Ručno pranje posuđa pridonosi smanjenju rizika od razvoja alergija kod djece
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Ručno pranje posuđa pridonosi smanjenju rizika od razvoja alergija kod djece

2 min čitanja Objavljeno: 21.3.2016.

Pripremila: Branka Mandac, dr. med.

Prevalencija alergijskih bolesti značajno je porasla tijekom posljednjih 20 godina, a razlozi za ovu promjenu su višestruki i složeni. Smanjeno izlaganje potencijalnim alergenima može pomoći u objašnjavanju porasta alergijskih bolesti, osobito u bogatim zemljama. Autori studije Bill Hesselmar i sur. iz Švedske daju više primjera kako izlaganje alergenima može smanjiti rizik za alergijske bolesti. Prije svega, alergijske bolesti su manje česte u siromašnim zemljama s nižim sanitarnim standardima. Osim toga, i život na selu je povezan s nižim rizikom za alergijske bolesti, kao što je i življenje u većoj zajednici.

Postoje i drugi čimbenici koji smanjuju rizik od alergijskih bolesti na koje je lakše utjecati. Boravak u vrtiću može smanjiti rizik za alergije kod djece bez brata ili sestre. Posjedovanje kućnih ljubimaca u ranoj životnoj dobi, uvođenje ribe u djetetovu prehranu u ranoj životnoj dobi pa čak i praksa čišćenja dude tako da je roditelji stave u svoja usta (čišćenje dude slinom) su faktori koji se povezuju s nižom stopom obolijevanja od alergijskih bolesti. Švedska studija je pokazala da pranje posuđa ručno, umjesto u perilici, može pomoći u sprečavanju pojave alergije kod djece. Osim toga, studija sugerira da konzumiranje fermentirane ili domaće hrane (hrane kupljene direktno od proizvođača) smanjuje vjerojatnost daljnje pojave alergija. U studiji su analizirali odgovore iz upitnika o svakodnevnim navikama obitelji 1029 djece stare od 7 do 8 godina. Bill Hesselmar i sur. iz dječje bolnice Queen Silvia (Gothenburg, Švedska) utvrdili su da su alergije manje česte u djece iz obitelji gdje se suđe pere ručno, nego u obitelji koje se prvenstveno koriste perilicom za posuđe.

Istraživači zaključuju da su bakterije koje ostaju na priboru i posuđu usljed “manje učinkovite ručne metode pranja posuđa” pomogle da članovi obitelji razviju toleranciju na alergene.

“Niski higijenski standardi i povećano izlaganje mikrobima zajednički su nazivnici koji se vide u postavkama niskog rizika od alergija”- navode autori. Procjenjuje se da 23% djece iz obitelji gdje se posuđe pere rukom, imalo atopijski dermatitis u odnosu na 38% djece iz obitelji gdje se posuđe uglavnom pere u perilici.

Samo 1,7% djece iz obitelji koja pere suđe ručno ima astmu dok 7,3% djece iz obitelji s perilicom. Za alergijski rinosinusitis razlika je nešto manja: 10,3% u obiteljima koje peru suđe ručno naspram 12,9% u obitelji s perilicom.

Jedenje fermentirane (probioticima bogate) hrane, kao što su kiseli kupus, kiseli krastavci i kupnja hrane direktno s farmi (od uzgajivača) nisu sami po sebi faktori koji čine značajnu razliku u pojavnosti alergija. No, kada se ove navike kombiniraju s ručnim pranjem posuđa, rezultiraju ukupnim smanjenjem alergija, otkrili su istraživači.

Literatura:

  • Bill Hesselmar et al. Allergy in Children in Hand Versus Machine Dishwashing; Pediatrics Volume 135, number 3, March 2015

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.