaju trovanja hranom, koristi se medicinski ugljen. Laksativi (tablete, čepići na bazi glicerola) bi također trebali biti sastavni dio putne ljekarne kod osoba sklonih konstipaciji.

Posebnu pozornost treba obratiti na sunčevo zračenje koje može uzrokovati opekline ako se pravilno ne štiti od sunca te ako se ne pridržava preporuke o izbjegavanju sunca od 11 do 17 h. Sredstva za zaštitu od sunca, s odgovarajućim faktorom zaštite, trebalo bi preporučiti ovisno o potrebama i tipu kože pacijenta. Za njegu, zaštitu i regeneraciju oštećene kože preporuka je ponijeti kremu ili losion s dekspantenolom.

Za zaštitu od insekata treba preporučiti repelente koji postoje u obliku spreja, stika i krema, a za djecu je najbolje odabrati one namijenjene osjetljivoj koži. U slučaju uboda, preporučuje se antihistaminska krema na bazi prometazina.

Potrebno je svakako pripremiti i malu kutiju prve pomoći koja će sadržavati flastere različitih veličina, sterilne komprese i zavoj, antiseptičko sredstvo u obliku spreja i toplomjer. Antipiretici i analgetici (bezreceptni preparati paracetamola i ibuprofena) neizostavan su dio putne ljekarne. Upale uha i grla također su vrlo česte na putovanjima. Za osobe sklone upalama uha preporučuju se kapi za uho koje odčepljuju i čiste ušni kanal te sprej s morskom vodom koji će pomoći kod začepljenog nosa. Pastile i antiseptički sprej za grlo smanjit će grlobolju.

Ljeti se često zbog propuha ili klima-uređaja mogu javiti problemi s očima. Može se javiti crvenilo, peckanje ili suzenje očiju. Kod iritacije oka najbolje je savjetovati korištenje umjetnih suza (natrijev hijaluronat) kako bi se smanjio osjećaj suhoće oka. U slučaju pojave alergijskih reakcija (šmrcanje, kihanje…), dobro je uzeti sprej s ektoinom.

Vezani proizvod:

Više o proizvodu saznajte OVDJE.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.