Pedijatrija

Ručno pranje posuđa pridonosi smanjenju rizika od razvoja alergija kod djece

Pripremila: Branka Mandac, dr. med.

Prevalencija alergijskih bolesti značajno je porasla tijekom posljednjih 20 godina, a razlozi za ovu promjenu su višestruki i složeni. Smanjeno izlaganje potencijalnim alergenima može pomoći u objašnjavanju porasta alergijskih bolesti, osobito u bogatim zemljama. Autori studije Bill Hesselmar i sur. iz Švedske daju više primjera kako izlaganje alergenima može smanjiti rizik za alergijske bolesti. Prije svega, alergijske bolesti su manje česte u siromašnim zemljama s nižim sanitarnim standardima. Osim toga, i život na selu je povezan s nižim rizikom za alergijske bolesti, kao što je i življenje u većoj zajednici.

Postoje i drugi čimbenici koji smanjuju rizik od alergijskih bolesti na koje je lakše utjecati. Boravak u vrtiću može smanjiti rizik za alergije kod djece bez brata ili sestre. Posjedovanje kućnih ljubimaca u ranoj životnoj dobi, uvođenje ribe u djetetovu prehranu u ranoj životnoj dobi pa čak i praksa čišćenja dude tako da je roditelji stave u svoja usta (čišćenje dude slinom) su faktori koji se povezuju s nižom stopom obolijevanja od alergijskih bolesti. Švedska studija je pokazala da pranje posuđa ručno, umjesto u perilici, može pomoći u sprečavanju pojave alergije kod djece. Osim toga, studija sugerira da konzumiranje fermentirane ili domaće hrane (hrane kupljene direktno od proizvođača) smanjuje vjerojatnost daljnje pojave alergija. U studiji su analizirali odgovore iz upitnika o svakodnevnim navikama obitelji 1029 djece stare od 7 do 8 godina. Bill Hesselmar i sur. iz dječje bolnice Queen Silvia (Gothenburg, Švedska) utvrdili su da su alergije manje česte u djece iz obitelji gdje se suđe pere ručno, nego u obitelji koje se prvenstveno koriste perilicom za posuđe.

Istraživači zaključuju da su bakterije koje ostaju na priboru i posuđu usljed "manje učinkovite ručne metode pranja posuđa" pomogle da članovi obitelji razviju toleranciju na alergene.

"Niski higijenski standardi i povećano izlaganje mikrobima zajednički su nazivnici koji se vide u postavkama niskog rizika od alergija"- navode autori. Procjenjuje se da 23% djece iz obitelji gdje se posuđe pere rukom, imalo atopijski dermatitis u odnosu na 38% djece iz obitelji gdje se posuđe uglavnom pere u perilici.

Samo 1,7% djece iz obitelji koja pere suđe ručno ima astmu dok 7,3% djece iz obitelji s perilicom. Za alergijski rinosinusitis razlika je nešto manja: 10,3% u obiteljima koje peru suđe ručno naspram 12,9% u obitelji s perilicom.

Jedenje fermentirane (probioticima bogate) hrane, kao što su kiseli kupus, kiseli krastavci i kupnja hrane direktno s farmi (od uzgajivača) nisu sami po sebi faktori koji čine značajnu razliku u pojavnosti alergija. No, kada se ove navike kombiniraju s ručnim pranjem posuđa, rezultiraju ukupnim smanjenjem alergija, otkrili su istraživači.

Literatura:

  • Bill Hesselmar et al. Allergy in Children in Hand Versus Machine Dishwashing; Pediatrics Volume 135, number 3, March 2015

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.