Što ljekarnik može učiniti za pacijenta s alergijskim rinokonjunktivitisom?

Autor: Anita Zlatarević, mag. pharm.

Promicanjem preventivnih mjera, savjetovanjem o pravilnom izboru preparata te o pravilnoj primjeni lijekova ljekarnik može značajno utjecati na stanje osobe oboljele od alergijskog rinokonjunktivitisa.

U svakodnevnoj ljekarničkoj praksi sve se češće susrećemo s ovim alergijskim poremećajem. Najčešće oboljeli u ljekarnu dolaze nakon posjete liječniku, ali velik je broj i onih koji nam se obraćaju za pomoć zbog simptoma alergijskog rinokonjunktivitisa, a da im prije toga nije postavljena dijagnoza u liječničkoj ordinaciji.

Ljekarnici su često prvi zdravstveni radnici kojima se obraćaju pacijenti sa simptomima alergijskog rinokonjunktivitisa i stoga je poznavanje simptoma ovog alergijskog poremećaja i razlikovanje od simptoma rinitisa uzrokovanog infekcijama vrlo važno. Karakteristični simptomi alergijskog rinokonjunktivitisa su kihanje, svrbež, curenje i začepljenost nosa, kojima su često pridruženi suzenje, svrbež i crvenilo očiju. Intenzivan svrbež, kihanje koje ne donosi olakšanje, odsustvo povišene temperature te produljeno trajanje simptoma razlikuju alergijski rinokonjunktivitis od obične prehlade. Razlikovanjem simptoma izbjegava se pogrešno dijagnosticiranje i neprikladno liječenje pripravcima za prehladu.

U slučaju kad pacijent u ljekarnu dolazi po terapiju koju je propisao liječnik, važno je da ljekarnik davanjem uputa o pravilnoj upotrebi lijekova pozitivno utječe na ishod liječenja.

Ako je propisana terapija sistemskim antihistaminicima i u rijetkim slučajevima oralnim kortikosteroidima, važno je pacijenta upozoriti na redovitost uzimanja lijekova čija se djelotvornost smanjuje, a nuspojave pojačavaju ako se ne poštuje režim doziranja.

Antihistaminici su vrlo djelotvorni lijekovi koji uklanjaju ili značajno smanjuju gotovo sve simptome alergijskog rinokonjunktivitisa. Izuzetak je začepljenost nosa koja može potrajati. U takvoj se situaciji pacijent često odluči primjenjivati lokalne dekongestive koji se u ovom slučaju ne preporučuju. Dekongestivi imaju vremensko ograničenje korištenja od najviše 7 dana zbog pojave povratne kongestije koja može pogoršati stanje oboljelog. Ako je šteta već učinjena, preporukom preparata s morskom vodom koji regeneriraju sluznicu može se umanjiti negativni učinak neprikladnog pripravka.

Kad se radi o propisanoj terapiji intranazalnim kortikosteroidima, koji su prema smjernicama lijekovi izbora kod alergijskog rinitisa, osim upućivanja na ispravno doziranje važno je naglasiti da se djelotvornost terapije povećava ako se prije primjene lijeka nos ispere izotoničnom morskom vodom.

Za ishod liječenja vrlo su važne mjere izbjegavanja alergena koje uključuju prilagodbu životnog okruženja, ali i primjenu preparata koji mogu smanjiti doticaj alergena sa sluznicama ili ih isprati.

Vrlo djelotvornim kako u prevenciji tako i u terapiji pokazali su se preparati za nos i oči s ektoinom, prirodnim sastojkom koji stvara sloj hidrofilma na sluznici te podupire epitelnu barijeru. Primijenjeni lokalno, preparati s ektoinom djeluju na sluznicu čineći je otpornijom na utjecaj vanjskih faktora, odnosno alergena. Naime, usporedne studije u liječenju sezonskog alergijskog rinitisa ne pokazuju statistički značajne razlike u ishodu liječenja nazalnim sprejom koji sadržava ektoin i drugih topikalnih nazalnih pripravaka, kao što su antihistaminici, kromoni ili kortikosteroidi.

Primjena dodataka prehrani koji pozitivno utječu na imunosni sustav može također pomoći smanjivanju simptoma alergijskog rinokonjunktivitisa. To su preparati koji sadrže kalcij, vitamin C, vitamin E, alfa i beta-glukane, probiotike, ulje crnog kima, cink, bioflavonoide i druge antioksidanse.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.