Što kao ljekarnici možemo preporučiti sportašima?

Autor: Damir Međeši, mag.pharm.

ZU Ljekarne Joukhadar

 

Zdravi život uključuje zdrave navike, a jedna od njih je svakako redovna tjelesna aktivnost. Sastav crijevne mikroflore razlikuje se od osobe do osobe, a ovisi o životnim navikama, prehrani, genetici, tjelesnoj aktivnosti i drugim čimbenicima. Poznato je oko 1000 vrsta mikroorganizama koji mogu činiti crijevnu mikrofloru, a svaka osoba ima ih oko 150. Povezanost prehrane sportaša, utjecaja okoliša i razine tjelesne aktivnosti na njihove mikrobiome još uvijek nije dovoljno istražena, ali primjećuje se veliki napredak na ovom polju istraživanja. Sustavnim pregledom znanstvenih istraživanja vidljivo je da mikroflora crijeva, koja je sposobna fermentirati složene prehrambene polisaharide, može poboljšati performanse, izdržljivost te odgoditi simptome umora i iscrpljenosti tijekom napornih vježbi. Uočeno je da, primjerice, profesionalni igrači ragbija imaju veći broj mikroorganizama iz roda Akkermansia koji su povezani s vitkošću tijela, dok je kod biciklista uočena visoka razina mikroorganizama iz roda Prevotella koji su zaslužni za njihovu izdržljivost. Ovakva istraživanja dovode do proizvodnje specijaliziranih sportskih dodataka prehrani koji uključuju probiotike i prebiotike namijenjene modificiranju mikrobioma sportaša. Takvi dodaci prehrani moraju optimizirati različite faktore poput performansi, vremena oporavka, snage i brzine izgradnje mišićne mase. Prilagođeni probiotici moraju djelovati i na one aspekte zdravlja i vitalnosti organizma koji su kod sportaša više izraženi: smanjivati rizik od infekcija gornjih dišnih putova, ublažavati i sprječavati probleme s gastrointestinalnim sustavom, smanjivati upalu i iscrpljenost, povećati apsorpciju i iskoristivost vitamina, minerala i aminokiselina te ubrzati oporavak nakon intenzivnih fizičkih priprema. 

Prolife VIS prvi je proizvod na našem tržištu s probiotičkim bakterijama formuliran specifično za sportaše i aktivne osobe. Sadrži dobro definirane i dokazano sigurne vrste mikroorganizama za koje postoji znanstveni dokaz o pozitivnom učinku na ljude. Formuliran je tako da osigurava dnevnu dozu od 20 milijardi živih probiotičkih bakterija, uz najveći udio bakterija soja Bifidobacterium lactis BL-04 za koje je nedavno dokazano da smanjuju rizik od infekcija gornjih dišnih putova kod fizički aktivnih odraslih osoba. Proizvod sadrži više bakterijskih sojeva čime se povećava mogućnost kolonijalizacije i obnove zdrave ravnoteže crijevne mikroflore, a također postiže jači učinak proizvoda. Prema brojnim istraživanjima, proizvodi koji sadrže više sojeva u prednosti su nad proizvodima s isključivo jednim sojem bakterija budući da dolazi do sinergijskog djelovanja različitih probiotičkih sojeva i/ili vrsta u kombinaciji. Sadrži i vitamine B skupine koji zajedno djeluju u svrhu poboljšanja metabolizma te funkcije imunološkog i živčanog sustava. Prolife VIS sadrži i koenzim Q10 koji je prisutan u namirnicama poput mesa i ribe, a brojne studije povezuju ga s normalnom proizvodnjom energije u organizmu, održavanjem zdravih mentalnih funkcija te održavanjem normalnog krvnog tlaka i razina kolesterola. Prolife VIS u dozi od 1 bočice na dan osigurava vitalnost i snagu, a poseban suvremeni sustav zatvarača – spremnika omogućuje pripremu suspenzije liofiliziranog pripravka neposredno prije uporabe. 

Nakon iscrpljujućeg treninga neophodno je nadoknaditi elektrolite i izgubljenu vodu, za što je idealna Normia REHIDRO. Sastav Normie REHIDRO prati svjetske smjernice, a osim elektrolita i hranjivih tvari sadrži i cink koji pomaže bržem oporavku organizma. Sadržaj jedne vrećice rehidracijske soli potrebno je otopiti u 200 ml prokuhane i na sobnu temperaturu ohlađene vode te piti u malim gutljajima. 

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.