Škola i probavne infekcije u punom jeku

Autorica: Silvija Hržić, mag. pharm.
Ljekarna Čakovec

U našim crijevima žive bilijuni mikroorganizama, a većina su bakterije koje žive u suživotu s domaćinom. Dobre bakterije laktobacile i bifidobakterije dobivamo od majke za vrijeme poroda preko vaginalne sluznice ili majčina mlijeka. Za zdravlje crijeva važno je da crijevna mikroflora bude u ravnoteži, a patogene bakterije ne smiju prevladati nad dobrima.

Narušena ravnoteža crijevne mikroflore javlja se kao posljedica stresa, neuravnotežene prehrane, često nakon uzimanja antibiotika, kod povišene tjelesne temperature ili tijekom putovanja. 

Infekcije probavnog sustava posebice su česte u dječjoj dobi i očituju se proljevom, povraćanjem i bolovima u trbuhu i povišenom temperaturom. Uzročnici su najčešće virusi (rotavirusi ili adenovirusi) i bakterije (salmonela). U dječjoj dobi crijevne infekcije obično su samoizlječivog tijeka. Nakon dan-dva prestaje povraćanje, a nakon dva do pet dana postupno dolazi do smanjivanja broja stolica te njezina formiranja, dok je za potpunu normalizaciju stolice potrebno tjedan do dva.

Ukoliko dođe do učestalih vodenastih stolica i povraćanja te povišene temperature i znojenja, tijekom crijevnih infekcija može doći do dehidracije, koja se češće javlja kod djece mlađe od tri godine ili težeg tijeka bolesti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za nadoknadu tekućine najbolje je koristiti standardizirane otopine oralnih rehidracijskih soli. Uz hidraciju jako je važno da dijete i dalje ima zdravu, dobro uravnoteženu prehranu, odnosno da jede raznovrsnu hranu. Također se preporučuje povećati broj dobrih bakterija u crijevima kako se vratila ravnoteža crijevne mikroflore i ubrzalo izlječenje. Potrebno je primijeniti proizvod koji sadrži dovoljnu količinu laktobacila (čija je uloga zaštitna jer sprečavaju rast i aktivnost loših bakterija, sudjeluju u procesu probave hrane i proizvodnje enzima, stimuliraju razvoj i funkciju imunološkog sustava) i bifidobakterija, koje proizvode kratkolančane masne kiseline, koje služe kao hrana za dobre bakterije, izvor energije za stanice crijeva, snižavaju pH i potiskuju razvoj patogenih mikroorganizama.

Prolife suspenzija sadrži više od 2,1 milijarde dobrih bakterija pet odabranih sojeva: Lactobacillus Acidophilus La-14, Bacillus coagulans BC4, Bifidobacteium Lactis HN019, Bifidobacterium Lactis BI-04 i Lactobacilus Plantarum LP115 te vitamine B skupine. Vitamini B6 i B12 doprinose normalnom funkcioniranju imunološkog sustava, pomažu smanjenju umora kod intenzivne fizičke i mentalne aktivnosti, dok B1 i B2 doprinose normalnom stvaranju energije. Uz to, važan su dio Prolife suspenzije i glukooligosaharidi, koji neoštećeni dolaze do crijeva (jer ljudski organizam nema enzime koji bi ih razgradili) i kao takvi služe kao hrana koja potiče rast dobrih bakterija. 

Bočica Prolife suspenzije posebno je patentirana kako bi se osigurala stabilnost proizvoda i garancija broja živih bakterija tijekom cijelog roka trajanja. Posebni slojevi u čepu sprečavaju prodor vlage i tekućine u kojoj se suspendiraju dobre bakterije. Kako bi pravilno otvorili bočicu potrebno je zavrnuti zatvarač udesno do kraja da suhi sastojci ispadnu u bočicu, dobro promućkati, otvoriti bočicu suspenzije i popiti sadržaj. Prolife suspenzija odličnog je okusa breskve, pa je zato kvalitetan izbor za djecu, koja su često osjetljiva na okuse i pate od manjka apetita za vrijeme crijevnih viroza. 

Prolife je već 20 godina na tržištu, a osim u obliku suspenzije dolazi i u obliku kapsula, kapsula s enzimima i tableta za žvakanje. 

Prolife dodaci prehrani ne sadrže gluten, pa su sigurni za osobe s celijakijom, ne sadrže laktozu, pa ih mogu koristi i osobe intolerantne na laktozu, a pogodni su i za vegane.

Povezani proizvodi

Prolife, suspenzija

Prolife, suspenzija

Suspenzija Prolife sadrži žive bakterijske kulture Lactobacillus Acidophilus La-14®, Bacillus Coagulans MTCC 5260® – Lactobacillus Sporogenes, Bifidobacterium Lactis HN019®, Bifidobacterium Lactis Bl-04®, Lactobacillus Plantarum LP115® glukooligosaharid i vitamine B6 (piridoksin hidroklorid), B2 (riboflavin), B1 (tiamin hidroklorid) i B12 (cijanokobalamin).

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.