Suho oko – je li plač jedino rješenje?

Autor: Josip Knežević, dr.med., spec. oftalmolog, 
Subspecijalist kirurgije vjeđe i orbite, KBC Zagreb

Suho oko više je uzročna bolest očne površine. Pojednostavljeno rečeno, ono je posljedica smanjene količine i/ili kvalitete samih suza.

Nerazdvojivu cjelinu u regulaciji vlažnosti oka čine suzna žlijezda, vjeđe, uljne žlijezde, sluznica, rožnica i čitav niz raznih isprepletenih živčanih vlakana.

Kada naš organizam nije u stanju održati u harmoniji sve elemente suznog filma, potrebne za normalan rad stanica i tkiva sluznice oka i očne površine, dolazi do pojave očnih tegoba. 

Problem suhog oka izrazito je zastupljen u svakodnevnoj oftalmološkoj praksi. Kod skoro polovine bolesnika pregledanih u općoj oftalmološkoj ambulanti mogu se naći znakovi vezani za sindrom suhog oka. Žene su češće pogođene ovim tegobama i čine dvije trećine pacijenata.

Simptomi variraju od blagih pa do izrazito teških. Blagi simptomi kao što su crvenilo očiju, žuljanje i povremena suhoća nisu toliko opasni za zdravlje naših očiju, ali stvaraju nam nelagodu i kompliciraju naše svakodnevne aktivnosti.

Nosioci kontaktnih leća znaju koliko im problema stvara suhoća očiju te da ih nedovoljna vlažnost oka može u potpunosti ograničiti u njihovu nošenju. Poremećen suzni film utječe na jasnoću našeg vida, postajemo osjetljiviji na jaku svjetlost, otežani su nam rad za računalom, čitanje, gledanje TV-a, vožnja je napornija. Ovisno o stupnju suhog oka ponekad nam postaje teško uopće držati oči otvorene.

Ukoliko se pojavi bolnost, crvenilo, pad vidne oštrine, pojačana krmeljavost – vrijeme je da odete na oftalmološki pregled.

Postoje brojni okolišni faktori koji mogu pojačati tegobe i dodatno naglasiti nelagodu koju osjećaju osobe koje imaju suho oko.

Suhoća zraka prostorija u kojima boravimo važan je faktor pojačanog isušivanja očne površine. Gubitak vlage u prostoriji ne nastaje samo grijanjem, već ga nalazimo i u ljetnim mjesecima kada klima-uređaji izvlače vlagu iz prostorije koju hladimo. Treba izbjegavati direktnu izloženost ventilaciji jer strujanje zraka dodatno ubrzava taj proces. Istraživanja su pokazala da različite kemijske supstance, u smogom zagušenim gradovima, pogoduju pojavi simptoma suhog oka.

Ne možemo zanemariti ni profesionalne rizične faktore specifične za pojedina radna mjesta: neprilagođena rasvjeta, dug rad za računalom, izloženost hlapljivim tekućinama i sl.

Iza simptoma suhog oka mogu se kriti različite bolesti očne površine, nedostatak vitamina A ili uzimanje određenih lijekova zbog drugih bolesti (antihistaminika, diuretika, beta-blokatora, spazmolitika).

Brojni su zdravstveni razlozi koji mogu dovesti do razvoja suhog oka, bilo da se radi o bolestima suzne žlijezde koje vode smanjenom stvaranju volumena suza ili nam ne funkcioniraju žlijezde koje dodaju uljnu komponentu suzama, pa one lakše isparavaju. Ukoliko ne možemo u potpunosti zatvoriti vjeđe ili nam je oštećen refleks treptanja – tegobe suhog oka neizbježne su. 

Kod blagog oblika bolesti simptomi će se javljati povremeno i bit će vezani samo uz neke provokacijske faktore. Iako su malog rizika po zdravlje oka, takve tegobe utječu na našu radnu sposobnost i stvaraju nam priličnu nelagodu.

Prelaskom povremenih tegoba u stalne opasnost od razvoja očnih komplikacija sve je veća. Suze ispiru oko od različitih sitnih čestica, bakterija i virusa i odgovorne su za opskrbu rožnice kisikom. Pojačana gustoća naših suza, kao rezultat smanjenja njihova vodenog dijela, glavni je okidač lančane reakcije koja dovodi do razvoja upale površine oka, njezina oštećenja, iritacije te velike sklonosti različitim infekcijama.

Kako liječiti suhoću oči?

Prvi je savjet izbjegavati okolišne provokacijske faktore što je više moguće.

Danas u slobodnoj prodaji postoji široka paleta umjetnih suza, koje su svojim recepturama prilagođene različitim tipovima suhog oka. Velik izbor različitih proizvoda samo naglašava važnost spoznaje o tome o kojoj se vrsti suhog oka radi. Gušće suze duže se zadržavaju na površini oka, ali uzrokuju prolazno zamućenje vida. Neke suze imaju u sebi konzervanse, dok su druge bez konzervansa. Sami proizvođači napravili su anketne upitnike koji su jednostavni i praktični i pomažu vam da samostalno odlučite što bi za vas bilo najbolje. Ovisno o tome što je uzrok suhog oka, ukapavanjem odgovarajućih umjetnih suza tegobe se mogu znatno ublažiti, a kod nekih osoba one u potpunosti nestaju. 

Ukoliko tegobe traju tjednima unatoč poduzetim navedenim mjerama ili vam se simptomi pogoršavaju, obavezno se posavjetujte s vašim oftalmologom, jer uzrok može biti i nešto drugo, a ne samo manjak suza.

Povezani proizvodi

Vizol S Long Effect umjetne suze u kapima

Vizol S Long Effect umjetne suze u kapima

Kod težih poremećaja suhoće oka potrebno je trenutno i dugotrajno rješenje. Vizol S 0,4 sadrži visoku koncentraciju natrijevog hijaluronata u obliku suze. Lakše se i bolje primjenjuje od gela, a pruža dugotrajan osjećaj ugode.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.